Ricky Martinia solvaavaan keskusteluun osallistunut Puerto Ricon kuvernööri luopuu jatkoaikeistaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 3
Ricky Martin (vas) liehuttaa Puerto Ricon lippua Ricardo Rosellon vastaisessa mielenosoituksessa Puerto Ricon pääkaupungissa San Huanissa keskiviikon 17.7. mielenoisituksessa (kuva: Dennis M. Rivera Pichardo / AP / Lehtikuva)

Puerto Ricon kuvernööri Ricardo Roselló ei aio hakea jatkokautta tehtäväänsä vuoden 2020 vaaleissa. Myös lempinimellään "Ricky" tunnettu kuvernööri ja osa hänen hallintoaan päätyi kohun keskelle esimerkiksi homoja halveksivan viestinvaihdon tultua julki.

Vuoden 2017 alussa kuvernöörinä aloittanut Roselló kertoi sunnuntaina, ettei aio pyrkiä jatkokaudelle. Hän myös pyysi Facebookissa julkaistussa videossa anteeksi tekemiään virheitä.

Rosellón ja yhdentoista muun hänen hallintonsa jäsenen viestinvaihto Telegram-sovelluksessa vuodettiin julkisuuteen, jonka jälkeen Puerto Ricon pääkaupungin San Juanin vanhassa kaupungissa käynnistyivät laajat mielenosoitukset, joissa vaadittiin Rosellón eroa. Mielenosoitukset levisivät muihinkin kaupunkeihin.

Osansa asiattomuuksista sai esimerkiksi tunnetuimpiin puertoricolaisiin kuuluva poptähti Ricky Martin ja etenkin tämän homoseksuaalisuus. Ricky Martinia pilkkasi Puerto Ricon talousasioista vastaava viranhaltija Christian Sobrino. Lähes 900 sivua pitkässä viestiketjussa törkeyksiä esitettiin muutenkin homoista, naisista ja hurrikaani Marian yhteydessä surmansa saaneista. Pilkan kohteena oli myös useita poliitikkoja ja toimittajia.

Keskiviikkona 17. heinäkuuta järjestettyyn mielenosoitukseen osallistui lukuisia tunnettuja henkilöitä, myös viestiketjussa häpäistyksi tullut Ricky Martin. Hän on näkyvästi kehottanut ihmisiä osallistumaan mielenosoituksiin. Räppäri Bad Bunny puolestaan keskeytti Euroopan kiertueensa ja osallistui mielenosoitukseen. Mielenosoituksia odotetaan lisää.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vielä mielenosoitusten alkaessa Roselló ilmoitti, ettei aio erota tehtävästään, ja että hän ei ole tehnyt mitään laitonta. Roselló pyysi tuolloin anteeksi kielenkäyttöään ja katsoi sen riittävän. Sunnuntaisessa videossaan hän myöntää, ettei anteeksipyyntö riitä. Hän ei kuitenkaan aio erota ennen vaaleja.

Sen lisäksi, ettei hän pyri jatkokaudelle, hän myös väistyy puolueensa johdosta.

Laajempi tyytymättömyys hallintoa kohtaan

Protestien taustalla on laajempi vyyhti epäselvyyksiä sekä tyytymättömyys hallintoon, kuin pelkästään viestiketjun vuotaminen. Nykyhallinnon toimintaan epäillään liittyvän lahjontaa, ja liittovaltion poliisi FBI on pidättänyt hallinnon viranhaltijoita. 

Puerto Rico on Yhdysvaltoihin kuuluva itsehallintoalue, jossa kaksi tasavahvaa puoluetta ovat vuoroin hallitsevassa asemassa. Rosellón johtama edistyspuolue ajaa Puerto Ricon muuttamista itsehallintoalueesta osavaltioksi, kun taas Kansandemokraattinen puolue kannattaa nykyistä itsehallintomallia.

Puerto Ricon talous on ollut syvässä lamassa toistakymmentä vuotta ja vuoden 2017 Maria-hurrikaani romutti hyvinvointia entisestään. Väkiluku vähenee, kun moni kynnelle kykenevä on muuttanut muualle Yhdysvaltoihin.

Hlbti-vähemmistöjen asema Puerto Ricossa

Puerto Ricossa samaa sukupuolta olevien väliset intiimit suhteet laillistettiin vasta vuonna 2003, kun Yhdysvaltojen korkein oikeus oli päättänyt ns. sodomiakiellon olevan perustuslain vastainen. Seuraavana vuonna suojaikäraja yhtenäistettiin.

Asenteet hlbti-vähemmistöjä kohtaan alueella ovat jakautuneet. Erityisesti roomalais-katolisen kirkon ja konservatiivisten protestanttien piirissä asentet ovat vähemmistöjä kohtaan torjuvat.

Työelämän syrjintäsuoja säädettiin vuonna 2013, mutta esimerkiksi palveluiden osalta syrjintäsuojaa ei ole. Viharikoslaki säädettiin vuonna 2002.

Juridisen sukupuolen vahvistaminen tuli mahdolliseksi vuonna 2018. Alaikäisiin kohdistuvat eheytysterapiat kiellettiin 2019. Samaa sukupuolta olevien avioliitot sallittiin vuonna 2015, Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden ratkaisun jälkeen.

Ricky Martin

Vuosituhannen vaihteessa maailmanmaineeseen noussut taiteilijanimellä Ricky Martin tunnettu Enrique Martin Morales kertoi maaliskuussa 2010 julkisesti olevansa homo. Ennen kaapistatuloa huhut laulajan seksuaalisesta suuntautuneisuudesta olivat velloneet vahvoina. Ricky Martinilla on sijaissynnyttäjän synnyttämät 10-vuotiaat kaksospojat. Martin avioitui vuoden 2018 alussa ruotsinsyyrialaisen kuvataiteilija Jwan Yosefin kanssa.

3 kommenttia

Kuvernööri ilmoitti eroavansa tehtävästä. Hänen sijalleen nousee Puerto Ricon oikeusministeri Wanda Vazquez.
Viesteissä sanottiin Ricky Martinista, että hänen homoseksuaalisuutensa on naisvihan oire ja edustaa patriarkaattia puhtaimmillaan. Oikeistolainen homofobia ja radikaalivasemmiston queer-ideologia paiskaavat jälleen kättä.