Helsinki Priden jälkipyykkiä

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
  • 2
Priden puistojuhla käynnistymässä.

Helsinki Pride 2019 järjestettiin 24.-30. kesäkuuta. Se huipentui lauantaina 29.6. järjestettyyn massiiviseen kulkueeseen ja puistojuhlaan. Tapahtuma sai näkyvyyttä televisiossa, Päivi Räsäsen (kd) mukaan liikaa. Keskustelua herättää myös puistojuhlasta jäänyt sotku.

Kaivopuiston sotku

Helsingin Sanomat kertoo Kaivopuistossa järjestetyn priden puistojuhlan jättäneen jälkeensä roskia. Kaupungin puistovastaava Pekka Engblom sanoo siivouksen menneen "niin sanotusti päin prinkkalaa". Myös esiintymislavan rakentamisen yhteydessä kärsineestä nurmikosta on kerrottu. Tapahtuman järjestäjä eli Helsinki Pride -yhteisö ry velvoitettiin siivoamaan puisto tiistai-iltaan mennessä ja korjaamaan nurmikolle aiheutuneet vauriot.

Helsinki Pride yhteisö ry:n toiminnanjohtaja Aaro Horsma kertoi tiistaina puoliltapäivin, että roskat on siivottu. Horsma kertoo lehdelle, että puistoa siivottiin kyllä viikonloppuna, mutta jätesäkkejä jätettiin odottamaan poisvientiä. Hän kertoo lintujen ja muiden eläinten levitelleet roskia. Horsma ei ollut tietoinen nurmikkoon liittyvistä korvausvaatimuksista. Hän myös toivoo kaupungin osallistuvan enemmän paljon ihmisiä Helsinkiin tuovan tapahtuman järjestämiseen.

Monet kantoivat kiltisti roskansa roskikseen tai veivät omansa mennessään, mutta eivät kaikki. Sotkuja siivottiin vielä alkuviikosta.

Priden liika näkyvyys hermostuttaa Päivi Räsästä

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen ottanut esiin Helsinki Pride -tapahtuman saaman näkyvyyden Ylen kanavissa. Hän kertoo saaneensa FB-kaveriltaan Ylelle lähetetyn palautteen, jossa valitellaan Ylen tasapuolisuutta ja "perinteisten arvojen" mukaisten katselijoiden ja kuuntelijoiden unohtamista. Räsänen kertoo aloittavansa syksyllä eduskunnan valvonnan alaisena toimivan Ylen hallintoneuvoston jäsenenä ja kyselevänsä ihmisten kantaa Ylen tasapuolisuudesta.

Palautetta Ylelle ja Räsäselle lähettänyt on harmissaan lauantai-illan 29.6. uutisista, joissa oli pitkä juttu Pride-kulkueesta ja tapahtuman järjestäjätahon haastattelu. Hän otti esiin myös Yle Teemalla -kanavan pride-televisioinnin ja "erilaisista homoaktivisteista" tehdyt haastattelut. Hän vertasi sitä Muhoksella järjestettyjen Suviseurojen saamaan näkyvyyteen ja siihen, että eräällä verkkosivustolla kerrotaan kahdesta liikkeestä eronneesta lestadiolaisesta.

Räsänen kommentoi Facebookissa Helsinki Priden saamaa näkyvyyttä Ylessä.

Sadan tuhannen osallistujan tapahtuma

Helsinki Priden lauantaiseen kulkueeseen ja puistojuhlaan osallistui eri arvoiden mukaan 80 000 - 110 000 ihmistä. Pride-kulkue lähti liikkeelle Senaatintorilta, eteni Aleksanterinkatua pitkin, kiersi Mannerheimintien ja Eteläesplanadin kautta Kasarmikadulle, josta se jatkoi Neitsytpolun kautta Kaivopuistoon puistojuhlapaikalle.

Monissa kaupungeissa pride-turismin on havaittu tuovan tuloja alueen liiketoiminnalle ja tapahtuman olevan merkittävä lisä kulttuurielämälle. Kaupungit ovatkin tukeneet priden järjestämistä. Helsinki Pride -yhteisö ry:stä todetaan siivous- ja turvallisuuskulujen olevan pride-tapahtumassa merkittävä kuluerä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

2 kommenttia

Kaivopuistoa parhaillaan siivotaan. Usean työntekijän ryhmä kerää kaikki pikku roskat, tupakantumpit ja pullonkorkit pois. Työ kestää ainakin tämän perjantain ja jatkuu tarvittaessa maanantaina. Pride-vierailta toivoisi lisää siisteyttä. Pienetkin roskat pitäisi kerätä pusseihin eikä levittää nurmikoille.

Pride-tapahtuman siivouksessa ongelmana oli ettei jätesäkkejä viety heti pois vaan vasta tiistaina. Siihen saakka linnut ja tölkkien etsijät levittivät roskia roskisten ympärille.

Kaivopuiston päivittäisenä käyttäjänä voin sanoa, että Helsingin Sanomien kirjoittelu epäsiisteydestä johtui tietämättömyydestä. Aina vilkkaina perjantai-sunnuntai -iltoina Kaivopuistossa ja sen lähialueilla rannassa Löylysaunalle saakka syntyy melkoinen sekasotku jätteistä. Kaikki roskikset ovat täynnä ja roskia jätetään roskisten ulkopuolelle. Ammattimaiset tölkkien kerääjät availevat roskisten lukitukset jotta roskisken tonkiminen olisi helpompaa. Linnut jatkavat sitten levitystyötä. Tätä roskakaaosta on lähes joka viikonloppu. Niistä lehti ei kirjoita. Lukijakommentit viittaavat siihen, että priden vihaajat saivat lisää sytykettä antipatiaansa roskaisuudesta.
Pärrä voi halutessaan katsoa joka sunnuntai YLEn televisioidun jumalanpalveluksen ja sen lisäksi taitaa radiossa tulla viikon mittaan aika monta uskonnollista ohjelmaa. Mutta kiva kun Päivi on jaksanut lukea pride-uutisoinnin ihan lopputeksejä myöten, itse en jaksanut edes puoleen väliin ja pitkäpiimäisen televisiolähetyksenkin katsoin digiboksilta harppoen.