Botswanan korkein oikeus salli samaa sukupuolta olevien väliset suhteet

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Botswanan korkeimman oikeuden tiistaisen ratkaisun mukaan samaa sukupuolta olevien suhteiden kieltäminen on syrjivää. Päätös maan rikoslain "luonnonvastaisen lihallisen yhteyden" kieltävän 164. pykälän muuttamisesta oli yksimielinen, ja sen kumoaminen dekriminalisoi samaa sukupuolta olevien väliset suhteet.

Anaali- ja suuseksi on voinut johtaa seitsemän vuoden vankeusrangaistukseen, joskin syytteitä on nostettu harvoin.

Oikeus otti asian käsiteltäväkseen yksityishenkilön kantelun vuoksi. Hänen maaliskuussa oikeudelle antamansa lausunnon mukaan lainsäädäntö rajoitti häntä olemasta yhteydessä kaltaistensa kanssa vankeusrangaistuksen pelossa.

Oikeuden mukaan demokraattisessa yhteiskunnassa vallitsee suvaitsevaisuus, monimuotoisuus ja avoin ajattelutapa, ja osallisuus yhteiskunnassa on keskeistä köyhyyden lopettamisessa ja yhteisen hyvinvoinnin edistämisessä, lisäksi väestöryhmien marginalisoiminen vahingoittaa ihmisarvoa.

Oikeus katsoo, ettei ole yleisen edun mukaista kriminalisoida samaa sukupuolta olevien välisiä suhteita.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Runsaan kahden miljoonan asukkaan Botswana sijaitsee eteläisen Afrikan sisämaassa Etelä-Afrikan pohjoispuolella, Namibian ja Zimbabwen välissä. Botswana on Afrikan vauraimpia ja vakaimpia valtioita. Maa itsenäistyi Isosta-Britanniasta vuonna 1966.

Saharan eteläpuolisen Afrikan 49 maasta 28:ssa samaa sukupuolta olevien suhteet ovat rangaistavia. Edellinen homosuhteet dekriminalisoinut maa oli Angola. Sen sijaan Kenia päätti olla sallimatta samaa sukupuolta olevien välisiä suhteita.

Aasiassa sijaitsevan Bhutanin parlamentin alahuone päätti dekriminalisoida samaa sukupuolta olevien väliset suhteet joitain päiviä sitten.

1 kommenttia