Autonomia vuoden 2019 Turku Priden ja TransTurku-tapahtuman pääteemana

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
Translakiuudistusta vaadittiin Turku Pride -tapahtumassa kesällä 2018.

Turku Priden sekä TransTurun pääteemaksi on valittu "Autonomia". Teeman taustalla on New Yorkin Stonewall Inn -baarin tapahtumien ja pride-liikkeen synnyn 50-vuotismerkkipäivä.

Turun hlbti-tapahtumien koordinaattorien perjantaina lähettämän tiedotteen mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat kärsivät edelleen siitä, että muut ihmiset määrittelevät heidän oikeutensa muun muassa omaan identiteettiinsä, kehoonsa, nimeensä ja/tai tilaansa.

Tapahtumien teemaksi valittu "autonomia" nähdään erityisen ajankohtaisena kunnioituksen osoituksena rodullistetuille transihmisille, jotka tiedotteen mukaan aloittivat 50 vuotta sitten Stonewallin tapahtumat, joista sittemmin pride-perinne on kehittynyt.

- Stonewall oli mellakka ja siinä vaadittiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville samoja perus- ja ihmisoikeuksia, mitä muillakin on, todetaan tiedotteessa.

Sukupuolivähemmistöjen asema Suomessa yhä ongelmallinen

Tiedotteessa todetaan, että 50 vuotta myöhemmin Suomessa on edelleen kestämätön tilanne: Translain hedelmättömyysvaatimus, sukupuolinormien ulkopuolelle tippuvien ihmisten medikalisointi ja patologisointi, translasten ja -nuorten pahoinvointi ja intersukupuolisten lasten silpominen ovat kaikki edelleen nykypäivää.

- Juhliminen on kivaa ja tärkeää, mutta tässä on edelleen kyse perinpohjaisesti poliittisesta hätätilasta, toteaa TransTurun koordinaattori Panda Eriksson.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Jo käynnissä olevien poliittisten prosessienkin takia on tärkeää pitää tiukka poliittisuus tapahtumiemme keskiössä ja samalla kunnioittaa Stonewallin perintöä, sanoo Turku Priden koordinaattori Minna Sumelius.

Sukupuolivähemmistöt ja hallitusneuvottelut

Tällä hetkellä meneillään olevissa hallitusneuvotteluissa niin kutsuttu translaki on iso kysymys. Transihmisiä käytetään neuvotteluissa vipuvartena. Mediassa julkaistujen tietojen nojalla etenkin alaikäisten tilanne uhkaa jäädä kestämättömäksi. Kolmas juridinen sukupuolimerkintä ("muu") on edelleen laille vieras.

Suomessa syntyneiden intersukupuolisia vauvoja voidaan edelleen silpoa, eli heidän sukuelimiään leikata kosmeettisissa, ei lääketieteellisesti perustelluissa leikkauksissa sukupuolinormien mukaiseksi. Tämä rikkoo voimakkaasti ruumiillista koskemattomuutta sekä itsemääräämisoikeutta.

Nämä ovat vain joitakin esimerkkejä siitä, miten sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten autonomiaa edelleen Suomessa rajoitetaan. "Tämä ei käy", toteavat Sumelius ja Eriksson, ihmisen itsemääräämisoikeus omaan sukupuoleensa on oltava ehdoton.

Epäkaupallisia tapahtumia

Autonomia teemana merkitsee TransTurulle sekä Turku Pridelle myös sitä, että tapahtumat ovat ihmisiä, eivät yrityksiä varten. Vaikka Turku Pridella on sponsoreita, ne valitaan tarkoin eivätkä ne pääse vaikuttamaan millään tavalla tapahtuman agendaan. "Emme ole kenenkään pinkkipesukone", toteaa Minna Sumelius. TransTurku on kokonaan epäkaupallinen tapahtuma.

TransTurku 2019 järjestetään viikolla 33, ja tapahtuma huipentuu mielenosoitukseen ja juhliin 17.8., Turku Pride 2019 viikolla 34, huipentuen mielenosoituskulkueeseen, puistojuhlaan ja iltabileisiin 24.8.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!