ICD-11 -tautiluokitus hyväksytty: transsukupuolisuus lakkaa olemasta mielenterveyden häiriö

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Sami Mollgren

Yhdistyneiden kansakuntien alainen maailman terveysjärjestö WHO päätti kokouksessaan hyväksyä uuden ICD-11 -tautiluokituksen, jossa transsukupuolisuus ei ole enää määritelty mielenterveyden häiriöksi.

Tautiluokitus julkaistiin kesäkuussa 2018 ja Maailman terveyskokous hyväksyi sen 25. toukokuuta 2019. Uuden luokituksen on määrä astua voimaan vuoden 2022 alussa maailmanlaajuisesti, johon mennessä eri maiden omat luokituskäytännöt pitäisi muokata olemaan sopusoinnussa ICD-11:n kanssa.

Jatkossa tautiluokituksessa keskitytään transsukupuolisuuteen monilla liittyvään sukupuoliristiriidan kokemukseen. Muutoksen odotetaan vähentävän transsukupuolisuuteen liittyvää stigmaa ja lisäävän ymmärrystä sukupuolen moninaisuudesta. Lääketieteellisten hoitojen tarve kohdistuu ristiriitaan, ei transsukupuolisuuteen. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Muutos lisää merkittävästi painetta muuttaa Suomen translakia itsemääräämisoikeuteen perustuvaksi ja hoitojärjestelmää suuntaan, jossa hoidetaan paremmin eriasteista sukupuoliristiriitaa, kommentoi Seta muutosta kesällä 2018.

Vielä nykyisin voimassa oleva ICD-10 -tautiluokitus ilmestyi ensimmäisen kerran suomeksi vuonna 1995.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!