WHO: Transsukupuolisuuden määritteleminen sairaudeksi päättyy - uusi tautiluokitus ICD-11 julkaistu

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Sami Mollgren
  • 1

Yhdistyneiden kansakuntien alaisen maailman terveysjärjestön WHO:n maanantaina 18. kesäkuuta julkaisemassa uudessa ICD-11 -tautiluokituksessa transsukupuolisuus ei ole enää määritelty mielenterveyden häiriöksi. Sukupuoli-identiteetin poikkeaminen syntymässä määritellystä ei sen mukaan ole sairaus.

WHO:n julkaisemassa uudessa luokituksessa on uusia pääluokkia. Näistä yksi on "seksuaaliterveyteen liittyvät tilat".

WHO esittelee uudistetun tautiluokitusjärjestelmän jäsenvaltioiden hyväksyttäväksi Maailman terveyskokouksessa 2019, ja uuden luokituksen on määrä astua voimaan vuoden 2022 alussa.

Seta pitää uudistusta erittäin tärkeänä. 

- Muutos lisää merkittävästi painetta muuttaa Suomen translakia itsemääräämisoikeuteen perustuvaksi ja hoitojärjestelmää suuntaan, jossa hoidetaan paremmin eriasteista sukupuoliristiriitaa, todetaan Setan Facebookissa julkaisemassa kommentissa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lääkärilehden mukaan kehittämispäällikkö Mikko Härkönen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen OPER-yksiköstä kertoo, että Suomessa ICD-10:n käyttö jatkuu toistaiseksi kansallisesti potilastietojärjestelmissä. Hän ennakoi uuden luokitusjärjestelmän tulevan laajasti käyttöön vasta sote-uudistuksen valmistuttua. Lisäksi vaaditaan luokituksen perusteellinen käännöstyö suomeksi ja ruotsiksi.

ICD-10 ilmestyi ensimmäisen kerran suomeksi vuonna 1995.

Muutoksen odotetaan vähentävän transsukupuolisuuteen liittyvää stigmaa ja lisäävän ymmärrystä sukupuolen moninaisuudesta. Transgender Europe -järjestön (TGEU) toivoo muutoksen päättävän esimerkiksi pyrkimykset muuttaa transsukupuolisten henkilöiden sukupuolen kokemista. 

1 kommenttia

Ihmiseläinten lisäksi tuo asiahan on melkoisen yleinen muussakin luonnossa, esim.

https://www.sbs.com.au/topics/science/nature/article/2016/09/29/7-gender-bending-animals-animal-kingdom
(eli mm. täplähyeenoilla on kaikilla penikset)

Äskettäinhän myös tutkijat löysivät Sry-geenin ja sox9-geenin kytkin-osan enh13 DNA:sta. Kaikki kehittyvät ihmiseläinten(kinhän) alkiothan ovat lähtökohtaisesti naaraita, kunnes Y-kromosomissa aktivoituu niin sanottu Sry-geeni, muokaten vaiheittain naaras-alkiosta koiraan ja siihen aktivoitumiseen vaikuttaa tuo enh13 -osa DNA:sta.
http://www.sciencemag.org/news/2018/06/little-piece-dna-makes-girls-boys
https://www.crick.ac.uk/news/science-news/2018/06/14/non-coding-dna-changes-the-genitals-youre-born-with/

Kytkin-osan ja noiden geenien toiminta-variaatiot saavat aikaan sukupuolten moninaisuutta, nais / mies -variaatioiden lisäksi mm.
https://en.wikipedia.org/wiki/Androgen_insensitivity_syndrome
https://en.wikipedia.org/wiki/XX_male_syndrome
https://en.wikipedia.org/wiki/Klinefelter_syndrome
https://en.wikipedia.org/wiki/XYY_syndrome
https://en.wikipedia.org/wiki/Turner_syndrome