Espanjassa hlbti-vähemmistöt omivat parlamenttiin nousseen Vox-puolueen luoman hlbti-vastaiseksi tarkoitetun symbolin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Espanjassa sosialistipuolue PSOE voitti vaalit, joskaan se ei saanut enemmistöä parlamenttiin. Konservatiivisnationalistinen ns. perinteisiä perhearvoja korostava Vox nousi parlamenttiin, kuitenkin hieman odotettua heikommalla tuloksella. Lisäksi sen suosio oli osaltaan hajottamassa konservatiivirintamaa. Konservatiivisen PP:n paikkamäärä putosi alle puoleen entisestä. 

Parlamentin alahuoneen 350 paikkaa jakautuivat siten, että hallitusneuvotteluista ei odoteta helppoja. Espanjassa koalitiohallituksiin ei olla totuttu. Todennäköisimpänä pidetään, että hallitus syntyy vaalit voittaneen sosialistipuolueen ympärille ja pääministerinä on Pedro Sánchez. Se joutuu ottamaan muita tuekseen, myös itsehallintoalueiden puolueita, jotka pyrkivät edistämään oman alueensa itsenäistymistä. 

Sosialistipuolue PSOE sai 123 paikkaa, konservatiivinen Partido Popular (PP) 66 paikkaa, keskustaoikeistolainen Ciudadanos 57 paikkaa, vasemmistopopulistinen Podemos 42 paikkaa, Vox 24 paikkaa ja Katalonian yhdistynyt vasemmisto 15.

Vox-puolueen lanseeraama sateenkaarihaamu

Parlamenttiin noussutta Vox-puoluetta on kuvattu äärioikeistolaiseksi, oikeistopopulistiseksi, kansalliskonservatistiseksi ja antifeministiseksi. Vuonna 2013 perustetun puolueen taustalla on joukko arvokonservatiivisesta PP:stä lähteneitä jäseniä, jotka eivät olleet tyytyväisiä sen linjaan. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vaalikampanjoinnissaan Vox jakoi Twitteriin Taru sormusten herra -elokuvan taistelutilanteen, johon oli editoitu taisteluun ryhtyvä Vox-puolue miekka pystyssä, vastassaan monilukuinen joukko vastustajiksi koettuja asioita, jotka puolestaan oli kuvattu erilaisina logoina: anarkistit, feministit, Katalonian lippu, kommunistien tunnus, El País -lehden logo sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt sateenkaaren väreihin maalattuna haamuna.

Kun Vox-puolueen postaama kuva lähti leviämään verkossa, ryhtyivät hlbti-aktivistit tekemään siitä omia versioita, jossa se sai satiirisen roolin esimerkiksi kauhufilmin tilannetta mukaelevana "nuorta oikeistolaista heteroseksuaalia" pelottavana hahmona. Jotkut ovat kuvanneet Voxin kannattajan pahimmaksi painajaiseksi sitä, että nämä lahjoittivat hlbti-vähemmistöille uuden söpön symbolin. Sateenkaarihaamuksi pukeutumista ehdotetaan asuideaksi kesän pride-kulkueisiin. Näitä jaetaan sosiaalisessa mediassa #gaysper -tunnisteella varustettuna.

Suomessa esimerkiksi käsite homorummutus on alkuaan lähtöisin hlbti-vähemmistöjen aseman kohentamista vastustavien puheista. Samoin käsite homo-ongelmaisuus on käännetty sille ajateltua tarkoitusta vastaan.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!