Suurin osa papeista voisi vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 2
Erityisesti Helsingissä monet seurakunnat suhtautuvat myötämielisesti samaa sukupuolta olevien parien kirkolliseen avioliittoon vihkimiseen.

Suurin osa papeista olisi valmis vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja, kertoo Itä-Suomen yliopistossa tehty tutkimus.

Yhteensä 57 prosenttia papeista ilmoittaa olevansa valmis vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja avioliittoon, jos kirkko hyväksyy vihkimisten toimittamisen. Yli kolmannes papeista taas ei ole valmis vihkimään. 

Itä-Suomen yliopiston asiaa koskevassa tiedotteessa huomioidaan erityisesti se, että joka viides pappi on valmis vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja avioliitoon jo nyt, vaikka kirkko ei ole antanut lupaa vihkimisille.

Sukupuoli, hiippakunta ja hengellinen tausta vaikuttavat pappien asenteisiin ja käsityksiin.

Kirkon jäsenten ja pappien asenteet ovat muuttuneet nopeammin kuin piispainkokouksen ja kirkolliskokouksen linjaama kirkon opetus. Papit pelkäävät kirkossa syntyvän pahoja ristiriitoja avioliittokysymyksen takia, ja joka neljäs pappi kertoo kokeneensa painostusta tai syrjintää oman näkemyksensä vuoksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Papit pitävät tutkimuksen mukaan avioliittoa parhaana mahdollisena parisuhteen muotona, mikä tutkimuksen tekijöiden mukaan kertoo avioliiton arvostuksesta. He huomauttavat, että näkemykset kuitenkin hajaantuvat sen suhteen, kenellä tulisi olla oikeus saada kirkollinen avioliittoon vihkiminen.

Tutkimukseen vastasi 534 pappia.

2 kommenttia

Mutta kuka haluaisi vihityttää itsensä rakkaan aviokumppaninsa kanssa tuomio-kirkossa? (vrt. uutiskuva).

kristinuskomus on niin "ihan pihalla" elämästä.
Niin, tuo tuomiokirkko-sanan "tuomio" lienee käännösvirhe. Käsitehän on tullut tänne Ruotsin ja ruotsin kielen kautta. Ruotsin kielen en dom tarkoittaa tuomiota, mutta latinan sana "domus" viittaa taloon ja kotiin. Oikeastaan pitäisi puhua kotikirkosta.

Tuo uskon ja uskonnon jatkuva ja kulloiseenkin aiheeseen tyyten liittymätön tökkiminen ns. "kaikin keinoin" alkaa ottaa kupoliin (ruotsissa "dom" tarkoittaa myös kupolia).