Riihimäki päätti sateenkaariliputuksesta kesän Helsinki Pride -viikoksi

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
  • 1

Riihimäen kaupunginhallitus päätti maanantaina äänin 7-4, että kaupunki järjestää kesän Helsinki Pride -viikon ajaksi sateenkaariliputuksen. Samalla kaupungin on määrä huomioida omassa toiminnassaan näkyvästi ihmisoikeudet, yhdenvertaisuus ja syrjimättömyys.

Asiasta kertovat Riihimäen kaupungin lisäksi esimerkiksi Kuntalehti ja Hämeen Sanomat

Liputuksen järjestämisen kannalla oli kolme sdp:n edustajaa, kaksi vasemmistoliiton edustajaa, yksi vihreiden edustaja ja yksi kokoomuksen edustaja. Vastaan äänestivät kaksi kokoomuksen edustajaa, yksi kristillisdemokraattien ja yksi perussuomalaisten edustaja.

Pride-viikon huomioimisen taustalla on joulukuussa 2018 jätetty valtuustoaloite, jonka panivat vireille Miia Nahkuri (sdp), Sari Jokinen (vihr) ja Aino-Kaisa Pekonen (vas).

- Esitämme, että myös Riihimäen kaupunki juhlistaa ihmisoikeuksia ja Pride-liikettä liputtamalla Helsinki Pride -viikolla sateenkaaren väreissä ja huomioimalla viikon aikana omassa toiminnassaan näkyvästi yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden, todettiin aloitteen tekstissä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Aiemmin sivistys- ja hyvinvointilautakunta puolsivat aloitetta. Lisäksi Riihimäen nuorisovaltuusto ja vanusneuvosto ovat kannattaneet pride-viikon huomioimista. Nuorisovaltuuston mielestä Riihimäen tulee osallistua Pride-viikkoon ja näin antaa selkeä viesti siitä, että ihmisoikeudet todella kuuluvat kaikille. Vanhusneuvoston mielestä on inhimillistä tukea yhdenvertaisuutta ja ihmisoikeuksien toteutumista.

Aloitteen etenemistä kaupungin päätöksentekokoneistossa seurattiin paikallisissa viestimissä viime kuukausina.

Helsinki Pride 2019

Helsinki Pride -viikko järjestetään perinteiseen tapaan juhannuksen jälkeisellä viikolla, 24.-30.6.2019. Kesän 2019 tapahtumaviikko huipentuu lauantaina 29. kesäkuuta pride-kulkueeseen. Kesän pride-tapahtumaviikon teema on "Liike".

Pride-liike juhlii tulevana kesänä 50-vuotista historiaansa. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vapautusliike sai alkunsa kesällä New Yorkista Stonewall Inn -baarin ympäristön mellakoista kesäkuun 1969 lopussa. Tuolloin Stonewall Inn -baariin tehtiin ratsia, mutta asiakaskunta jatkuvaan häirintään hermostuneena ryhtyi useita iltoja jatkuneeseen kapinointiin. Seuraavana vuonna järjestetystä mielenosoitusmarssista syntyi perinne ja se laajeni kansainväliseksi liikkeeksi.

Kanta-Hämeen maakunnan eteläosassa, noin 70 kilometrin päässä pohjoiseen Helsingistä sijaitsevalla Riihimäellä on järjestetty myös oma paikallinen pride-tapahtuma vuosina 2006, 2008, 2010 ja 2012.

Vuoden 2019 pride-tapahtumia pitkin Suomea

Vuoden 2019 aikana pride-tapahtumia järjestetään eri puolilla maata. Pride-vuoden käynnisti Rovaniemellä helmikuussa Arctic Pride -tapahtuma.

Tulevista päivämääränsä ovat varmistaneet jo pride-tapahtumat, jotka järjestetään huhtikuussa Kuusamon Rukalla, toukokuussa Joensuussa ja Lahdessa, kesäkuussa Lappeenrannassa, Tampereella, Vaasassa ja Helsingissä, heinäkuussa Lohjalla sekä elokuussa Oulussa, Turussa, Kouvolassa, Torniossa ja Maarianhaminassa.

Lisäksi vielä päivämääränsä varmistamattomia tapahtumia odotetaan järjestettäväksi ainakin Kustavissa, Hangossa, Porvoossa, Raaseporissa ja Mikkelissä.

Tapahtumien päivämäärät kootaan tapahtumakalenteriin.

1 kommenttia

Riihimäen liputusasia on hermostuttanut joitakin kunnanvaltuutettuja, ja asian puimista jatketaan valtuustossa. Tarvittavat sateenkaariliput on kuitenkin jo kaupunginhallituksen päätöksen perusteella tilattu. Käynnissä on myös yksityinen tukikeräys. Riihimäen etelänaapuri Hyvinkää puolestaan ei aio järjestää omaa liputusta. Asiasta kertoo alueella ilmestyvä Aamuposti-julkaisu.