Brittitutkimus: seksuaalisella suuntautuneisuudella ja painolla yhteys

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Sami Mollgren

Naispuolisilla homo- ja biseksuaaleilla on kohonnut ylipainon riski, kun taas homo- ja biseksuaaliset miehet ovat todennäköisemmin alipainoisia.

Asia käy ilmi kahden brittiyliopiston torstaina Journal of Public Health -julkaisussa ilmestyneestä tutkimuksesta. Sen takana ovat tutkijat University of East Anglia (UEA) ja University College London (UCL) -yliopistoista.

Tutkimuksessa vertailtiin ensimmäistä kertaa painoindeksiä (engl. body mass index, BMI) ja seksuaalista suuntautuneisuutta. Käytössä oli kaikkiaan 93 429:n ihmisen data 12 terveystutkimuksesta. Tietoa oli käytettävissä vuodesta 2008 lähtien, jolloin seksuaalista suuntautuneisuutta alettiin kysyä

Tutkijat katsovat havaintojen tukevan näkemystä, että seksuaalista identiteettiä tulisi pitää terveyteen vaikuttavana sosiaalisena tekijänä.

- Havaitsimme, että lesboiksi tai biseksuaaleiksi itsensä kokeneilla naisilla on kohonnut ylipainon ja lihavuuden riski heteronaisiin verrattuna. Tämä on huolestuttavaa, sillä liika paino on tunnettu riskitekijä esimerkiksi sydänkohtauksiin, syöpään ja varhaiseen kuolemaan, sanoo johtava tutkija tohtori Joanna Semlyen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tutkimuksen mukaan lesbojen kohdalla ylipainoriski oli koholla 41 prosenttia ja biseksuaalien kohdalla 24 prosenttia; heteronaisista ylipainoisia oli 57 prosenttia, kun lesboista ylipainoisia oli runsas 59 prosenttia.

- Sen sijaan homo- ja biseksuaaliset miehet ovat heteroseksuaaleja miehiä todennäköisemmin alipainoisia. On yhä enemmän todisteita myös alipainon yhteydestä useisiin terveysongelmiin ja lisääntyneisiin kuolemantapauksiin.

Tilaston mukaan 3,4 prosenttia homomiehistä ja 2,9 prosenttia olivat alipainoisia, kun heteromiehistä alipainoisia oli 1,2 prosenttia.

- Teimme myös havainnon, että homomiehet ovat merkittävästi heteromiehiä harvemmin ylipainoisia.

Homomiehistä ylipainoisia oli runsas 52 prosenttia, kun heteromiehistä ylipainoisia oli runsas 67 prosenttia.

Transsukupuolisia ei käsitelty ryhmänä tutkimuksessa.

Tutkijat katsovat tutkimuksen osoittavan seksuaalisen suuntautuneisuuden ja painoindeksin välisen yhteyden. Tutkijoiden mukaan yhteys näkyy eri tavalla miesten ja naisten kohdalla. Tutkijat toteavat mahdollisia selityksiä yhteydelle ovat lukuisia.

Yhtenä syynä esitetään seksuaalivähemmistöihin kuuluvien kohtaamat yhteiskunnan seksuaalivähemmistökielteiset asenteet, jotka voivat vaikuttaa henkiseen hyvinvointiin. Se puolestaan vaikuttaa elämäntapavalintoihin, kuten tupakointiin, alkoholin käyttöön, ruokavalioon ja fyysiseen aktiivisuuteen. 

Mahdollisia seksuaalisen suuntautuneisuuteen ja painoon vaikuttavia synnynnäisiä biologisia syy-yhteyksiä ei nostettu esiin johtopäätöksissä. Myöskään yhteisöjen ulkonäköihanteiden mahdollista vaikutuksia ei mainittu.

Tiedote: Lesbian and bi women at increased risk of being overweight

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!