Virginialaiskoulun opettaja kieltäytyi tunnustamasta transsukupuolisen oppilaansa sukupuolta - pahoittelee potkujaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Virginialaisen koulun ranskan opettaja erotettiin tehtävästään, sillä hän ei suostunut käyttämään transpojasta maskuliinista persoonapronomonia "he", vaan pitäytyi feminiinipronominissa "she".

Tapaus sattui joulukuun 2018 alussa. Asiasta kertoi esimerkiksi NBC News ja Suomessa asian otti esiin MTV.

Kesän aikana yhdeksäsluokkalaisen oppilaan perhe ilmoitti koululaitokselle, että oppilasta on jatkossa kohdeltava miespuolisena.

Opettajan ei kerrota tarkoituksellisesti käyttäneen feminiinipronominia kyseisen oppilaan läsnäollessa, mutta kuitenkin muiden kanssa tästä keskustellessaan. Todistajien mukaan erään tapauksen yhteydessä tältä oli kuitenkin päässyt oppilaan paikalla ollessa lipsahdus. Asiaa puitiin koulun hallinnon kanssa, ja tuolloin opettaja ilmaisi, ettei aio käyttää oppilaasta maskuliinista persoonapronominia.

Koulun rehtori toteaa, ettei voi ajatella huonompaa tapaa kohdella lasta kuin nyt tapahtunut. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Opettaja työskentelevä 47-vuotias Peter Vlaming kertoo kristillisen uskonsa estävän häntä käyttämästä naispuolisesta oppilaasta maskuliinista persoonapronominia. Hän kertoo oppilaan olleen luokassa vuoden ennen kuin ilmaisi olevansa miessukupuolinen. Opettajan asianajaja kertoo opettajan tarjoutuneen käyttämään oppilaan nimeä ja välttämään feminiinisen persoonapronominin käyttöä, mutta koulu on haluton hyväksymään kompromissia.

Opettaja kertoo kunnioittavansa ja rakastavansa kaikkia oppilaitaan, mutta hän peräänkuuluttaa "keskinäistä suvaitsevaisuutta" ja pitää saamaansa kohtelua epätasa-arvoisena ja pakottamisena. Opettaja harkitsee oikeustoimia. Hän on kommenteissaan vedonnut Yhdysvaltain perustuslain ensimmäiseen lisäykseen, joka takaa laajan sananvapauden ja uskonnonvapauden.

Tapauksen jälkeen joukko oppilaita järjesti mielenosoituksen erotetun opettajan puolesta. Heidän viestinsä oli "miehet ovat miehiä, naiset ovat naisia". Lisäksi erotetun opettajan hyväksi on järjestetty rahankeräys. Opettajan perheellisyys nostetaan rahankeräyssivulla esiin. Lisäksi siellä viitataan huoleen "pro-trans -tyrannian" leviämisestä. Erityisesti konservatiivis-kristillinen media on kritisoinut opettajan erottamista.

Yhdysvalloissa Donald Trumpin hallinto on pyrkinyt heikentämään transsukupuolisten asemaa. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla ei ole liittovaltiotasoista syrjintäsuojaa. Trumpin esittämä transsukupuolisten palveluskielto asevoimissa hyväksyttiin korkeimmassa oikeudessa tammikuussa. Trumpin hallinnolla on myös käynnissä projekti säätää juridinen sukupuoli syntymähetkellä sukuelimien perusteella naiseksi tai mieheksi määräytyväksi, ja sitä olisi mahdollista muuttaa vain geenitestin tuloksen perusteella. Käytännössä se johtaisi transsukupuolisuuden olemassaolon juridiseen kieltämiseen.

Samalla monissa osavaltioissa on kuitenkin paikallisesti säädetty syrjinnältä suojaavia lakeja ja luotu yhdenvertaisuutta lisääviä käytäntöjä. Esimerkiksi New Yorkin osavaltio päätti parantaa transsukupuolisten henkilöiden syrjintäsuojaa ja kieltää alaikäisille suunnatut eheytysterapiat.

1 kommenttia

Eli kristillinen usko antaa hänen omatunnolleen oikeuden kiusata auktoriteettiasemassaan kasvavaa lasta, mutta ei käyttää persoonapronominia :D
Aika pelle.