The Favourite ja Bohemian Rhapsody Oscar-ehdokkaina useissa kategorioissa

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
Oscarit jaetaan 91. kerran 24. helmikuuta 2019

Oscarit jaetaan 91. kerran 24. helmikuuta 2019 Dolby-teatterissa Los Angelesissa Hollywoodissa. Oscar-ehdokkaat julkistettiin tiistaina 22. tammikuuta. Oscareita tavoittelee joukko hlbti-näkokulmasta kiinnostavia elokuvia, esimerkiksi The Favourite ja Bohemian Rhapsody.

Freddie Mercurysta ja Queen-yhtyeestä kertova Bohemian Rhapsody on ehdolla viidessä kategoriassa: paras elokuva, miespääosa (Rami Malek), äänitehosteet, äänitys ja laikkaus.

Kuningatar Annasta kertova 1700-luvulle sijoittuva The Favourite on ehdolla yhdeksässä kategoriassa kymmenellä ehdokkaalla: paras elokuva, ohjaus (Yorgos Lanthimos), naispääosa (Olivia Colman), naissivuosa (Emma Stone sekä Rachel Weisz), alkuperäinen käsikirjoitus (Deborah Davis ja Tony McNamara), lavastus (Fiona Crombie ja Alice Felton), kuvaus (Robbie Ryan), puvustus (Sandy Powell) ja leikkaus (Yorgos Mavropsaridis).

Jazzpianisti Don Shirleyn elämästä kertova Green Book on ehdolla paras elokuva, miespääosa (Viggo Mortensen), miessivuosa (Mahershala Ali), alkuperäinen käsikirjoitus (Nick Vallelonga, Brian Currie ja Peter Farrelly) ja leikkaus (Patrick J. Don Vito).

Can You Ever Forgive Me? on ehdolla kolmessa kategoriassa: naispääosa (Melissa McCarthy), miessivuosa (Richard E. Grant) ja sovitettu käsikirjoitus (Nicole Holofcener ja Jeff Whitty).

A Star is Born on ehdolla kahdeksassa kategoriassa: paras elokuva, miespääosa (Bradley Cooper), naispääosa (Lady Gaga), miessivuosa (Sam Elliot), sovitettu käsikirjoitus (Eric Roth, Bradley Cooper ja Will Fetters), laulu ("Shallow", säv. ja san. Lady Gaga, Mark Ronson, Anthony Rossomando ja Andrew Wyatt), äänitys (Tom Ozanich, Dean Zupancic, Jason Ruder ja Steve Morrow) ja kuvaus (Matthew Libatique).

Marguerite (Marianne Farley ja Marie-Hélène Panisset) on ehdolla lyhytelokuvien kategoriassa.

Kenialainen lesboteemainen elokuva Rafiki oli vahvasti mukana vieraskielisten elokuvien kategoriassa, mutta se jouduttiin lopulta hylkäämään kotimaansa sensuurin vuoksi se ei täyttänyt valintakriteereitä.

Alkuaan gaalan juontajaksi oli valittu Kevin Hart, mutta hän joutui väistymään tehtävästä vuosien takaisten homokielteisten Twitter-viestien tultua julkisuuteen. Gaalalla ei tiettävästi ole tällä kertaa varsinaista juontajaa.

Oscar-palkinnot (englanniksi Academy Awards) ovat Yhdysvaltain elokuva-akatemian (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) vuosittain jakamia palkintoja, joita jaetaan eri kategorioissa vuoden parhaille elokuville ja näiden tekijöille. Palkintojen saajat äänestetään akatemian jäsenten kesken. Elokuva-akatemia perustettiin 1927 ja ensimmäiset palkinnot jaettiin toukokuussa 1929. Elokuva-alalla Oscareita pidetään arvostetuimpina tunnustuksina. Oscar-gaala näytetään suorana televisiosta USA:n lisäksi monissa maissa.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!