Rekisteröityjen parien adoptio-oikeus eduskunnassa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 11

Helsingin Sanomat kertoo päivän keskusteluista
www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Rekister%C3%B6ityjen+parien+adoptiosta+kiisteltiin+eduskunnassa/1135241430178

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

11 kommenttia

Eduskunta on keskustellut keskiviikkona perheen sisäisen adoption sateenkaariperheissä mahdollistavasta laista. Mies- ja naisparien sisäisen adoptio-oikeuden mahdollistaminen on kirjattu hallitusohjelmaan. Eduskunta lähetti lain lakivaliokunnan valmisteltavaksi. Lakivaliokuntaa johtaa vihreiden Heidi Hautala.

Keskustelu eduskunnassa oli odotetusti värikästä. Kristillisdemokraattien, keskustan ja SDP:n vanhoilliset edustajat lausuivat kitkeriä kommentteja lakiesityksestä.

Oikeusministeri Tuija Brax vihreistä muistutti lapsen oikeuksien turvaamista. Lapsi saa juridisia oikeusia toiseen vanhempaansa ja kokemuksen siitä, että hän elää yhteiskunnan hyväksymässä perhemuodossa.

Helsingin Sanomien mukaan lain vastustajien päähahmoksi nousi kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen. Myös keskustan Lauri Oinonen, Tapani Tölli ja SDP:n Kari Rajamäki vastustivat lakia voimakkaasti. Räsänen arveli sisäisen adoption olevan lenkki pitkässä ketjussa, johon kuuluu parisuhdelaki, ulkoinen adoptio-oikeus ja lopulta "sukupuolineutraali avioliittokäsite".

Vihreiden Oras Tynkkynen ja Ville Niinistö sekä vasemmistoliiton Merja Kyllönen myönsivät auliisti, että ajatus sukupuolineutraalista avioliittokäsitteestä onkin toivottava.


Helsingin Sanomien Päivän kysymyksenä on "Kannatatko perheen sisäistä adoptio-oikeutta rekisteröidyissä parisuhteissa?" ja tällä hetkellä 73 % vastaajista ilmoittaa kannattavansa - ja 27 % vastustavansa.
Jottei nyt tulisi suurta huolestumisen aaltoa, niin täytyy täsmentää sosialidemokraattien kantaa asiaan. Kari Rajamäki ilmoitti vastustavansa ulkoista adoptiota ja ilmeisesti vastustaa myös sisäistä. Puheenvuoro ei ollut mitenkään kitkerä.

SDP:n edustajat Johanna Ojala-Niemelä ja Pauliina Viitamies puolustivat lakiesitystä, samoin kuin Satu Taiveaho, joka lisäksi kysyi, miksei ulkoista adoptiota voida samalla toteuttaa.

Puolueena SDP kannattaa sekä sisäistä että ulkoista adoptiota.