Yhdenvertainen avioliitto-oikeus jäämässä pois kansanäänestykseen menevästä Kuuban perustuslakiluonnoksesta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Alkuperäinen suunnitelma määritellä Kuuban uudessa perustuslaissa avioliitto sukupuolineutraalisti kahden henkilön väliseksi liitoksi on kariutumassa.

Asiasta on kertonut uutistoimisto AP, ja siitä on uutisoinut esimerkiksi The New York Times.

Samaa sukupuolta olevien parisuhteiden virallistamista on määrä käsitellä perustuslakiuudistuksen jälkeen käsittelyyn tulevassa perhelainsäädännön uudistuksessa.

Entisen presidentin Raul Castron johtama perustsuslakikomissio on perustellut asiaa "kaikkien näkemysten kunnioittamisella". Avioliittokysymys on ollut perustuslakiluonnokseen liittyvässä keskustelussa mielipiteitä jakavin yksityiskohta. 

Raul Castron tytär Mariela Castro on ollut näkyvästi edistämässä hlbti-vähemmistöihin kuuluvien yhdenvertaista asemaa. Myös nykyinen presidentti Miguel Díaz-Canel on tukenut samaa sukupuolta olevien oikeutta avioliittoon kaikenlaisen syrjinnän poistamiseen vedoten.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vuodelta 1976 oleva perustuslaki on tarkoitus korvata uudella. Siinä avioliitto määritellään miehen ja naisen väliseksi liitoksi. Parlamentin hyväksymästä uudesta perustuslaista käytiin aiemmin syksyllä julkisia keskusteluja, ja parlamentti on käsitellyt niiden tuloksia. Kansan on määrä äänestää uudesta perustuslaista helmikuussa 2019.

Nykyisessä, vuodelta 1976 peräisin olevassa perustuslaissa avioliitto on määritelty naisen ja miehen väliseksi. Suunnitelmana oli määritellä se kahden henkilön väliseksi. Varsinainen avioliittolakiuudistus olisi vaatinut oman prosessinsa.

Erityisesti Katolinen kirkko on ilmaissut vastustavansa avioliiton avaamista samaa sukupuolta oleville pareille. Syksyllä se vetosi voimakkaasti kansalaisiin, ettei valmisteilla olevan uuden perustuslain avioliittoa koskevasta kohdasta poistettaisi viittausta kahteen eri sukupuoleen.

1 kommenttia

Niinpä niin, paavi-pirulaisella kristilliset epä-lähimmäisenrakkaat sormensa pelissä, valitettavasti.