Kuuba: Uuden perustuslain luonnoksessa avioliitto avoinna myös samaa sukupuolta oleville

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Kuubassa valmisteilla oleva uusi perustuslaki avaisi samaa sukupuolta oleville pareille oikeuden avioliittoon.

Mikäli kansalliskokouksen heinäkuussa hyväksymä luonnos tulee poliittisen käsittelyn ja kansanäänestyksen kautta aikanaan voimaan, on samaa sukupuolta olevien avioliittoja varten laadittava sen jälkeen omassa prosessissaan tarvittava lainsäädäntö.

Nykyisessä, vuodelta 1976 peräisin olevassa perustuslaissa avioliitto on määritelty naisen ja miehen väliseksi, mutta perustuslakiluonnoksessa se on määritelty kahden henkilön väliseksi.

Edistymistä hlbti-kysymyksissä Kuubassa

Fidel Castron joukkoineen vuonna 1959 toteuttaman Kuuban kommunistivallankumouksen jälkeisinä vuosina homoseksuaalisesta suhteesta kiinni jääminen saattoi johtaa passitukseen työleirille. Castro esitti sittemmin asiasta anteeksipyynnön. 

Hiljalleen 1970-luvun puolivälistä lähtien ja varsinkin viimeisen vuosikymmenen aikana Kuubassa hlbti-vähemmistöjen asema on parantunut. Esimerkiksi transsukupuolisten sukupuolenkorjausprosessit on sallittu ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien syrjintä työelämässä on kielletty. Asiaan on vaikuttanut merkittävästi Fidel Castron veljen Raul Castron tytär Mariela Castro.

Kuubassa on kuitenkin monen latinalaisen Amerikan maan tavoin vallalla macho-kulttuuri, joten asenteet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan ovat yhä torjuvat. Samaa sukupuolta olevien avioliitot ovat perustuslakiuudistuksessa eniten julkista keskustelua herättänyt yksityiskohta, ja erityisesti evankelikaalit ovat ryhtyneet kampanjoimaan, että avioliitton on vain miehen ja naisen välisenä liitto, perustelemalla asiaa Raamatun teksteillä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Raul Castro toimi Kuuban edellisenä presidenttinä huhtikuuhun saakka, veljensä seuraajana. Nyt hän johtaa uutta perustuslakia käsittelevää valiokuntaa. Hän on myös Kuubassa valtaa käyttävän kommunistisen puolueen pääsihteeri. Uusi presidentti on Miguel Díaz-Canel. Fidel Castro kuoli vuonna 2008.

Kuuban uudessa perustuslaissa sallittaisiin myös yksityisomistus ja markkinatalous.

1 kommenttia

Todella arvokasta ja hienoa, jos kommunismi-uskontoon sortumisen jälkeen Kuubassa ovat nyt kyenneet pitämään pintansa takapajuisen homofobisen kristillis-katolilaisuuden luonnottomuus-uhkaa vastaan ja Rakkaus voittaa.