Oululaispoliitikko erotettiin helluntaiseurakunnasta - taustalla homosuhde

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 4
Sebastian Tynkkynen Turku Pride 2018 -kulkueessa

Poliitikko Sebastian Tynkkynen (ps) erotettiin Oulun helluntaiseurakunnasta. Tynkkynen arvioi Instagramissa syyksi parisuhteensa miehen kanssa. Oulun kaupunginvaltuutettuna toimiva, aiemmin myös perussuomalaisten kolmantena varapuheenjohtajana toiminut Tynkkynen kertoi keväällä seurustelevansa mosambikilaisen Alanin kanssa.

Virhe median upotuksessa.

Yle kertoo erottamispäätöksessä mukana olleen pastori Hannu Oravan kuitenkin kieltävän erottamisen taustalla olleen Tynkkysen seksuaalisen suuntautuneisuuden. Ylen näkemän seurakunnan vanhimmiston kokouspöytäkirjan erottamista koskevassa merkinnässä todetaan, että "Sebastian Tynkkysen ja Oulun Helluntaiseurakunnan käsitykset avioliitosta poikkeavat merkittävästi toisistaan". 

Tynkkynen on julkisesti esittänyt suhtautuvansa myönteisesti samaa sukupuolta olevien avioliittoon.

Iltalehdelle Tynkkynen kertoo erottamisprosessista. Seurakunnan johtava pastori pyysi häntä loppukeväästä palaveriin, jossa käsiteltiin Tynkkysen elämäntilannetta ja seurakuntajäsenyyttä. Samalla pastori ilmoitti aikovansa käynnistää prosessin Tynkkysen erottamiseksi seurakunnasta. Tynkkynen kertoo hänelle annetun vaihtoehdoksi erota seurustelukumppanistaan, mutta koska Tynkkynen ei ollut tähän valmis, käsitteli asiaa syyskuun alussa vanhemmisto, joka päätti erottamisesta. 

Iltalehti kertoo Tynkkysen tekemästä erottamista koskevasta minidokumentista. Tynkkynen ei aio viedä erottamistaan oikeuteen, sillä hänen mukaansa helluntailiike tällöin "vetäytyisi omaan poteroonsa". Sen sijaan Tynkkynen toivoo, että asia herättäisi helluntaiseurakuntalaisten parissa keskustelua. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ylen haastatteleman lakiasiantuntijan mukaan uskonnollisesta yhteistöstä erottamisen riitauttaminen oikeusteitse voi olla hankalaa, sillä uskonnon harjoittaminen on rajattu yhdenvertaisuuslain ulkopuolelle.

Muokkaus: Tynkkysen nimi korjattu kuvatekstissä.

4 kommenttia

Onko Sebu itsemääritellyt itsensä homoksi? Vai mistä tuo jutun otsikko?
Ainakin aiemminhan Sebu on itsemääritellyt itsensä biseksuaaliksi.

Nykyään "Tynkkynen on julkisesti esittänyt suhtautuvansa myönteisesti samaa sukupuolta olevien avioliittoon."
Mutta aiemminhan Sebu suhtautui Suomen avioliittolakiin torjuvasti ja oli laatimassa siitä tätä persunuorten "uhkakuvakehitys"-kaaviotaan:
https://blogbook.fi/wp-content/uploads/sites/9/2014/11/HLBTI-tiekartta.png

Toki tuossa suhteessa ihminen toki voi hyvinkin eheytyä ja jättämään taakseen huonot uskomukset. Onhan Sebulla tullut asennemuutostarvetta myös siihen, miten hän aiemmin julisti poliitikkona pyrkivänsä poistamaan maahanmuuttajilta terveydenhoidon täällä - Mutta nyt kun hänellä on oma juttu ojassa, eli maahanmuuttaja kumppanina, niin hän ehkä kykenee ymmärtämään asioita inhimillisemmin, eli vähemmän persuillen (Eduskunnassahan helluntailaiset ovat keskittyneet persuihin; Mika Niikko, Laura Huhtasaari jne.).

Jenkkilästä Suomeenkin maahanmuuttaneen mamu-helluntailaisuuden asenne seksuaalisuuden monimuotoisuutta kohtaan ei pitäisi olla kenellekään yllätys, sillä pohjaahan tuokin kristinuskomuksen valinta-suuntautuminen luonnottomuuksiin.

Sebulle ja mieskumppanilleen voi vain antaa hyvän neuvon: vapautukaa uskomuksista, niin ainakin henkilökohtaisilla tasoilla elämä petraantuu mutkattomammaksi ja tervehenkisemmäksi. Voi parisuhteessakin keskittyä rakkauteen ja elämän oikeisiin iloihin.
Tätä asiaa on käsitelty ennenkin: sanassa homosuhde "homo" viittaa siihen, että osapuolten sukupuoli on sama. Se ei viittaa yksilöiden seksuaaliseen suuntautuneisuuteen. On tietysti olemassa lähtökohtaisesti suhteita (parisuhteita, ehkä rakkaussuhteita tai järkisuhteita). Jos jotain tunnettua yksityiskohtaa suhteen luonteessa tarvitsee korosta, niin sitten on paras käyttää sitä lähimmin kuvaavaa sanaa. Tässä tapauksessa asian ydin oli juuri homosuhde.

Tynkkynen kertoi jo Big Brother -aikoina olevansa biseksuaali, mutta on sittemmin ilmaissut olevansa homoseksuaali.