Setan vierailuista rippileireillä kiistaa Porissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 3

Keski-Porin seurakunnassa velloo kiista Setan vierailuista rippileireillä. Jotkut seurakunnan aktiiveista ovat vaatineet Setan vierailujen kieltämistä.

Asiasta kertoi keskiviikkona Yle. Se on käsitellyt aihepiiriä myös torstaina ja perjantaina julkaistuissa jatkojutuissa.

Maanantaina seurakuntaneuvosto ei päässyt kokouksessaan yksimielisyyteen rippikoulun paikallissuunnitelmasta, jossa oli mukana maininta Setasta yhtenä rippikoulujen yhteistyötoimijoista. Tällöin kokousta johtanut kirkkoherra päätti palauttaa seurakuntapastorin tekemän suunnitelman valmisteltavaksi uudelleen. 

Yle kertoo, että Seta on vieraillut rippikoululeirillä useina vuosina. Suunnitelman tehneen seurakuntapastorin mukaan Setan leirivierailujen tarkoituksena on ollut laajentaa nuorten näkemyksiä ihmisyydestä.

Setan jäsenjärjestön, sateenkaariyhdistys Malkusksen Taakasta voimavaraksi -hankkeen koordinaattori arvioi Ylelle, että sen on ollut helpompi toimia seurakuntien suuntaan, koska jotkut kokevat Setan "hyökkäävänä ja epämääräisiä arvoja ajavana tahona". Hän toteaa koulutusten olevan kuitenkin muuta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Parhaillaan Malkus kartoittaa, miten nykyiset rippikoulusuunnitelmat toteutuvat hlbti-vähemmistöihin kuuluvien nuorten osalta.

Perjantaina Yle kertoo, että seurakuntaneuvoston piiristä viestitetään myös halua Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen tuottaman materiaalin kieltämistä. Etenkin sen hlbti-kielteisenä näyttäytyvä hiljattain julkaisema Kutsuvat sitä rakkaudeksi -opas on herättänyt kritiikkiä.

Satakunnan perussuomalaiset nuoret ovat Ylen mukaan myös ilmoittaneet vastustavansa Setan vierailuja rippileireillä. He pitävät Setan vierailuja propagandana. Rippikouluun ei heidän mukaansa kuulu "sateenkaariaate eikä LGBT-hapatus".

Keski-Porin seurakuntaneuvoston on määrä käsitellä rippikoulusuunnitelmaa uudelleen joulukuussa.

3 kommenttia

YLE:n horisonttiohjelmassa on kiinnostava haastattelu.
Se on otsikoitu: Homo-oppi pois rippikoulusta, vaatii Kokoomuksen kirkkovaltuutettu.
https://areena.yle.fi/1-4599430

Kirkkovaltuutettu väistää haastattelijan kysymyksen siitä, millaisen viestin pitäisi keskustelusta mennä sellaiselle seurakuntanuorelle, joka on homoseksuaali.

Tuossa haastattelussa lanseerataan ilmeisen uusi termi vastustajien käyttöön: "homo-oppi".

Muistuu mieleeni eduskuntakeskustelu kauan sitten. Keskusteltiin laista rekisteröidyistä parisuhteista. Siis edeltävä laki ennen tasa-arvoista avioliittolakia. Silloin Aslan ry:n luultavasti ideoima "homo-ongelmaiset" -termi lanseerattiin kristillisdemokraattien suulla eduskunnan puhujapöntöstä. Termi koki mahalaskun, koska se soveltui vallan mainiosti käytettäväksi juuri KD:n porukoita ja heidän kannattajiaan vastaan. Hehän juuri kokevat homoseksuaalisuuden ongelmana.
Voisikin ryhtyä oikein määrätietoisesti keräilemään näitä termejä, joita on yritetty ja yritetään hyödyntää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen demonisointiin.

Näiden homo-ongelmaisten hyörintä on nyt pakkautunut kirkon liepeille. Vääntöä käydään nyt siellä. Keskustelua jo sentään käydään. Vaikein tilanne on hyvin konservatiivisissa uskonnollisissa yhteisöissä. Niiden piirissä elävillä hlbti-vähemmistöihin kuuluvilla on tukalat oltavat. Ja siellä on vielä pitkä tie edessä. Monet niiden piirissä ikänsä eläneet eivät ole valmiita tekemään irtiottoa, koska se viiteryhmä saattaa olla ainoa jotain turvallisuuden tunnetta elämään tarjoava yhteisö.