Sateenkaarivähemmistöihin kuuluvien hahmojen määrä lisääntynyt amerikkalaisissa tv-sarjoissa

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
Amerikkalaisjärjestö GLAAD julkaisi Where We Are on TV -raporttinsa keskiviikkona 25.10. (kuva: GLAAD)

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluviksi luettavien vakiohahmojen määrä on kasvanut yhdysvaltalaissarjoissa. Asia käy ilmi GLAAD-järjestön Where We Are on TV -raportista.

Perinteisten televisiokanavien lähettämissä sarjoissa yhteensä 857 roolihahmosta 75 voi katsoa kuuluvan hlbtiq-vähemmistöihin - siis 8,8 prosenttia. Raportoitujen 75 vakiohahmon lisäksi satunnaisesti esiintyviä hlbtiq-hahmoja oli 38. Tuoreen raportin näistä saatua yhteislukua 113 verrattiin edellisvuoden 86:een. 

Kaapelikanavilla esitettävien sarjojen hlbtiq-vakiohahmojen määrä on 120, ja satunnaisesti esiintyvien 88 hahmon tuella lukumäärä on 208.

Merkittävien streamauspalveluiden sarjoissa hlbtiq-hahmoja on 75, satunnaisesti esiintyvän 37 hahmon tuella yhteensä 112.

Biseksuaalisten hahmojen osuus hlbtiq-hahmoista on 27 prosenttia; naisia yhteensä 117 hahmosta oli 83 ja miehiä 33. Transsukupuolisia hahmoja on 26, joista 17 on transnaista, viisi transmiestä ja neljä ei-binäärisiä. 

Keskiviikkona julkaistu raportti oli järjestyksessään 14. Where We Are on TV -nimellä julkaistu. Jo sitä ennen järjestö on seurannut 23 vuoden verran hlbtiq-hahmojen esiintymistä televisiosarjoissa. Neljä vuotta sitten seurantaa laajennettiin ns. perinteisten televisiokanavien tarjonnasta myös Amazon-, Hulu- ja Netflix-streamauspalveluihin.

Amerikkalaisjärjestö GLAAD (Gay and Lesbian Alliance Against Defamation) pyrkii vaikuttamaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä mediassa annettavaan kuvaan. Se toimii tapahtuvaa vahingollisten tietojen levittämistä vastaan. Järjestö myös jakaa gaalatapahtumissaan vuosittain palkintoja merkittäville mediavaikuttajille ja erilaisille mediailmiöille ja -töille joissa käsitellään hlbti-ihmisten asioita.

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!