ILGCN:n koordinaattori hakattiin Sarajevossa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 3

Kansainvälisen lesbo- ja homokulttuuriverkoston (ILGCN) elokuvajuhlakoordinaattori Andrejs Visockis oli yksi loukkaantuneista Sarajevon hyökkäyksessä viime keskiviikkona. Hän on myös Latvian Mozaika-järjestön hallituksen jäsen. Hän on Tanskan kansalainen, mutta asuu Riiassa. Hän oli Sarajevossa auttamassa filmijuhlan järjestelyissä.

Tanskan lähetystö auttoi hänet eilen Zagrebiin ja hän lentää huomenna kotiin Riiaan. Hän kertoo olevansa hyvin huolestunut filmijuhlan järjestäjien turvallisuudesta myös myöhemmin. Bosnialainen sanomalehti Dnevni Avaz julkaisi kaikkien sairaalaan joutuneiden henkilötiedot. Sen voi tulkita selkeäksi kehotukseksi tehdä näille ihmisille väkivaltaa. Perjantaiyönä hän itsekin piti parhaana pyytää Tanskan ulkoministeriötä auttamaan häntä turvallisuudessa. Hän oli paikallisen gay-järjestön toimistossa eikä uskaltanut lähteä pois, koska autot olivat seuranneet heitä toimistolle. Tanskan suurlähettiläs henkilökohtaisesti puuttui asioiden kulkuun, ja paikalle saatiin poliisiauto, joka päivysti siinä koko illan. Lauantaina tuntui siltä, että Sarajevosta on päästävä pois. Hän sai turva-apua ja ajoi hotelliin, keräsi tavaransa ja lähti lentoasemalle.
(UkGayNews)

*****

Alussa mainitulla kulttuuriverkostolla ILGCN:llä oli juuri muutama viikko sitten kokous Helsingissä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

3 kommenttia

Tunnelmia Sarajevon jälkeen


Bosnian pääkaupungissa muslimikiihkoilijat ovat olleet valmiina. Muslimit lähtevät mukaan fundamentalismiin. Kansalaisyhteiskunta yrittää puolustautua.

Viikkolehti Slobodna Bosna otsikoi: "Talibanien kristalliyö Bosniassa". Kansalaisjärjestöjen ihmiset kuten esim. elokuvaohjaaja Danis Tanovic puhuvat islamilaisesta fasimista, joka on viime päivinä raivonnut Sarajevossa. Mediassa on viime päivinä keskusteltu kiivaasti islamilaisten ääriainesten hyökkäyksistä kansalaisjärjestöjen ihmisiä vastaan. Sarajevon ilmapiiriä on aikaisemmin kutsuttu multikulttuuriseksi ja suvaitsevaksi, mutta nyt tuo kuva on vakavasti häiriintynyt.

Gayfestivaalin avajaisiin osallistui keskiviikkoiltana suuri joukko kansalaisjärjestöjen väkeä. Mutta myös islamistiset ääriainekset olivat paikalla. He kuuluvat ns,. wahhabiitteihin. Lisäksi siellä oli jalkapallohuligaaneja. He kuuluvat Horde Zlahan eli pahan joukkioon. He yrittivät keskeyttää tapahtuman, mutta tiivis poliisiketju esti aikeet. Myöhemmin he piileskelivät sivukaduilla ja pahoinpitelivät mm. tunnettuja journalisteja kuten Padja Kojovic, Emir Imamovic ja viiikolehti Danin julkaisijan Sebnad Pecaninin.

Sama homoja ja lesboja kohtaan tunnettu vihamielisyys on olemassa Kroatiassa ja Serbiassa. Jo entisessä Jugoslaviassa esiintyi aggressiivisia joukkoja, jotka hakkasivat mm. hippejä. Väkivalta ei siis ole mitenkään outoa siellä päin.

Mutta monen mielestä nämä Sarajevon vihamielisyydet ovat omaa luokkaa. Mukana olivat Saudi-Arabiasta oppinsa hankkivat islamistit. Mutta myös Bosnian omien muslimien uskonnollinen lehdistö kävi suoraan hyökkäykseen. Jo useamman vuoden ajan on voitu havaita, että Bosnian muslimit yrittävät nostaa omaa imagoaan. Jotkut heistä ovat ulospäin kehuneet Bosnian islamia suvaitsevaksi ja demokraattiseksi. Samaan aikaan kuitenkin yritetään yhä useammalla yhteiskunnan alueella saada valta-asemaa jotta voidaan kontrolloida muita.

Keväällä oli jonkinlainen henkinen yhteenotto, kun muslimit halusivat moskeijansa kahviloiden ja liikkeiden reunustamalle torille. Kansalaiset nousivat vastarintaan, mutta moskeija tuli. Yritys käynnistää islamin opetus jo lastentarhassa epäonnistui. Mutta järjestöissä ja puolueissa muslimeilla on yhä enemmän ja enemmän vaikutusvaltaa. Sarajevossa on yli 85% väestä muslimeja. Eurooppalaiset kielteiset piirteet yritetään hävittää Sarajevosta. Muslimit sanovat, että rikollisuus ja huumeet tulevat lännestä. He sanovat myös, ettei niitä ilmiöitä ole muslimimaissa. Ja pahimpia ovat liberaalin Sarajevon maallistuneet muslimit. Näin ainakin väittää islamilaisten sanomalehti Saff.

Kiihkouskovaisilla on ollut menestystä. Molemmat suuret puolueet eivät suoraan asetu islamististen väkivaltajoukkioiden puolelle, mutta kuitenkin homojärjestöä syytetään ihmisten tunteiden loukkaamisesta. Sunnuntaina on kuntavaalit ja sosiaalidemokraatit ja jotkut muut puolueet haluavat tukea niiltä, jotka eivät hyväksy uskonnollisten piirien epädemokraattista menoa.

(taz)
Gay-festivaalin järjestäjät saavat yhä murhauhkauksia


Murhauhkaukset jatkuvat, kertoi PinkNews eilen. Amnesty on kääntynyt Bosnian ja Herzegovinan hallituksen puoleen, ja kehottanut suojelemaan festivaalin järjestäjiä. Hallitus ei ole reagoinut Amnestyn vaatimukseen.