ILGCN:n koordinaattori hakattiin Sarajevossa (juttukommentit)

  • 1 / 3
  • vaeltaja2006
  • 29.9.2008 21:50
Tunnelmia Sarajevon jälkeen


Bosnian pääkaupungissa muslimikiihkoilijat ovat olleet valmiina. Muslimit lähtevät mukaan fundamentalismiin. Kansalaisyhteiskunta yrittää puolustautua.

Viikkolehti Slobodna Bosna otsikoi: "Talibanien kristalliyö Bosniassa". Kansalaisjärjestöjen ihmiset kuten esim. elokuvaohjaaja Danis Tanovic puhuvat islamilaisesta fasimista, joka on viime päivinä raivonnut Sarajevossa. Mediassa on viime päivinä keskusteltu kiivaasti islamilaisten ääriainesten hyökkäyksistä kansalaisjärjestöjen ihmisiä vastaan. Sarajevon ilmapiiriä on aikaisemmin kutsuttu multikulttuuriseksi ja suvaitsevaksi, mutta nyt tuo kuva on vakavasti häiriintynyt.

Gayfestivaalin avajaisiin osallistui keskiviikkoiltana suuri joukko kansalaisjärjestöjen väkeä. Mutta myös islamistiset ääriainekset olivat paikalla. He kuuluvat ns,. wahhabiitteihin. Lisäksi siellä oli jalkapallohuligaaneja. He kuuluvat Horde Zlahan eli pahan joukkioon. He yrittivät keskeyttää tapahtuman, mutta tiivis poliisiketju esti aikeet. Myöhemmin he piileskelivät sivukaduilla ja pahoinpitelivät mm. tunnettuja journalisteja kuten Padja Kojovic, Emir Imamovic ja viiikolehti Danin julkaisijan Sebnad Pecaninin.

Sama homoja ja lesboja kohtaan tunnettu vihamielisyys on olemassa Kroatiassa ja Serbiassa. Jo entisessä Jugoslaviassa esiintyi aggressiivisia joukkoja, jotka hakkasivat mm. hippejä. Väkivalta ei siis ole mitenkään outoa siellä päin.

Mutta monen mielestä nämä Sarajevon vihamielisyydet ovat omaa luokkaa. Mukana olivat Saudi-Arabiasta oppinsa hankkivat islamistit. Mutta myös Bosnian omien muslimien uskonnollinen lehdistö kävi suoraan hyökkäykseen. Jo useamman vuoden ajan on voitu havaita, että Bosnian muslimit yrittävät nostaa omaa imagoaan. Jotkut heistä ovat ulospäin kehuneet Bosnian islamia suvaitsevaksi ja demokraattiseksi. Samaan aikaan kuitenkin yritetään yhä useammalla yhteiskunnan alueella saada valta-asemaa jotta voidaan kontrolloida muita.

Keväällä oli jonkinlainen henkinen yhteenotto, kun muslimit halusivat moskeijansa kahviloiden ja liikkeiden reunustamalle torille. Kansalaiset nousivat vastarintaan, mutta moskeija tuli. Yritys käynnistää islamin opetus jo lastentarhassa epäonnistui. Mutta järjestöissä ja puolueissa muslimeilla on yhä enemmän ja enemmän vaikutusvaltaa. Sarajevossa on yli 85% väestä muslimeja. Eurooppalaiset kielteiset piirteet yritetään hävittää Sarajevosta. Muslimit sanovat, että rikollisuus ja huumeet tulevat lännestä. He sanovat myös, ettei niitä ilmiöitä ole muslimimaissa. Ja pahimpia ovat liberaalin Sarajevon maallistuneet muslimit. Näin ainakin väittää islamilaisten sanomalehti Saff.

Kiihkouskovaisilla on ollut menestystä. Molemmat suuret puolueet eivät suoraan asetu islamististen väkivaltajoukkioiden puolelle, mutta kuitenkin homojärjestöä syytetään ihmisten tunteiden loukkaamisesta. Sunnuntaina on kuntavaalit ja sosiaalidemokraatit ja jotkut muut puolueet haluavat tukea niiltä, jotka eivät hyväksy uskonnollisten piirien epädemokraattista menoa.

(taz)
  • 2 / 3
  • vaeltaja2006
  • 2.10.2008 7:24
Gay-festivaalin järjestäjät saavat yhä murhauhkauksia


Murhauhkaukset jatkuvat, kertoi PinkNews eilen. Amnesty on kääntynyt Bosnian ja Herzegovinan hallituksen puoleen, ja kehottanut suojelemaan festivaalin järjestäjiä. Hallitus ei ole reagoinut Amnestyn vaatimukseen.
  • 3 / 3
  • vaeltaja2006
  • 9.10.2008 19:28
Euroopan neuvosto tuomitsee Sarajevon tapahtumat


Euroopan neuvoston parlamentaarikkojen kokous on tuominnut Sarajevon tapahtumat, joissa homofobinen joukko hyökkäsi queer-filmifestivaalin osanottajien kimppuun pari viikkoa sitten. Parlamentaarikkojen kokous kiinnitti huomion Bosnian ja Herzegovinan vahvaan syrjintään ja väkivaltaan homo- ja transseksuaalisia ihmisiä kohtana. Viranomaisten pitää tutkia tapahtumat ja tuoda hyökkääjät oikeuteen.

Väestöstä on 40% muslimeja mutta myös kristityt poliitikot kiihottivat kansaa väkivaltaan.
(PinNews)