Yhdysvalloissa valittiin transsukupuolinen kuvernööriehdokas

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
Christine Hallquist (kuvakaappaus kampanjasivulta)

Yhdysvalloissa Vermontin osavaltiossa on valittu Yhdysvaltojen historian ensimmäinen transsukupuolinen kuvernööriehdokas. Demokraatteja edustava Christine Hallquist on toiselle kaudelle pyrkivän republikaaneja edustavan Phil Scottin vastaehdokas marraskuun vaaleissa.

Yhdysvaltain koillisosassa sijaitsevaa runsaan 600 000 asukkaan Vermontia pidetään asenteiltaan suhteellisen liberaalina. Hallquistin transsukupuolisuuden odotetaan kuitenkin nousevan merkittäväksi keskustelun aiheeksi vaaleissa. Vaalikampanjoinnissa hän korostaa talouskysymyksiä.

Hallquist on koulutukseltaan insinööri ja hän on esimerkiksi johtanut osavaltiossa toimivaa sähkönjakeluyhtiötä. Vuonna 1956 syntynyt Hallquist tunnetaan myös ympäristöaktivistina.

Vastaehdokas Phil Scott puolestaan on ärsyttänyt tiukemman linjan republikaani-konservatiiveja tukemalla tiukempia aselakeja.

Laajemmin Yhdysvalloissa syksyn välivaaleissa esimerkiksi naisehdokkaiden määrä on ennätyksellisen korkea. Monet pitävät sitä vastareaktiona Donald Trumpin hallinnon toimille ja koservatiivisten käsitysten siitä saamalle lisävoimalle.

Välivaaleissa valitaan 435-paikkainen kongressi ja 35 senaatin sadasta edustajista. Lisäksi maan 50:stä kuvernööristä valitaan 36. Nelivuotisen presidenttikauden puolivälissä järjestettäviä vaaleja pidetään puntarina kansalaisten tyytyväisyydelle presidentin hallintoon. Välivaalit muuttavat usein demokraattien ja republikaanien välistä tasapainoa, jolloin presidentin hallinnon toimintamahdollisuudet joko kapenevat tai lavenevat.

The New York Times: Christine Hallquist, a Transgender Woman, Wins Vermont Governor’s Primary

Business Insider: Vermont nominates first US transgender candidate for governor

christineforvermont.com

Kuka on Christine Hallqvist?

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta