Israelissa queer-yhteisö ryhtyy lakkoon syrjivän sijaissynnytystä koskevan lain takia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Israelissa hyväksyttiin keskiviikkona 18.7.2018 ns. kohdunvuokrausta koskeva lakimuutos, joka kieltää sijaissynnytykset yksineläviltä homoilta ja homopareilta. Sunnuntaina aiotaan pitää lakkopäivä lakia vastaan.

Sunnnuntain protestiin osallistuu suuri määrä hlbtiq-aktivisteja ja suurfirmoja. Laissa aikaisemmin sijaissynnytys hyväksyttiin vain heteopareille, mutta nyt se laajennettiin koskemaan myös yksin eläviä naisia. Homoparit ja yksinelävät homot jätettiin lain ulkopuolelle.

Raivo kohdistuu oikeistokonservatiiviseen pääministeriin, Benjamin Netanjahuun, joka aikaisemmin kertoi vastustavansa laissa olevaa syrjintää. Netanjahu kuitenkin viime hetkellä muutti mielensä, ja äänesti syrjivän lain puolesta. Hän ilmeisesti pelkäsi ultraortodokseja.

Monet Israelissa toimivat konsernit paheksuvat homojen jättämistä pois laista. Microsoft on yksi vastalauseen esittäneistä. Se lupasi, että kaikki sijaissynnytyksen avulla lasta haluavat, miehet ja naiset, saavat 14 000 euron ylimääräisen avustuksen.

Firmat ovat antaneet työntekijöilleen oikeuden lakkoilla sunnuntaina. Sunnuntai on Israelissa normaali arkipäivä. Palkkaa tai lomaa ei pienennetä. Mukana ovat mm. IBM ja eBay. Monet ammattiliitot tukevat lakkoa. Lakkoon ryhtyviä on ilmaantunut jo lähes 10 000.

Vaikka Israel on Lähi-Idän maista hlbtiq-myönteisin, monia ongelmia edelleen on. Lesboäideilä on ongelmia, kun he yrittävät rekisteröidä lapsiaan kouluun, transihmiset joutuvat fyysisten hyökkäysten kohteiksi, ja queer-nuoret saaavat kuunnella homo- ja transfobisia iskulauseita.

Helsingin Sanomat kertoi torstaina Erkko Välimäen lapsenhankinnasta

Helsingin Sanomissa oli pitkä artikkeli Erkko Välimäestä (50-v), jonka pitkäaikainen haave on toteutumassa. Hän saa yksinäisenä miehenä lapsen sijaissynnytyksen avulla ulkomailta. Albaniassa on jo odottamassa hedelmöitynyt alkio, ja se istutetaan ukrainalaisen sijaissynnyttäjän kohtuun. Lapsi tulee olemaan biologisesti Välimäen lapsi. Suomessa sijaissynnyttäjän käyttö on laitonta.

Sijaissynnyttäjän avulla lapsen hankkiminen on eettisesti ja oikeudellisesti monipiippuinen asia. Siinä kohtaavat lapsen, synnyttäjän ja lasta haluavan oikeudet. Väestöliiton tutkija ottaa esimerkiksi sen, että yhdeksän kuukauden raskaus ei ole lääketieteellisesti riskitöntä.

Länsi-Suomen maistraatista kerrotaan, että lapsen rekisteröinti suomalaiseen väestötietojärjestelmään voi olla vaikeaa. Jos epäillään sijaissynnytysta, asiaa tutkitaan, ja jos sijaissynnytysepäily osoittautuu oikeaksi, lapsi ei saa Suomen kansalaisuutta, henkilötunnusta tai passia.

Miehet ovat synnytyskysymyksissä huonoimmassa asemassa. Viime vuosina adoptioiden määrä on ollut laskussa, ja homoparin on vaikea adoptoida. Välimäen käynnistämä projekti maksaa hänelle 77 000 euroa. Ammatiltaan Välimäki on lääkäri.

https://www.hs.fi/elama/art-2000005761526.html

Sijaissynnytyksistä keskusteltiin seminaareissa

Sijaissynnytykset olivat aiheena seminaarissa Helsingissä keväällä 2014. Seminaarin luentoja voi kuunnella ranneliike.netin sivulta.

Uutinen sijaissynnytyksiä koskevasta seminaarista vuonna 2014

Viimeksi keväällä 2018 sijaissynnytyksistä puhuttiin seminaarissa Turussa.

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!