Vapaamatkustajat Pridellä – kuka saa osallistua Tukholman Europrideen

  • Uutinen
  • Pride
  • vaeltaja2006
  • 5
Näkymä Skanssenilta yli kattojen

Ruotsissa käynnistyi keskustelu priden ”vapaamatkustajista”, kun Tukholman Priden johto muutama päivä sitten kielsi uuden ”liberaali-konservatiivisen” puolueen osallistumisen pride-tapahtumiin.

Tukholmassa pridetapahtumat ovat vuosittain aiheuttaneet erilaista yhteiskunnallista keskustelua. Tämä vuosi on erityisen tärkeä, koska Tukholman Pride on samalla Europride ja syksyllä pidetään parlamenttivaalit, ja niissä määritellään mm. ruotsidemokraattien ja nykyisen hallituskoalition asema yhteiskunnassa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tukholman Prideä järjestävä yhdistys on viime keskiviikkona kieltänyt Medborgerlig samling -nimiseltä parin vuoden ikäiseltä puolueelta osallistumisen prideen. Uutinen levisi laajasti printtimediaan ja sosiaaliseen mediaan. Ongelma on arvomaailmassa. Puolue mainostaa itseään liberaali-konservatiiviseksi ja oikeistolaiseksi ja haluaa siirtää vallan poliitikoilta kansalaisille. Puolueen mukaan Ruotsi on sosialismilla marinoitu.

Puolueen aktiivit moittivat, että Tukholman Pride jakaa ihmiset hyviksiin ja pahiksiin ja että vasemmisto on ottanut vallan pridessä. Julkkis Alexander Bard on mukana uudessa puolueessa. Viisi vuotta sitten hän piti Priden avajaispuhetta ja sai valtaisat applodit. Nyt hän syyttää, että pride on muuttunut totalitaariseksi ja intersektionaaliseksi painajaisuneksi: ”mielipuolet ovat kidnapanneet sateenkaarilipun, Fuck Stockholm Pride! ”. Sen jälkeen päivittäin on käyty keskustelua, mukana mm. SVT, eli Ruotsin tv.

Puolueen kannanotot hlbtiq-vähemmistöihin eivät ole olleet erityisen sopuisia. Sen takia keskustelussa on ihmetelty, miksi pridelle osallistuisi sellainen puolue, joka ei pidä eikä jaa priden arvoja. Medborgerlig samling -puolueen jäseniä ja johtoa on syytetty erityisesti transfobiasta.

Eilen, 16.7.2018, porvarillisten hlbt-järjestöjen puheenjohtajat antoivat tukensa Tukholman Priden päätökselle kieltää Medborgerlig samling -puolueen osallistuminen. He sanovat kannanotossaan: ”Kenelläkään ei ole oikeutta vapaamatkustajana käyttää Tukholman Priden tavaramerkkiä” (QX.se). Kannanotossa sanotaan, että uuden puolueen puoluejohtaja on antanut transfobisia lausuntoja ja hän pitää transsukupuolisuutta elämäntapana eikä minään sukupuoleen liittyvänä ominaisuutena. Muitakin pridestä kiinnostuneita toimijoita on käännytetty, jos ne eivät jaa priden arvomaailmaa ja vastusta homo- ja transfobiaa ja rasismia ja puolusta ihmisen yhdenvertaisuutta. Erityisesti poliittisille toimijoille rima on korkeammalla, jos ne haluavat käyttää priden tavaramerkkiä.

Europride järjestetään Tukholmassa 27.7.-5.8.2018. Europride jatkuu Göteborgissa 14.-19.8.2018. Europride on Euroopan yhteinen ponnistus hlbtiq-oikeuksien ajamiseksi.Ensimmäinen Europride pidettiin Lontoossa 1992. Tukholma on nyt isäntäkaupunkina kolmatta kertaa. Helsinkiin ei Europride ole vielä päässyt eikä lähivuosina tule pääsemään.

Ruotsin valtiopäivävaalit pidetään syyskuun 9. päivänä 2018.

Myös Münchenissä kiistaa pride-osallistumisesta

Münchenin CSD-paraati oli viime tänä viikonloppuna. Iso kysymys oli kristillisdemokraattien (CSU) osallistuminen prideen. Asian tekee kuumemmaksi se, että kolmen kuukauden kuluttua pidetään Baijerin osavaltion maapäivävaalit.

Baijerin Kristillisdemokraatisen unionin poliitikot syyttävät Vihreitä siitä, että nämä käyttävät prideä puoluepoliittisen ideologian läpiajamiseen. Lauantain paraatissa vihreät nuoret estivät kristillisdemokraattisen homojärjestön ajoneuvon (LSU) matkan istumaprotestillaan. 30 aktivistia sulki rekan tien. Kuva twitteristä (Dominik Krause)

Münchenissä tilannetta on kuumentanut mm. se, että liittovaltion sisäministeri Horst Seehofer (CSU) on vaatinut muutoksia Saksan pakolaispolitiikkaan. Kristillisdemokraattien johdosta on edelleen kuultu kielteisiä lausuntoja homoavioliitoista.

Pysäytetyssä rekassa oli mukana avoimesti homo kristillisdemokraattinen poliitikko Bernd Fabritius. Hän pahoitteli, että pysäytetyssä rekassa oli juuri niitä puolueen homoaktivisteja, jotka joutuvat taistelemaan puolueen sisällä avioliiton avaamisesta homoille ja lesboille, korvausten maksamisesta iäkkäille vankilatuomion saaneille homoille ja muista hlbtiq-oikeuksista. ”Hävetkää”, sanoi Bernd Fabritius vihreille istumalakkolaisille. Fabritius oli yksi niistä Saksan parlamentin kristillisdemokraattisista kansanedustajista, jotka äänestivät viime vuonna avioliiton avaamisen puolesta. Lauantain CSD-paraatissa hän oli homo- ja lesbopoliisien ryhmän mukana.

5 kommenttia

On erittäin harmillista ja haitallista hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaisuuden edistämisen kannalta, kun juuri niiden aktiivien toimintaa vaikeutetaan, jotka pyrkivät edistämään hlbti-vähemmistöjen asiaa sellaisissa (poliittisissa) ryhmittymissä, joissa näitä vähemmistöjä koskevien asenteiden suhteen on vielä työtä tehtävänä. Sellainen haitanteko ja esimerkiksi eristämispyrkimykset eivät osu niinkään ryhmittymien konservatiivisiin - vaan juuri liberaaleihin ja tietysti erityisesti ryhmittymän piirissä eläviin hlbti-vähemmistöihin kuuluviin.

Priden "tuotemerkikseen" läänittäneiden (poliittisten ja/tai aatteellisten) ryhmittymien ulossulkeva toiminta on vastenmielistä - ja hidastaa yhdenvertaisuustieetoisuutta valtaamasta alaa.
"On erittäin harmillista ja haitallista hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaisuuden edistämisen kannalta, kun juuri niiden aktiivien toimintaa vaikeutetaan, jotka pyrkivät edistämään hlbti-vähemmistöjen asiaa sellaisissa (poliittisissa) ryhmittymissä, joissa näitä vähemmistöjä koskevien asenteiden suhteen on vielä työtä tehtävänä."

Oletuksena on siis, että nämä Prideen osallistuvat tahot pyrkivät edistämään "hlbti-vähemmistöjen asiaa sellaisissa (poliittisissa) ryhmittymissä, joissa näitä vähemmistöjä koskevien asenteiden suhteen on vielä työtä tehtävänä", eivätkä vain anna sellaista kuvaa osallistuessaan Prideen. Tässä on iso ero ja sillekin on oma nimityksensä.
Miten olisi jos nämä (poliittiset) ryhmittymät joilla on "vähemmistöjä koskevien asenteiden suhteen on vielä työtä tehtävänä" ensin tekisivät tämän työnsä omalla tahollaan niin, että voisivat oikeasti edustaa (poliittista) ryhmittymäänsä Pridessa ilman näinkin voimakasta vastustusta?

"Sellainen haitanteko ja esimerkiksi eristämispyrkimykset eivät osu niinkään ryhmittymien konservatiivisiin - vaan juuri liberaaleihin ja tietysti erityisesti ryhmittymän piirissä eläviin hlbti-vähemmistöihin kuuluviin."

"Priden "tuotemerkikseen" läänittäneiden (poliittisten ja/tai aatteellisten) ryhmittymien ulossulkeva toiminta on vastenmielistä - ja hidastaa yhdenvertaisuustieetoisuutta valtaamasta alaa."

Ylipäätään poliittisten tai aatteellisten ryhmittymien Priden "tuotemerkitseminen" itselleen on vastenmielistä, avioliittokysymyksessä kaksilla rattailla ratsastanut ja näkyvästi Helsinki Prideen osallistunut Kokoomus lienee "tuotemerkinnyt" sateenkaariaatteen viimeksi. Kukapa nyt rakkautta vastustaisi? Ulossulkeminen Pridesta lienee asiallista silloin, jos tietyn (poliittisen) ryhmittymän politiikka on vastustaa tai hidastaa "yhdenvertaisuustieetoisuutta". Toisaalta hlbti-vähemmistöihin kuuluvissa on paljon henkilöitä jotka vastustavat tätä itse tavalla jos toisella, tästä esimerkkinä anti-trans ryhmittymän annettiin marssia Lontoon Pridessa etujoukossa.