Vapaamatkustajat Pridellä – kuka saa osallistua Tukholman Europrideen (juttukommentit)

On erittäin harmillista ja haitallista hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaisuuden edistämisen kannalta, kun juuri niiden aktiivien toimintaa vaikeutetaan, jotka pyrkivät edistämään hlbti-vähemmistöjen asiaa sellaisissa (poliittisissa) ryhmittymissä, joissa näitä vähemmistöjä koskevien asenteiden suhteen on vielä työtä tehtävänä. Sellainen haitanteko ja esimerkiksi eristämispyrkimykset eivät osu niinkään ryhmittymien konservatiivisiin - vaan juuri liberaaleihin ja tietysti erityisesti ryhmittymän piirissä eläviin hlbti-vähemmistöihin kuuluviin.

Priden "tuotemerkikseen" läänittäneiden (poliittisten ja/tai aatteellisten) ryhmittymien ulossulkeva toiminta on vastenmielistä - ja hidastaa yhdenvertaisuustieetoisuutta valtaamasta alaa.
  • 2 / 5
  • SaintJudy
  • 19.7.2018 13:25
"On erittäin harmillista ja haitallista hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaisuuden edistämisen kannalta, kun juuri niiden aktiivien toimintaa vaikeutetaan, jotka pyrkivät edistämään hlbti-vähemmistöjen asiaa sellaisissa (poliittisissa) ryhmittymissä, joissa näitä vähemmistöjä koskevien asenteiden suhteen on vielä työtä tehtävänä."

Oletuksena on siis, että nämä Prideen osallistuvat tahot pyrkivät edistämään "hlbti-vähemmistöjen asiaa sellaisissa (poliittisissa) ryhmittymissä, joissa näitä vähemmistöjä koskevien asenteiden suhteen on vielä työtä tehtävänä", eivätkä vain anna sellaista kuvaa osallistuessaan Prideen. Tässä on iso ero ja sillekin on oma nimityksensä.
Miten olisi jos nämä (poliittiset) ryhmittymät joilla on "vähemmistöjä koskevien asenteiden suhteen on vielä työtä tehtävänä" ensin tekisivät tämän työnsä omalla tahollaan niin, että voisivat oikeasti edustaa (poliittista) ryhmittymäänsä Pridessa ilman näinkin voimakasta vastustusta?

"Sellainen haitanteko ja esimerkiksi eristämispyrkimykset eivät osu niinkään ryhmittymien konservatiivisiin - vaan juuri liberaaleihin ja tietysti erityisesti ryhmittymän piirissä eläviin hlbti-vähemmistöihin kuuluviin."

"Priden "tuotemerkikseen" läänittäneiden (poliittisten ja/tai aatteellisten) ryhmittymien ulossulkeva toiminta on vastenmielistä - ja hidastaa yhdenvertaisuustieetoisuutta valtaamasta alaa."

Ylipäätään poliittisten tai aatteellisten ryhmittymien Priden "tuotemerkitseminen" itselleen on vastenmielistä, avioliittokysymyksessä kaksilla rattailla ratsastanut ja näkyvästi Helsinki Prideen osallistunut Kokoomus lienee "tuotemerkinnyt" sateenkaariaatteen viimeksi. Kukapa nyt rakkautta vastustaisi? Ulossulkeminen Pridesta lienee asiallista silloin, jos tietyn (poliittisen) ryhmittymän politiikka on vastustaa tai hidastaa "yhdenvertaisuustieetoisuutta". Toisaalta hlbti-vähemmistöihin kuuluvissa on paljon henkilöitä jotka vastustavat tätä itse tavalla jos toisella, tästä esimerkkinä anti-trans ryhmittymän annettiin marssia Lontoon Pridessa etujoukossa.
Kokoomus ei ole pyrkinyt mestaroimaan sitä, ketkä hyväksytään ja ketkä ei. Olkiukkosi tussahti korsiksi ennen kuin se ehti edes kiinnostaa maalina. Mainitsemani läänittäminen on nimenomaan sitä, että katsotaan omaksi oikeudeksi määritellä se, ketkä prideen saavat osallistua.

Jotenkin tuollainen ”hoitakoot hommansa ensin omissa alhaisissa piireissään ja tulkoot vasta sitten meidän parempien ja kaikella tapaa moitteettomasti ajattelevien pariin” -tyyppinen ajattelu on juuri sitä, mistä minä haluaisin päästä eroon. Se on juuri sitä, joka saa minut tuumimaan, että tuollaisesta huolimatta olemme yhdenvertaisuuden tiellä edes tässä.
  • 4 / 5
  • SaintJudy
  • 19.7.2018 21:10
"Kokoomus ei ole pyrkinyt mestaroimaan sitä, ketkä hyväksytään ja ketkä ei. Olkiukkosi tussahti korsiksi ennen kuin se ehti edes kiinnostaa maalina."

Olkiukko varmaan tussahti, jos siksi sen tulkitsit. Kyse oli lähinnä pohdinnasta miten Prideen voi osallistua myös sen aatetta vastustavia tahoja - tai yhtä tahoa, joilla on kaksi mieltä jostain asiasta. Kokoomus kaksin rattain on mitä oivallisin verrokki tässä kohdin.

"Jotenkin tuollainen ”hoitakoot hommansa ensin omissa alhaisissa piireissään ja tulkoot vasta sitten meidän parempien ja kaikella tapaa moitteettomasti ajattelevien pariin” -tyyppinen ajattelu on juuri sitä, mistä minä haluaisin päästä eroon. Se on juuri sitä, joka saa minut tuumimaan, että tuollaisesta huolimatta olemme yhdenvertaisuuden tiellä edes tässä."

Missään kohdin en määritellyt mitään "alhaisia piirejä" tai "meidän parempien ja kaikella tapaa moitteettomasti ajattelevien pariin” - tämä on sinun retoriikkaasi, ei minun. Kyseiset tahot voivat hoitaa politiikkansa keskenään ja sitten vasta tulla poseeraamaan sateenkaaren alle.

Ja joo. Olen pidempään ollut sitä mieltä, että Pride liikkeenä on tullut tiensä päähän jos sitä ajattelee jotenkin radikaalina liikkeenä. Tasa-arvoisen avioliittokysymyksen myötä "liike" on kaikkea muuta kuin omaa tilaa tai kulttuuria vaaliva. Enemmän kuin puhutaan tiettyjen tahojen pinkkipesusta voitaisiin puhua vaikkapa sateenkaaren harmaapesusta.
Priden ei tarvitse (enää ainakaan täällä meillä) olla ”radikaali” siinä mielessä kuin se juurillaan oli. Sellaisella radikaalisuudella ei ole saavutettavissa polkua pois marginaalista - jolle pyrkiminen kai kuitenkin oli aikanaan liikkeelle paneva voima. Ainakin polun päähän on päästy. Jotkut toki pidemmälle kuin toiset. Sitten on tietysti marginaalissaan viihtyvät. En tiedä onko värit siellä - ja siellä viihtvien silmissä muualla suuri harmaus?

Minusta on rumaa, että vielä vääntöä käyvän tahon liberaaleille ei haluta avata portteja, edustamaan omaa tahoaan ja siten painostamaan tahonsa ei-liberaaleja muutoksen tiellä, ja antamaan signaalia kanssakärvistelijöille muutoksen mahdollisuudesta.

Ei priden pidä olla mikään raja-aitoja rakenteleva hyvisten hymistelykerho, vaan mieluummin mahdollisimman avoin tuki ja selkänoja muutosta tekeville.