Pori Jazz -tapahtuman uuden toimitusjohtajan nimitys peruttiin homokommenttiensa vuoksi

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
  • 34
Pori Jazz sanoutui irti syrjinnästä ja eriarvoistavasta ajattelusta sen jälkeen, kun oli syntynyt kohu toimitusjohtajaksi valitun Aki Ruotsalan sanomisista. Sittemmin nimitys peruttiin festivaalin hallituksen päätöksellä (kuvakaappaus Facebookista)

Pori Jazz -tapahtuman hallitus päätti hätäkokouksessa perua Aki Ruotsalan (kd) nimityksen tapahtuman toimitusjohtajaksi. Ruotsala olisi aloittanut tehtävässään loppukesästä.

Syntyneen kohun taustalla on se, että Ruotsala (kd) totesi Satakunnan Kansan haastattelussa ajattelevansa, että homoja ei ole olemassa, on vain homoutta. Hän myös rinnasti huumeiden käytön lopettamisen elämänmuutoksena siihen, että homoseksuaali muuttuisi heteroseksuaaliksi uskoontulon myötä.

Ruotsalan tausta nousi alkuaan esiin Satakunnan Kansassa keskiviikkona julkaistussa kolumissa.

- Ruotsala on edistänyt tarmokkaasti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä vastaan suunnattua Nuotta-kampanjaa, jonka pääviestin mukaan homoudesta voi eheytyen parantua. Vaalitilaisuuksissa uusi jazzkiho on hyökännyt sukupuolineutraalia avioliittolakia vastaan, kirjoittaa Altti Papinsaari lehdessä julkaistussa kolumnissaan.

Vuonna 2011 Nuotta-media järjesti Älä alistu -kampanjan, jossa kehotettiin näkemään homoseksuaalisuus ja seksuaalisuus yleensäkin "kristillisestä arvopohjasta" käsin ja viitattiin homoseksuaalisuuden olevan omien himojen seuraamista ja elämäntapa. Ruotsala kirjoitti tuolloin KD-nuorten puheenjohtajan roolissa kirjoituksen, jossa hän asettui tukemaan kampanjan taustalla olevien oikeutta ilmaista käsityksiään homoseksuaalisuudesta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Papinsaari toteaa Pori Jazz -tapahtuvan saavan Ruotsalasta eheyttävän arvojohtajan. Hän myös hämmästelee sitä, miten toimitusjohtajavalinnalla onnistutaan ratkaisemaan sitä ongelmaa, että nuorten keskuudessa tapahtuma on kadottanut suosiotaan. 

Pori Jazz 2018 järjestetään 14.-22. heinäkuuta.

Seta vaatii Pori Jazz -tapahtumalta välitöntä reagointia

Setan puheenjohtaja Viima Lampinen odottaa Pori Jazzin suunnalta irtisanoutumista toimitusjohtaja Ruotsalan "eheytys"-kannoista. Seta ajaa kaikkien ei-lääketieteellisten eheytyshoitojen kieltämistä terveydelle äärimmäisen haitallisina. Lampinen toteaa Twitter-viestissä toivovansa, että Pori-Jazzin suunnalta tulee pikaisesti jonkinnäköinen selväsanainen tiedote, jossa irtisanoudutaan eheyttämisestä täysin ja annetaan tuki homoille.

Ruotsalan kommentteja ovat kritisoineet esimerkiksi myös useat kulttuurivaikuttajat.

Pori Jazz -tapahtuman hallitus perui Ruotsalan nimityksen

Keskiviikkoiltana Pori Jazz -taphtuman hallitus päätti purkaa tulevaksi toimitusjohtajaksi valitun Ruotsalan nimityksen. Ruotsala ei ollut vielä ehtinyt aloittaa toimitusjohtajana, sillä nykyisen toimitusjohtajan on määrä jatkaa tehtävässään vielä heinäkuun ajan, yli kesän 2018 festivaalin. Festivaalin hallitus on myös sanoutunut irti Ruotsalan kommenteista. Tämän kesän festivaalin teemana on korostetusti tasa-arvo.

Pori Jazz 66 ry:n hallituksen puheenjohtaja Hannu Jaakkola ei heti tuoreeltaan päivällä halunnut kommentoida asiaa Satakunnan Kansalle, mutta myöhemmin iltapäivällä hän kertoi Satakunnan Kansalle, että hallitus kokoontuu vielä keskiviikkona. Helsingin Sanomille hän sanoi, että asia on saatava päätökseen kuluvan päivän aikana. Satakunnan Kansalle hän kuvasi tilannetta on katastrofiksi paitsi festivaalille, myös seksuaalivähemmistöihin kuuluville.

- Tänään mediassa levinneisiin kommentteihin viitaten haluamme tehdä selväksi, että Pori Jazzin operatiivinen johto ja henkilöstö irtisanoutuvat kaikesta syrjinnästä ja eriarvoistavasta ajattelusta. Olemme tehneet syksystä lähtien töitä sataprosenttisen tasa-arvoisen ja yhdenvertaisen festivaalin eteen, ja nämä asiat säilyvät tekemisemme keskiössä myös heinäkuun festivaalin lähestyessä. Festivaalillemme ovat tervetulleita kaikki esimerkiksi sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Tässä asiassa ei ole vuonna 2018 mitään epäselvää, todetaan tapahtuman Facebook-sivulla.

34 kommenttia

"toimitusjohtajan kommentit homoseksuaalisuudesta herättävät hämmästystä"

Hyvä että herättävät. Jazzpianisti Iiro Rantala ilmaisee mielipiteensä näin: "Tällainen kaveri valittu Pori Jazzin johtoon. Taas yksi hyvä syy kiertää se festari oikein vitun kaukaa! Siellä on muutenkin aina ihan umpipaska meininki. En tule soittamaan siellä enää koskaan."

Pori Jazzin hallitusta haalitaan hätäkokoukseen:
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201806062200996863_u0.shtml
Kieltämättä juttujen otsikot kyllä oikoivat hieman mutkia suoraksi. Todellisuudessa Ruotsala puhui lähinnä siitä ainoasta köykäisestä perusteesta, joka hänen puolueensa ja hengenheimolaistensa näkemyksillä on: joka pöljän oikeudesta olla mielivaltaisesti ihan mitä tahansa mieltä perusteluista ja käytöstavoista välittämättä, koska minkäs sille lopulta mahtaa tai jaksaa.

Sen pidemmälle ei näiden reppanoiden pelisilmä - onneksi ja kieltämättä huvittavastikin - näe, kuten Räsäsen ja Huhtasaaren uhriutumisesta näkee: heidän mielipiteenvapautensa pitäisikin sitten rajoittaa muiden mielipiteenvapautta, johon kuuluu oikeus arvostella törkeitä ja huonosti perusteltuja näkemyksiä ihan siinä missä niiden esittäjät voivat pitää homoutta sairautena ja haluta homoille huonompaa laillista asemaa.

Ei kannata ihmetellä, että tulee kuittia, kun on vaatimassa niin paljon tilaa, ettei muille riitä.