Samaa sukupuolta olevien avioliitot hyväksytään USA:ssa yhä laajemmin - vastustajina konservatiivikristityt

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 4

Kaikkiaan 61 prosenttia Yhdysvaltojen asukkaista hyväksyy samaa sukupuolta olevien avioliitot. Samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta vastustaa 30 prosenttia. Asia käy ilmi tiistaina julkaistusta vuotta 2017 koskevasta asennemittauksesta. Vuonna 2014 julkaistussa mittauksessa hyväksyviä oli 52 ja vastustajia 42 prosenttia.

Yhdenvertaisen avioliitto-oikeuden kannattajien määrä ohitti vastustajien määrän vuosien 2009-2010 aikana.

Kaikissa merkittävissä etnisissä ryhmissä yhdenvertaisen avioliitto-oikeuden kannattajat ovat uusimmassa selvityskessä enemmistönä. Valkoihoisten kohdalla luku on 63 prosenttia, latinalaistaustaisten 61 prosenttia ja mustien 52 prosenttia. Neljän vuoden takaisessa selvityksessä vastaavat luvut olivat 53, 51 ja 41 prosenttia. Alkuperäisamerikkalaisten luku on 56 prosenttia.

Hyväksynnässä näkyy vahvasti ikäryhmien välinen kuilu. Kun 18-29-vuotiaista yhdenvertaisen avioliitto-oikeuden hyväksyviä on 77 prosenttia, on vastaava luku 65-vuotiaissa ja sitä vanhemmissa 47 prosenttia. Hyväksynnässä on myös sukupuolieroja. Naisista samaa sukupuolta olevien avioliitot hyväksyy 65 prosenttia ja miehistä 58 prosenttia.

Politiikassa demokraateista 73 prosenttia hyväksyy samaa sukupuolta olevien avioliitot ja republikaaneista 42 prosenttia. Sitoutumattomien prosenttiluku on 66.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Uskontokunnista suurin osa hyväksyy samaa sukupuolta olevien avioliitot: unitaarit (97%), buddhalaiset (80%), uskonnollisesti sitoutumattomat (80%), juutalaiset (77%), hindut (75%), protestantit (67%), katoliset (66%), ortodoksit (66%), latinalaistaustaiset katoliset (65%) ja muslimit (51%). Kaikissa uskontokunnissa hyväksyntä on kasvanut neljän vuoden takaiseen selvitykseen verrattuna. Samaa sukupuolta olevien avioliittojen vastustus on korostunutta valkoihoisten konservatiivikristittyjen piirissä. Valkoihoisista evankelikaalisista kristityistä 58 prosenttia vastustaa samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta. Mormoneista 53 prosenttia vastustaa samaa sukupuolta olevien avioliittoja. Suurinta vastustus on Jehovan todistajien parissa.

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden kesäkuussa 2015 tekemän päätöksen myötä samaa sukupuolta olevat parit saivat koko liittovaltion alueella oikeuden solmia avioliiton.

Enemmistö kaikista etnisistä ryhmistä kannattaa seksuaalivähemmistöihin kuuluvien syrjintäsuojaa. Miehistä syrjintäsuojan kannalla on 65 prosenttia ja naisista 73 prosenttia.

PRRI: Emerging Consensus on LGBT Issues: Findings From the 2017 American Values Atlas
Newsweek: Majority of U.S. Muslims now support gay marriage, while white Evangelical Christians remain opposed

4 kommenttia

Jenkkilässä tosiaan niukka enemmistö (51%) muslimeistan kannattaa yhdenvertaista avioliittoa, mutta huomattavaa että vastustajia muslimeista on 34% eli suht sama vastustaja-osuus, kuin olis Suomessa yhdenvertaista avioliittoa vastustaneita.

Washington DC:n yhdenvertaista avioliittoa jo pitkään kannattanut imaami ja muut samoin ajatelleet imaamit ovat näköjään onnistuneet vaikuttamistyössään
https://www.youtube.com/watch?v=tpxsmvb7bNE

Ja homoimaameja on putkahdellut esiin eri puolilla maailmaa, vähän väliä, kuten Australiassakin
https://www.youtube.com/watch?v=ZHUITHAozjM

- - -
Olikos se niin että Venäjällä yli 95% ortodoksi-kristityistä vastustaa yhdenvertaista avioliittoa ja yli 90% ortodoksikristityistä vastustaa homoja jo sinälläänkin, eli ihan tiiviissä suhteessa ovat nuo jihadistien kanssa.

koraani-väellä on toki hitusen helpompaa hyväksyäkin, koska koraanissa ei ole sitä alkuperäisintä tappokäskyä, kuten raamatussa valitettavasti on alkuperäsiin ja selväsanaisin tappokäsky miehen kanssa rakastelevalle miehelle ("Jos mies makaa miehen kanssa niin kuin naisen kanssa maataan, he ovat molemmat tehneet kauhistuttavan teon ja heidät on surmattava. He ovat itse ansainneet kuolemansa." (3. moos. 20:13)). koraanissa väkivaltaisin käsky on se raamatusta kopsittu Sodoman tarina ja siinä kivien syöksentä taivaasta.

Kommenttia muokattu: 03.05.2018 klo 20:23
  • 2 / 4
  • irednoW
  • 4.5.2018, 0.17
Venäjällä tilastoon vaikuttanee sekin, että ihmiset ei uskalla sanoa kannattavansa mitään homoihin liittyvää asiaa. Entäs jos kysely ei olekaan niin anonyymi kuin on luvattu, ja "väärin" vastaamisesta seuraa ongelmia.