Budapestissä taas tapahtuu

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 14

Budapestiläinen radioasema Lánchid Rádió (”Ketjusiltaradio) on erottanut kaksi työntekijäänsä. Nämä olivat panneet aseman nettisivulle kuvamontaasiin valtiosihteeri Gábor Szeteneyn kuvan, rinnassa vaaleanpunainen kolmio ja taustalla Auschwitzin keskitysleiri. Valtiosihteeri tuli julkisuuteen homona Budapestin Priden avajaisissa. Hän sanoi kuvamontaasin nähtyään, että häntä on turha yrittää pelotella. Pääministeri Ferenc Gyurcsány antoi taustatukea ja sanoi, että kaikki eivät tunnu vieläkään ymmärtävän, että Auschwitz oli eurooppalaisen historian suuri tragedia. Hän kritisoi myös uutta äärioikeiston kansallista kaartia. Ensimmäiset 56 kaartilaista vihittiin tehtäviinsä viime viikonvaihteessa, ja kaarti torjuu erityisesti romanit, juutalaiset ja homot.

(queer.de)

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

14 kommenttia

Ahdistavaa ja harmittavaa! On jotenkin niin vaikea ymmärtää, että tuo kaikki fasistinen liikehdintä tapahtuu kaupungissa, jossa on useita toisen maailman sodan muistomerkkejä, ettei unohdettaisi. Kaupungissa elää myös euroopan suurin juutalaisyhteisö. Homoseksuualejakin 2 miljoonan asukkaan kaupunkiin mahtuu melkoinen määrä. Kovin ovat vain piilossa ja yrittävät sinnitellä elämäänsä. Hyvänä esimerkki aktiivisuudesta: Helsingin Pride-kulkueessa oli suunnilleen sama määrä kuin Bp:n Pride-kulkueessa. On myös edelleenkin harmillista, että poliitikon homous otetaan aseeksi poliittisessataistelussa. Pääministerillä Unkarissa on paljon vastustajia viime vaalien jälkeen. Unkarissa valittiin siis uudelleen ensimmäisen kerran vapaiden vaalien aikana sama hallitus. Siitäkin johtuen luulen oikeiston keinojen olevan nyt enemmän kuin kyseenalaisia. Istuva pääministeri ja vallassa olevat puolueet halutaan saada näyttämään epäilyttäviltä kaikin mahdollisin tavoin.
Unkarilainen ei luota poliitikkoihin ja puolueisiin. Toivotaan, että nuo ääriliikkeiden tempaukset eivät saavuttaisi kansan keskuudessa suurta suosiota vaan aiheuttaisi vastareaktioita.
Reilu vuosi sitten vein Budapestissa unkarilaisen oikealle kallellaan olevan homoystäväni lesbojen pitämään mukavaan kahvilaan. Joimme kahvit ja poislähtiessä hän huomautti, että lehtitelineessä oli vain vasemmistoliberaaleja lehtiä. Sanoin, että olen aloittanut hänen uudelleenkoulutuksensa. Hänellä on huumorintajua ja nauru maittoi. Oli vain erikoista huomata mihin hän ehti kahvilassa kiinnittää lyhyen vierailumme aikana huomiota.
Unkarin yhteiskunnallinen tilanne on murrosvaiheessa. Tänään kerrotaan unkarilaisella gay-sivustola, että MTA, sosiologinen tutkimusinstituutti tekee selvityksen homojen ja lesbojen kohtaamasta syrjinnästä. Mukana on valtion työ- ja sosiaaliministeriö. Nettikyselyssä on lähes 40 asiaa koskevaa ksymystä ja vapaata vastaustilaa. Valtio ei ole tällä hetkellä mukana homojen ja lesbojen sortamisessa kuten esim. Puolassa.
http://pride.hu/article.php?sid=2476