Budapestissä taas tapahtuu (juttukommentit)

  • 1 / 14
  • Kalvinter
  • 30.8.2007 22:30
Ahdistavaa ja harmittavaa! On jotenkin niin vaikea ymmärtää, että tuo kaikki fasistinen liikehdintä tapahtuu kaupungissa, jossa on useita toisen maailman sodan muistomerkkejä, ettei unohdettaisi. Kaupungissa elää myös euroopan suurin juutalaisyhteisö. Homoseksuualejakin 2 miljoonan asukkaan kaupunkiin mahtuu melkoinen määrä. Kovin ovat vain piilossa ja yrittävät sinnitellä elämäänsä. Hyvänä esimerkki aktiivisuudesta: Helsingin Pride-kulkueessa oli suunnilleen sama määrä kuin Bp:n Pride-kulkueessa. On myös edelleenkin harmillista, että poliitikon homous otetaan aseeksi poliittisessataistelussa. Pääministerillä Unkarissa on paljon vastustajia viime vaalien jälkeen. Unkarissa valittiin siis uudelleen ensimmäisen kerran vapaiden vaalien aikana sama hallitus. Siitäkin johtuen luulen oikeiston keinojen olevan nyt enemmän kuin kyseenalaisia. Istuva pääministeri ja vallassa olevat puolueet halutaan saada näyttämään epäilyttäviltä kaikin mahdollisin tavoin.
Unkarilainen ei luota poliitikkoihin ja puolueisiin. Toivotaan, että nuo ääriliikkeiden tempaukset eivät saavuttaisi kansan keskuudessa suurta suosiota vaan aiheuttaisi vastareaktioita.
Reilu vuosi sitten vein Budapestissa unkarilaisen oikealle kallellaan olevan homoystäväni lesbojen pitämään mukavaan kahvilaan. Joimme kahvit ja poislähtiessä hän huomautti, että lehtitelineessä oli vain vasemmistoliberaaleja lehtiä. Sanoin, että olen aloittanut hänen uudelleenkoulutuksensa. Hänellä on huumorintajua ja nauru maittoi. Oli vain erikoista huomata mihin hän ehti kahvilassa kiinnittää lyhyen vierailumme aikana huomiota.
  • 2 / 14
  • vaeltaja2006
  • 2.9.2007 10:08
Unkarin yhteiskunnallinen tilanne on murrosvaiheessa. Tänään kerrotaan unkarilaisella gay-sivustola, että MTA, sosiologinen tutkimusinstituutti tekee selvityksen homojen ja lesbojen kohtaamasta syrjinnästä. Mukana on valtion työ- ja sosiaaliministeriö. Nettikyselyssä on lähes 40 asiaa koskevaa ksymystä ja vapaata vastaustilaa. Valtio ei ole tällä hetkellä mukana homojen ja lesbojen sortamisessa kuten esim. Puolassa.
http://pride.hu/article.php?sid=2476
  • 3 / 14
  • vaeltaja2006
  • 3.9.2007 19:07
Volkstimme.de-sivulla kuvaus Unkarin tapahtumista, erityisesti Unkarin kaartin perustamisesta viikko sitten.
==========

Ylhäällä Budan puolella kuninkaanlinnan lähellä hulmuavat liput: puna-valko-vihreä Unkarin lippu ja puna-valkoinen Arpadin lippu, jonka liehuessa toisen maailmansodan aikana juutalaisia lähetettiin kuolemaan. Tässä tilaisuudessa ovat paikalla äärioikeistolaiset Goj-motoristit. Skinheadin t-paidassa on valkoisten ylemmyyttä korostava teksti ”White power”, alla koodi ”88” eli ”Heil Hitler”. Yksi julistaa paidassaan ”Born to be a nazi”. Vanha nainen huutaa: ”Nämä ovat tosiunkarilaisia”. Huutokuoro vaatii ”Gyurcsány häivy” (hän on pääministeri). Tilaisuudessa puhuva Jobbik (paremmat) –puolueen johtaja Gábor Vona vakuuttaa: ei ole natsivaaraa, on kommunismin vaara.

Tehtävään vihittäviä Magyar-kaartin jäseniä on paikalla 56. Heidän johtajansa on lausunut haastattelussa, että kaartia tarvitaan, jos tulee kansalaissota tai hyökkäys ulkomailta.

Unkarin juutalaiset ja muut vähemmistöt ovat hälytystilassa. Kaarti toimii juutalaisia, mustalaisia ja homoja vastaan. Äärioikeistolaiset opiskelijat perustivat Jobbik-puolueen vuonna 2003. parlamentissa ei vielä olla, mutta joitakin paikallistason valtuustopaikkoja jo on, esim. Debrecsenissä. Vaaleissa oltiin yhteisessä liitossa oikeistolaisen Elämä ja totuus –puolueen (MIÈP) kanssa. Sitä johtaa antisemiittinen kirjailija István Csurka.

Jobbik-puolue on ankarasti mustalaisia vastaan. Internetissä esitellään kriminaaleja mustalaisia. Myös homot ovat heidän kohteenaan. Budapestin Priden aikana kehotettiin ottamaan kaikista paraatiin osallistuneista valokuvia.



Vihkimisjuhla alkaa


Sadat ihmiset kaiuttavat ilmoille Unkarin kansallislaulun: ”Jumala suojelkoon Unkaria”. Hengenmiehet siunaavat lippuja ja sitten paikalle marssii 56 kaartilaista rumpujen päristessä. Ollaan presidentinpalatsin aukiolla. Lukumäärä muistuttaa vuoden –56 kansannoususta. Näyttelijä Matyas Ustics vannoo valan: ”Minä unkarilaiskaartin jäsen vannon…” jne.- Entinen puolustusministeri Lajos Für jakaa jäsenyystodistuksia.

Tunnin kuluttua outo juhla on ohi. Lehden toimittaja kysyy taksikuskilta: "Tarvitaanko tällaista kaartia"? Taksikuski vastaa: "Tarvitaan varmaan punaisten ja liberaalien vastapainoksi. Tiedättehän keitä on liberaalien takana? Juutalaislobby".

On paljon ihmisä, jotka eivät ymmärrä, mitä Unkarissa on tapahtumassa.
  • 4 / 14
  • vaeltaja2006
  • 22.10.2007 19:32
Budapestissa Sankareiden aukiolla oli jälleen äärioikeistolaisen Unkarilaisen Kaartin seremonia, jossa 600 uutta kaartilaista vannoi valan. Paikalla oli 2000 kannattajaa. He käyttävät samaa lippua, jota käytettiin toisen maailmansodan aikana natseja tukevissa ryhmissä. Unkarin natsit toimittivat sodan aikana keskitysleireihin 450 000 juutalaista.

Unkarilainen kaarti ilmoittaa taistelevansa mustalaisia, juutalaisia ja homoja vastaan. Eräs liikkeen johtohahmo kertoi, että kaartilaiset harjoittelevat aseiden käyttöä, koska on puolustauduttava mustalaisten tekemiä rikoksia vastaan.
(Tagesschau, Sveitsi)
  • 5 / 14
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 12.11.2007 23:31
Unkarissa pohditaan homojen oikeuksia. Hallitus arvioi parhaillaan mahdollisuutta lainsäädäntöön, joka antaisi rajoitetusti oikeuksia samaa sukupuolta oleville pareille. Syytä hallituksen äkkinäiseen mielenmuutoksen ei tiedetä. Kuinka moni tällaista lakia kannattaisi, on vielä epäselvää.

Unkarissa on tapahtunut varsin paljon tänä vuonna homojen oikeuksiin liittyen. Ministeri tuli näyttävästi kaapista ulos. Skinheadit oikeistoradikaalit hyökkäsivät savupommein ja mädin kananmunin pride-paraatia vastaan viime heinäkuussa.
  • 6 / 14
  • vaeltaja2006
  • 15.11.2007 9:07
Unkarin keskusta-vasemmistolainen hallitus on nostanut parlamentin käsittelyyn homojen avioliitot. Eilen parlamentin ihmisoikeusvaliokunnassa konservatiiviset puolueet torjuivat homoavioliitot. Sosialistit pidättäytyivät äänestyksestä. Nyt mietitään, olisiko jonkinlainen rekisteröity suhde mahdollista ja mitä lakivaikutuksia sillä olisi.

Vapaat demokraatit ajoivat avioliiton avaamista homoille. Heidän johtajansa on kuvassa:
http://www.queer.de/news_detail.php?article_id=7917
  • 7 / 14
  • vaeltaja2006
  • 18.11.2007 19:31
Budapestissa yleinen syyttäjä on nostanut syytteen seitsemää miestä vastaan, jotka heittelivät kananmunia pride-marssijoiden päälle heinäkuun 7. päivänä. Marssi alkoi Sankarien aukiolta läheltä kaupunginpuistoa, mutta Oktogon-kaarikadulla alkoi joukkohäiriköinti. Siihen osallistui useita satoja priden vastustajia. Heistä ainakin nämä seitsemän tunnistettiin.
(Hatter.hu)
  • 8 / 14
  • vaeltaja2006
  • 19.11.2007 7:55
Unkarissa eduskunnan käsittelyyn tuodaan tällä viikolla ehdotus rekisteröidystä parisuhteesta. Laki antaisi monilla elämänalueilla homopareille samat oikeudet kuin heteroiden avioliitto. Monet ei-avioliitossa olevat pariskunnat kärsivät nykytilanteesta - mm. pankkilainan haku on hankalampaa.

Nimen voi valita samalla tavalla kuin avioliittoon mennessä. Ainoa ero on, että rekisteröidyssä parisuhteessa ei voi käyttää -né -muotoa. Unkarin kielessä jonkun rouva ilmoitetaan usein liittämällä miehen nimen jälkeen -ne pääte (suom, rouva Vanhanen = unk. Vanhanen-né). Homoperheeseen ei siis tule rouvaa, mutta ei myöskään adoptiolasta.
(Hatter.hu)
  • 9 / 14
  • vaeltaja2006
  • 25.11.2007 14:05
Unkarissa käydään juuri nyt keskustelua rekisteröidystä parisuhteesta ja homoliitoista. Asiaa koskeva lakiesitys tuli parlamenttiin menneellä viikolla, marraskuun 16. päivänä. . Eilen yhdeksän homo- ja lesbojärjestöä kokoontui antamaan yhteistä lausuntoa lakiaikeista. Se on samaa keskustelua, jota meillä käytiin parisuhdelain valmistelun aikaan. Järjestöt pitävät loukkavana, että homoille ja lesboille ei haluta antaa oikeutta avioliittoon eikä adoptioon, ei edes perheen sisäiseen adoptioon. Lakiesitys pitää heteroparia parempana lasten kasvattajana, vaikka viime vuosilta länsimaista on paljon tutkimustietoa siitä, että homoparien lapset eivät mitenkään huonompina eroa heterojen lapsista esim. persoonallisuudeltaan.

Järjestöt kuitenkin antavat kiitosta sille, että laki toisi monia parannuksia homojen ja lesbojen elämään. Lakiesitys noudattelee Euroopan unionin arvomaailmaa.
(Háttér.hu)
  • 10 / 14
  • vaeltaja2006
  • 17.12.2007 18:04
Unkarissa valtakunnan syyttäjä vaatii fasistisen unkarilaiskaartin kieltämistä. Kaarti on pitänyt ensimmäiset joukkoesiintymisensä syksyn aikana ja se on mm. marssinut fasistiasuissa läpi kaupungin. Syyttäjän mukaan kaarti herättää levottomuutta vähemmistöjen keskuudessa, erityisesti mustalaisten joukossa, joita on 5% väestöstä. Syyttäjä sanoo, että järjestäytymisoikeus ei saa uhata muiden ihmisten vapautta ja oikeuksia.

Kaartissa on myös homofobinen ilmapiiri. Sama joukko oli liikkeellä Budapestin priden aikana, ja pride-kulkuetta häirittiin ja ihmisten päälle heiteltiin kananmunia ja pulloja.
  • 11 / 14
  • vaeltaja2006
  • 18.12.2007 18:28
Unkarissa hyväksyttiin homoliitot

Eilen parlamentti hyväksyi rekisteröidyt parisuhteet. Laki tulee voimaan 1.1.2009.
(PinkNews)

185 edustajaa äänesti puolesta, 154 vastaan ja 9 pidättäytyi äänestämstä-
(Hatter.hu)
  • 12 / 14
  • vaeltaja2006
  • 12.2.2008 22:07
Unkarin mustalaisviha


Unkarissa lisääntyy avoin vihamielisyys mustalaisia kohtaan. Vihan takana on äärikansallinen unkarilaiskaarti.

Viime kuukausina tuskin viikkoakaan on mennyt ilman unkarilaiskaartin marsseja. He ovat mustissa univormuissa, bootsit jalassa. Heidän kohteenaan ovat nyt "mustalaisrikolliset" ja ne, jotka haluavat saada romanilapset valtion kouluihin. Unkarinkaartilla on mielenosoitusmarsseja paikkakunnilla, joissa on paljon mustalaisväestöä. He väittävät suojelevansa etnistä Unkaria.

Äärioikeistolaisen Jobbik-puolueen puheenjohtaja sanoo, että romanien rikollisuus on valtava ongelma ja se on lakaistu maton alle. Sama mies on Unkarin kaartin johtaja. Hän väittää, että heidän kannattajansa lisääntyvät jatkuvasti.

Mutta myös vastustajat lisääntyvät kaiken aikaa. Budapestin yleinen syyttäjä vaatii koko kaartin kieltämistä. Budapestin pormestari on kehottanut kaikkien kuntien virkamiehiä pysymään pois kaartin marsseilta. Pääministeri kutsuu kaartia Unkarin häpeäpilkuksi.

Romanijohtaja ja EU-parlamentaarikko Viktoria Mohacsi sanoo, että kaarti on natsistinen. Monet romanit miettivät, pitääkö heidän perustaa samanlaisia joukkoja. Siitä syntyisi sisällissota.

Keski-Euroopan yliopiston historioitsija Istvan Rev sanoo, että mustalaisiin kohdistuu nyt avoin vihamielisyys ja he ovat peloissaan. Mustalaisia on n. 8-10% Unkarin 10-miljoonaisesta väestöstä. He elävät hyvin huonosti. Työttömyys on 70%. Kun kommunismi loppui, romanit olivat ensimmäisiä, jotka menettivät työpaikkansa. Monella mustalaisella ei ole mitään muuta keinoa tulla toimeen kuin varastaa.

Mustalaisten elintaso on paljon huonompi nyt kuin 10-12 vuotta sitten. Rikollisuus lisääntyy mutta samalla lisääntyy Unkarin kaartin kannatus.

Unkarin kaarti perustettiin viime elokuussa. Silloin kaartiin vihittiin 60 miestä. Lokakuussa tuli lisää 600 miestä. Kaarti on ilmaissut inhonsa mustalaisia ja homoja kohtaan. Homojärjestöt sanovat, että viime kesänä Pride-marssijoita hakanneet ovat samaa joukkoa.

Christian Science Monitor on julkaissut tänään raportin mustalaisten asemasta ja unkarilaiskaartista.
  • 13 / 14
  • vaeltaja2006
  • 24.2.2008 15:53
Budapestissa mustalaisten vastainen soihtukulkue

Unkarissa syksyllä perustettu unkarilaiskaarti on jälleen ollut liikkeellä. Perjantaina 50 kaartin jäsentä ja 200 kannattajaa marssi keskellä kaupunkia soihtukulkueena koululle, jossa vime viikolla 18-vuotias tyttö kuoli väkivallan seurauksena. Lehdet ovat kirjoitelleet, että tytön tappoi 17-vuotias koulutoveri, joka oli mustalainen. Unkarin kaartin tilaisuudessa luettiin ääneen mustalaisten rikoksia viime kuukausilta. Joukkio huuteli iskulauseita: "Mustalaisrikolliset".

Budapestin pormestari tuomitsi tällaiset mustalaisten pelottelutilaisuudet. Tämä toiminta on vastoin demokraattisia arvoja ja ihmisoikeuksia, sanoi pormestari Gabor Demszky.

=====

Homonäkökulma: Kesällä on jälleen Budapestin Pride. Mitä tapahtuu? Viime vuonna pride-osanottajien kimppuun hyökättiin ja monet uskovat, että hyökkääjät olivat tätä samaa kaartilaisjoukkiota.
Unkarilainen Népszabadság kertoo tänä aamuna lisää Unkarin kaartista. Kaarti perustettiin viime kesänä ja siihen on tähän mennessä liittynyt juhlallisissa vaalitilaisuuksissa useampia tuhanisa miehiä. Tunnuksena käytetään puna-valko-raitaista arpad-lippua, joka käsittääkseni oli sota-aikana Unkarin natsien käyttämä perinnelippu. Unkarin kaarti on harjoitellut aseiden käyttöä, ja syyksi mainitaan mustalaiset, jotka tekevät paljon rikoksia. Toinen "kohderyhmä" ovat homot, jotka tuhoavat Unkarin moraalisen selkärangan. Kolmas "kohderyhmä" ovat juutalaiset, jotka ovat ostamassa koko maan talouselämän, ja näin sota-ajan keskitysleireissä saadut tulokset valuvat tyhjiin. Juutalaiset palaavat.

Aamun uutinen on, että Unkarin kaarti toimii turva-, vartiointi- ja perintäalalla. Kaartin puuhamies on perustellut yrityksiä, ja niiden alaa ovat mm. velkojen periminen, kirkkojen, sotilashautausmaiden, muistomerkkien, yms. vartiointi. Sama ilmiö kuin meillä moottoripyöräjengit. Lisäksi sopassa ovat mukana ylevät tavoitteet Unkarin kansallisista arvoista ja menneisyyden kunnioittmaisesta.

Unkarin kaartin jäseniä näkyi viime lauantaisissa videokuvissa. Univormuihin pukeutuneita kaartilaisia oli mukana mellakoijajoukoissa pride-marssia vastaan.

*****

Oma kommentti: Suomessa puuhataan juuri lakia, jonka mukaan vartiontiyritysten vartijoille pitäisi antaa oikeus tarkistaa henkilöllisyys. Monia ajatus kauhistuttaa. Monien vartijoiden koulutus on vähäinen. Ainoa ansio ovat kalju pää ja vankka ruumiinrakenne. Poliisien valinta poliisikoulutukseen on ainakin teoriassa yhteiskunnan valvonnassa, mutta vartijoiden valinta taitaa jäädä kunkin firman vastuulle. Ja vaikka vartijoille ollaankin rakentamassa kolmen vuoden ammattikoulutusta, niin koulujen oppilasvalinnat ovat yleensä niin epämääräisiä, että siihenkin koulutukseen varmaan pääsee yhteisvalinnassa asennevammaisia rasisteja ja väkivaltatyyppejä.