Moldovan homoparaati

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Homojen elämä Moldovassa on täynnä ainaista pilkkaa, näyryytystä ja väkivaltaa. Sikäläisen GenderDok-M -infokeskuksen nettisaitilla www.gay.md kertovat Viktor, Elena ja Vjatšeslav jokapäiväisestä elämästään homona. Poliisi saattaa provosoida homoa tuomaan esiin oman identiteettinsä ja sen jälkeen uhkaa viedä tämän kamarille ja viittaa säädöksiin, jonka mukaan homoseksuaalisuus olisi rangaistavaa. 21-vuotias Vjatšeslav kirjoitti, miten poliisi kiristi juuri tällä tavoin rahaa ja otti kännykän, koska hän oli tuhlannut poliisin aikaa.

Virallisesti samaa sukupuolta olevan rakastamisen rangaistavuus poistui Moldovassa vuonna 1995. Infokeskuksen mukaan perusongelma ei olekaan lakien puute, vaan yhteiskunnan asenteet. Seksuaalivähemmistöjen diskriminoiminen sopii "neuvostoihmisen" - "homo sovieticuksen" ideologiaan: "kuka ei ole puolellamme, on meitä vastaan".

Pride-tapahtuma pidettiin, mutta homojen marssia rajoitettiin

Viime viikonloppuna järjestettiin neljännen kerran pääkaupungissa Chisinaussa seksuaalivähemmistöjen "Dnestrin sateenkaari" -tapahtuma paraateineen. Chisinaun "Dnestrin sateenkaaren" aikana katseltiin filmejä, järjestettiin paneeli transsukupuolisuudesta, pidettiin kansainvälinen konferenssi seksuaalivähemmistöjen oikeuksista, pidettiin konsertteja ja jalkapallo-ottelu lesbojen ja heteromiesten välillä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Parlamenttitalon lähistöllä marssiminen kiellettiin kumminkin. Kaupunginjohtaja Vasile Urs perusteli kieltoa sillä, että mielenosoitukseen ei ole syytä, koska Moldovassa on olemassa laki seksuaalivähemmistöjä varten, ja että Moldovan vähemmistöjen suoja on suurempikin kuin "terveiden ja luonnollisten ihmisten". GenderDoc-M tyrmistyi kaupunginjohtajan marssikiellosta ja sanomisista - ja pitää niitä ihmisoikeuksia ja sananvapautta rikkovina. Tilanne rikkoo myös Moldovan ja EU:n välistä toimintasuunnitelaa, jonka pohjalta Moldovan ihmisoikeuslait on tarkoitus saattaa eurooppalaisen standardin mukaisiksi.

Lähde:
- Eesti Päevaleht
www.gay.ee

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!