Demarinuoret: Suomen pyydettävä anteeksi ja maksettava korvauksia pakkosteriloiduille transihmisille

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 3

SDP:n nuorisojärjestö Demarinuoret vaatii Suomen valtiota tekemään virallisen anteeksipyynnön ja maksamaan korvauksia Suomessa pakkosteriloiduille transihmisille.

Pohjoismaista vain Suomi vaatii transihmisten lisääntymiskyvyttömyyttä ehtona juridisen sukupuolen vahvistamiselle. Esimerkiksi Ruotsissa ihmisten pakkosterilointi on ollut laitonta vuodesta 2013 alkaen. Ruotsissa hallitus on päättänyt myös maksaa vuosina 1972-2013 pakkosteriloiduille transihmisille jokaiselle 24 000 euron suuruisen korvauksen.

- Valtion on korkea aika tunnustaa toimineensa törkeällä tavalla transihmisiä kohtaan, pyytää virallisesti anteeksi ja maksaa pakkosteriloiduille ihmisille korvaus heidän kokemistaan kärsimyksistä. Suomella on siihen moraalinen velvollisuus, vaatii Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.

Demarinuorten tiistaina julkaistussa kannanotossa todetaan, että ihmisten pakkosteriloiminen on Suomen törkein ihmisoikeusloukkaus, eikä sellainen kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan. Järjestön tiedotteessa nykyinen translainsäädäntö todetaan muutenkin ongelmalliseksi, ja järjestö näkee ratkaisuksi translain kokonaisuudistuksen. Demarinuoret muistuttaa, että asiaa selvittäneen Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän loppuraportista löytyvät jo valmiit toimenpidesuositukset ja lakiluonnokset asian muuttamiseksi.

- Sukupuolen juridinen vahvistaminen on ihmisoikeuskysymys. Suomeen tarvitaan itsemääräämisoikeutta ja ihmisoikeuksia kunnioittava translaki ja lain valmistelu on aloitettava viipymättä. Vaikka nykyhallituksen eväät alkavatkin olla syötynä, voisi edes tämän yrittää saada hoidettua. Luulisi hallituksen ja ministeri Saarikon haluavan olla tässä asiassa historian oikealla puolella, sanoo Näkkäläjärvi.

Presidentinvaalien yhteydessä kaikki presidenttiehdokkaat Laura Huhtasaarta (ps) lukuunottamatta ilmaisivat, että Suomessa pitäisi luopua transsukupuolisten henkilöiden pakkosterilisiaatiosta ehtona juridisen sukupuolen vahvistamiselle.

Translakiesitys jo valmiina

Sosiaali- ja terveysministeriö on jo valmistellut esityksen translaiksi edellisellä vaalikaudella, mutta tuolloin hallituksessa mukana olleet kristillisdemokraatit eivät hyväksyneet esityksen antamista eduskunnalle, eikä nykyhallituskaan ole translakiuudistusta edistänyt. Asia ei ollut esillä hallitusneuvotteluissa. Translakia pyritään edistämään parhaillaan kansanedustajien tekemän lakialoitteen muodossa.

Demarinuoret: Suomen pyydettävä anteeksi ja maksettava korvauksia pakkosteriloiduille transihmisille

3 kommenttia

Veronmaksajat ne leikkaukset kustansivat. Minusta on jo aika, että transsukupuoliset kustantaisivat itse omat leikkauksensa yksityisesti. Sitten ne tehtäisiin niinkuin haluavat, jos joku kirurgi siihen suostuu. Sitten nämä pitäisi keskittää hyville kirurgeille EU:ssa. Ei saisi leikata missä tahansa.
Kyllä yhteiskunnan on perusteltua korvata (transsukupuolisuuden) sukupuoliristiriitaa koskevat korjaushoidot.

Uusi translaki toisaalta mahdollistaisi juridisen sukupuolen vahvistamisen ilman lääketieteellisiä toimenpiteitä, eli se vähentäisi turhia hoitoja. Osalle transsukupuolisista riittää, että tulevat tunnustetuiksi siinä toisessa sukupuolessa.