Kuopion hiippakunta kiistää sateenkaarimyönteisyyden syynä Konneveden irtosanomiseen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 4

Irtisanottu kirkkoherra ja Kuopion tuomiokapituli ovat eri mieltä irtisanomisen todellisista perusteista

Kirkkoherra Olavi Virtanen näkee syynä satenkaarimyönteisyyden, mutta Kuopion tuomiokapituli ilmoitti perusteiksi laiminlyönnit ja hallinnolliset virheet.

Tuomiokapituli sanoi kirkkoherra Virtasen irti 8.2.18. Kirkkoherran mukaan kyseessä on vuosia jatkunut ajojahti, joka on kohdistunut häneen ja perheeseensä.

-Kun olin vuosi sitten lehtien sivuilla naamallani ja lausunnoillani, että vihin sateenkaaripareja seuraamuksia pelkäämättä, sain sen jälkeen puhelun, että "vaikeuksia tulee, jos et muuta kantaasi", lainaa Yle kirkkoherran Facebook-päivitystä.

Virtanen toteaa, että 19-vuotisen kirkkoherran uran aikana tekee väistämättä virheitä. Hän kuitenkin pitää tuomiokapitulin päätöstä kohtuuttomana ja aikoo valittaa hallinto-oikeuteen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kuopion tuomiokapituli torjuu sateenkaarimyönteisyyden irtisanomissyynä. Lakimiesasessori Riikka Ryökäs totesi Yleisradiolle, että väite siitä, että ongelmien taustalla olisi Olavi Virtasen toiminta sateenkaaripappina "ei missään nimessä pidä paikkaansa".

Virtaselta ei ole otettu pois hänen pappisoikeuksiaan. Kysymys on vain työsuhteen päättämisestä. Kahden kuukauden irtisanomisaikaa noudatetaan. Ylen mukaan tuomiokapituli oli yksimielinen.

Asessori Ryökäs vakuuttaa, että päätöksen taustalla ovat pelkästään kirkkoherran viranhoitoon liittyvät ongelmat. Kirkkoherra oli virantoimituksesta pidätettynä marraskuulta 2017.

Konnevesi sijaitsee Keski-Suomen maakunnassa. Kirkolliset hiippakuntarajat eivät kuitenkaan noudata maakuntarajoja ja Konneveden seurakunta kuuluu Kuopion alaisuuteen. Konnevedellä oli viime vuoden lopussa runsaat 2700 asukasta. Seurakunnan sivuilta ei ilmene seurakunnan jäsenmäärä.


Uutinen Yleisradiossa

4 kommenttia

  • 1 / 4
  • Jorma Hentilä
  • 12.2.2018, 9.49
Ketään ei voi erottaa kirkkoherran virasta sillä perusteella, erttä on ilmoittanut olevansa valmis vihkimään sateenkaaripareja. Ei aikomukzsesta voi rangaista.
Jos ilmoittaa aikovansa toimia työnantajansa ohjeistuksen vastaisesti, toki pitää erottaa.

Ongelma on se, että ilmoittaessaan aikomuksestaan Olavi Virtanen toimii Suomen lakien velvoittamana. Suomen laissa seisoo, että seurakuntalaisella on oikeus kirkon toimituksiiin. Avioliittoon vihkiminen on yksi kirkon toimituksista. Tästä seuraa, että seurakuntalaisella on oikeus avioliittoon vihkimiseen. Esteellisyyttä ei ole ollut enää 1.3.2017 lähtien saman sukupuolisissa avioliitoissa.

Hyvä, että tämäkin episodi tulee hallinto-oikeuteen, nyt kun kirkolla ei ole ollut munaa joko alkaa noudattaa Suomen lakia tai irrottautua Suomen valtiosta kokonaan.