Sopiiko Tallinna kulttuuripääkaupungiksi 2011?

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • vaeltaja2006
  • 6

Vuoden 2011 kulttuuripääkaupunkeja ovat Turku ja Tallinna. Nyt seksuaalivähemmistöt ovat kyselleet Tallinnassa, voiko sellainen kaupunki olla kulttuuripääkaupunkina, jossa kohdellaan huonosti seksuaalisia vähemmistöjä.

Edgar Savisaar on kieltäytynyt allekirjoittamasta eurooppalaisten pääkaupunkien pormestareille osoitettua vetoomusta homojen ja lesbojen suojelemiseksi pride-paraateissa. Samanlainen vetoomus on mennyt yli vuosi sitten myös mm. Helsingin ja Turun pormestareille. Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet mm. Pariisin, Lontoon, Berliinin, Tukholman ja Amsterdamin pormestarit. Luettelo niistä kaupungeista, joissa pormestari on allekirjoittanut vetoomuksen, julkaistaan tiettävästi homofobian vastaisena päivänä 17.5.2008.

=====

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Palataan asiaan huomenna laajemmin ja kysellään, mitä Turkuun kuuluu.

http://ranneliike.net/keskustelu.php?act=rthrd&grpid=41&thrdid=5118

6 kommenttia

Tämä taaphtumasarja alkoi Tallinnassa viime torstaina. Eesti Express kertoi, että seksuaalivähemmistöjen perusoikeudet eivät kiinnosta Virossa ketään, ja sen vuoksi on kyseenalaista, voiko Tallinna toimia kulttuuripääkaupunkina 2011. Lisette Kampus, yksi Tallinnan priden pääjärjestäjistä muistuttaa, että rauhanomainen mielenosoitus on yksi ihmisten perusoikeuksista. Tallinnassa on ollut vaikeuksia ja asia korostuu, kun samaan aikaan eri puolilla Eurooppaa on suuria pride-tapahtumia. Se, että ILGAn vetoomusta rauhanomaisten pride-paraatien puolesta ei Tallinnassa allekirjoiteta, merkitsee kaupungin maineen tahrautumista.
http://www.postimees.ee/130308/esileht/siseuudised/tallinn/317461.php

Myöhemmin kaupungin taholta korjattiin, että pormestari ei ole kieltäytynyt allekirjoittamasta vetoomusta, vaan ei ole vielä vastannut. Asia käsitellään kulttuuri- ja opetuslautakunnassa.
Euroopan suurten kaupunkien pormestareista monet ovat liittyneet vetoomukseen. Mukana ovat Pariisi, Nicosia, Amsterdam, Winterthur, Lontoo, Tukholma, Köln, Barcelona, Venetsia, Wien, Bologna, Manchester, Kööpenhamina, Budapest, Ljubljana, Zürich, Berliini, Dublin ja Luxembourg. Suomalaiset kaupungit puuttuvat kokonaan listalta.

Nyt on herättänyt kansainvälistä huomiota se, että Tallinnan ja Riian pormestarit ovat kieltäytyneet allekirjoittamasta vetoomusta. Riiassa Pride-paraatien järjestäminen on ollut hyvin hankalaa. Vuonna 2006 hyökättiin Pride-juhliin osallistuneiden ihmisten kimppuun. Samalla tavalla kävi Tallinnassa, jossa useat paraatiin osallistuneet loukkaantuivat.

Kun asia on tullut laajemmin julki, Tallinnan pormestari on vienyt asian opetus- ja kulttuurilautakuntaan. Myös Riiassa asiaa pidetään tärkeänä, mutta korostetaan, että jokainen kaupunki päättäköön asiasta itsenäisesti.

Helsinki ja Turku eivät näy listalla. Eikö asiaa pidetä millään tavalla tärkeänä?

http://www.pinknews.co.uk/news/articles/2005-7192.html