Sopiiko Tallinna kulttuuripääkaupungiksi 2011? (juttukommentit)

  • 1 / 6
  • vaeltaja2006
  • 17.3.2008 20:38
Tämä taaphtumasarja alkoi Tallinnassa viime torstaina. Eesti Express kertoi, että seksuaalivähemmistöjen perusoikeudet eivät kiinnosta Virossa ketään, ja sen vuoksi on kyseenalaista, voiko Tallinna toimia kulttuuripääkaupunkina 2011. Lisette Kampus, yksi Tallinnan priden pääjärjestäjistä muistuttaa, että rauhanomainen mielenosoitus on yksi ihmisten perusoikeuksista. Tallinnassa on ollut vaikeuksia ja asia korostuu, kun samaan aikaan eri puolilla Eurooppaa on suuria pride-tapahtumia. Se, että ILGAn vetoomusta rauhanomaisten pride-paraatien puolesta ei Tallinnassa allekirjoiteta, merkitsee kaupungin maineen tahrautumista.
http://www.postimees.ee/130308/esileht/siseuudised/tallinn/317461.php

Myöhemmin kaupungin taholta korjattiin, että pormestari ei ole kieltäytynyt allekirjoittamasta vetoomusta, vaan ei ole vielä vastannut. Asia käsitellään kulttuuri- ja opetuslautakunnassa.
  • 2 / 6
  • vaeltaja2006
  • 21.3.2008 15:38
Euroopan suurten kaupunkien pormestareista monet ovat liittyneet vetoomukseen. Mukana ovat Pariisi, Nicosia, Amsterdam, Winterthur, Lontoo, Tukholma, Köln, Barcelona, Venetsia, Wien, Bologna, Manchester, Kööpenhamina, Budapest, Ljubljana, Zürich, Berliini, Dublin ja Luxembourg. Suomalaiset kaupungit puuttuvat kokonaan listalta.

Nyt on herättänyt kansainvälistä huomiota se, että Tallinnan ja Riian pormestarit ovat kieltäytyneet allekirjoittamasta vetoomusta. Riiassa Pride-paraatien järjestäminen on ollut hyvin hankalaa. Vuonna 2006 hyökättiin Pride-juhliin osallistuneiden ihmisten kimppuun. Samalla tavalla kävi Tallinnassa, jossa useat paraatiin osallistuneet loukkaantuivat.

Kun asia on tullut laajemmin julki, Tallinnan pormestari on vienyt asian opetus- ja kulttuurilautakuntaan. Myös Riiassa asiaa pidetään tärkeänä, mutta korostetaan, että jokainen kaupunki päättäköön asiasta itsenäisesti.

Helsinki ja Turku eivät näy listalla. Eikö asiaa pidetä millään tavalla tärkeänä?

http://www.pinknews.co.uk/news/articles/2005-7192.html
  • 3 / 6
  • vaeltaja2006
  • 22.3.2008 8:17
ILGA-Europen vetoomukseen on tullut yksi kieltävä vastaus ja se tuli Riian kaupunginjohtajalta, Janis Birksiltä. Kirjeessä Birks korostaa, miten Riian kaupunginvaltuusto oikeasti tukee vetoomusta ja kampanjaa ja kaikkia niitä positiivisia asioita, joita siitä seuraa. Kaupunginvaltuusto on myös halukas syventämään ja laajentamaan yhteistyötä lähivuosina.

Mutta Riian kaupunginjohtaja sanoo, että päätös allekirjoittamisesta pitäisi jättää kunkin kaupungin omaksi asiaksi. Kaupunginjohtaja toivoo myös menestystä ja hyvää yhteistyötä jatkossakin. Riian Pride näyttää, millaisia yhteistyöhalut todellisuudessa ovat, sanotaan ILGA Europesta.

Tallinnassa vetoomukseen on vastattu niin, että homojen ja lesbojen tilanne on hyvä, eikä sen takia haluta allekirjoittaa vetoomusta. Tarmo Lausing, opetus- ja kulttuurivaliokunnan puheenjohtaja sanoo, että vetoomuksessa yritetään luoda sellainen kuva, että Virossa olisi väkivaltaa, nöyryyttämistä ja huonoa kohtelua homoja kohtaan. Allekirjoituksella olisi ikäänkuin myönnetty tämä asia. Mutta Tallinnassa halutaan jatkossakin suojella homoja ja lesboja.

Tallinnasta on myös vakuuteltu, että vetoomus ei millään tavalla tee kyseenalaiseksi Tallinnan kulttuuripääkaupunkihanketta 2011.
(UkGay News 21.3.2008)
  • 4 / 6
  • vaeltaja2006
  • 24.3.2008 8:40
Tallinnan ja Riian kielteiset reaktiot ILGA Europen vetoomukseen ovat levinneet laajasti HLBTI-uutissivuille Moskovasta Seattleen saakka. Asian tekee mielenkiintoiseksi se, että Tallinna on tuleva kulttuuripääkaupunki 2011, ja esim. Spigel-lehti kehui viime elokuussa Tallinnaa yhdeksi Euroopan kiinnostavimmista kaupungeista. Tähän allekirjoitus-uutiseen Spiegel ei ole vielä reagoinut.

Esim. itävaltalainen Rainbow.at toteaa uutisessaan lakonisesti: "Baltian maita pidetään Euroopan homofobisimpina".
http://www.lesbian.or.at/news/1206085114
Minua ihmetyttää Tallinnan kaupunginjohdon perustelu. Jos perusteluna allekirjoittamatta jättämiseen on se, että glbt-väestön asema olisi hyvä, niin miten perustellaan se, että vaikkapa Berliinissä, Amsterdamissa tai Tukholmassa on silti päädytty allekirjoittamaan?

Toisaalta, Tallinnassa poliisi hoiti viime vuonna työnsä kohtuullisen mallikkaasti, vaikka mistään kymppisuorituksesta ei vielä voine puhua. Toissa vuonna kävi huonommin. Silloin loukkaantui ihmisiä.

Näiden tapahtumien valossa olisi kuitenkin hyvä Savisaaren sutaista nimi paperiin ja suojella pride-tapahtumaa sitenkin ihan kaupungin arvovallalla.
  • 6 / 6
  • vaeltaja2006
  • 28.3.2008 19:52
Liettua vastahankaan


Vilnan pormestari Juozas Imbrasas, jota pidetään yhtenä homofobisimmista pormestareista Euroopassa, sanoi journalisteille, että " minä en ole vielä valmis sellaisiin asioihin". Journalistit kyselivät, aikooko hän allekirjoittaa ILGA Europen vetoomuksen. Vilnassa on johdonmukaisesti kielletty kaikki ulkona tapahtuvat homo- ja lesbotapahtumat ja syyksi sanotaan aina "turvallisuus". Marraskuussa kerrottiin, että poliisilla tai erityiskomissiolla on oikeus kieltää kaikki tapahtumat, jotka voivat aiheuttaa epäjärjestystä.

Liettualainen homojärjestö Lithuanian Gay League sanoo, että toiveita Pride-paraatin järjestämiseen ei ole ainakaan 10 vuoteen. On erikoista, että paraatia ei voida pitää, jos muut ryhmät uhkaavat hyökätä rauhanomaisen paraatin kimppuun. Turvallisuuden järjestäminen kuuluu yhteiskunnalle, jolle on maksettu verot. Vaikka jalkapallo-ottelut aiheuttavat monenlaisia järjestysongelmia, niitä ei kielletä. Vilnan kaupunginhallinnon julkisen järjestyksen osasto kerää internetistä kaikki mahdolliset uhkat, joita tulee esiin Pride-tapahtumien aikaan, ja niiden tietojen perusteella kielletään kaikki pride-tapahtumat.

Liettua on EU:n jäsen. Valtaosa kansasta on roomalais-katolisia. Yli puolet liettualaisista pitää homoseksuaalisuutta perversiona. Maan itsemurhaluvut ovat korkeimmat maailmassa.

Viime vuoden aikana viranomaiset ovat kaksi kertaa kieltäneet sateenkaarilipun tuomiseen näkyviin kaduille. Asia on viety oikeuteen. Viime vuonna kansainvälisenä homofobian vastaisena päivänä ruotsalainen diplomaatti Malin Karre piti puheen Liettuan parlamentissa. Sen jälkeen Ruotsin suurlähetystön edessä oli mielenositus hänen puhettaan vastaan.

(PinkNews)