Dalai Lama

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 2

Tänään YLEn uutisissa kerrotaan, että Dalai Lama on menettänyt uskonsa Tiibetin itsenäistymiseen.

Colin Goldner, v. 1953 Saksassa syntynyt kliininen psykologi ja tiedetoimittaja, on voimakkaasti arvostellut Dalai Laman suhtautumista naisiin ja homoihin. Colin Goldneria odotetaan ensi viikolla luentomatkalle Itävaltaan, ja sen takia on tehty tämä haastattelu. Goldner kertoo toimineensa vuosien ajan uskontojen ja kulttien uhrien hyväksi. Nämä ihmiset ovat joutuneet puoskarien uhreiksi. Mukana on scientologien ja joidenkin kirkkokuntien uhreja. Viime aikoina on kiinnitetty huomiota myös buddhismiin ja sen tiibetiläiseen muotoon.

Colin Goldner syyttää Dalai Lamaa nais- ja homovihamielisyydestä. Juuri Dalai Laman johtamassa Vajrayana-buddhismin keskuksessa harrastetaan nuorten naisten seksuaalista väärinkäyttöä tantra-rituaalien nimissä. Homo- ja lesbojärjestöt ovat voimakkaasti protestoineet Dalai Laman homovastaisien näkemysten takia . Amerikkalainen kirjankustantaja pakotti Dalai Laman poistamaan näitä näkemyksiä hänen vuosisadan vaihteessa ilmestyneestä kirjastaan Ethics for the new Millenium.

Dalai Lama nauttii kuitenkin länsimaissa suurta arvonantoa. Häntä pidetään rauhanomaisuuden, hyvän ja loputtoman viisauden symbolina. Tämä suhtautuminen kuvastaa vain tietämättömyyttä. Vaikka hän päästää suustaan mitä älyttömimpiä asioita, hänen pyhyydelleen applodeerataan ja häntä ylistetään rauhan ruhtinaana ja ihmisoikeuksien esitaistelijana.

Tiibet ennen Kiinan väliintuloa 1950 oli kaikkea muuta kuin rauhanomainen ja harmoninen yhteiskunta. Hallitseva munkkieliitti riisti armotta luostariverkostonsa kautta ihmisiä. Arkea leimasi äärimmäinen köyhyys ja nälkä. Valtaosa ihmisistä eli erittäin surkeissa oloissa. Verot ja pakolliset maksut veivät ihmiset velkaorjuuteen. Luostareiden ulkopuolella ei ollut ainoatakaan koulua tai minkäänlaista terveydenhoitojärjestelmää. Ihmisten keskimääräinen elinikä oli 35 vuotta ja lapsikuolleisuus yli 50%.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Nyt, kun Kiina hallitsee Tiibetiä, maassa tapahtuu ihmisoikeusloukkauksia, ja kokoontumis- ja mielipiteenvapaus on rajoitettua. Toisinajattelijoita uhkaavat pitkät vankeus- ja kuolemanrangaistukset. Mutta kun Dalai Lama puhuu etnisten tiibetiläisten kulttuurisesta kansanmurhasta, niin todellisuudessa siinä ei ole perää. Ihmisoikeuksien rajoitukset koskevat yhtä lailla kaikkia kiinalaisia, eikä siinä ole rasistisia tai kolonialistisia piirteitä. On kuitenkin tyypillistä, että länsilehdissä lainataan maanpakolaishallituksen tiedotteita ilman minkäänlaista journalistista selvitystyötä. Tiibetissä ei voida puhua tiibetiläisten julmasta alistamisesta.

Lisää:
http://www.nachrichten.at/magazin/wochenende/747368?PHPSESSID=bc4cf287c233232f8f862dc1977bc96e

2 kommenttia

Lamasta löytyy näköjään monenlaisia kantoja puolesta ja vastaan. Liekö hänkin joutunut tarkistamaan mielipiteitään.

Dalai Lama lähetti tällaisen tervehdyksen vuonna 2006 ILGAn konferenssiin, jossa hän esitti huolensa HLBTI-ihmisiin kohdistuvasta väkivallasta ja syrjinnästä:
“His Holiness is greatly concerned by reports of violence and discrimination against gay, lesbian, bisexual and transgender people. His Holiness opposes violence and discrimination based on sexual orientation and gender identity and urges respect, tolerance and the full recognition of human rights for all”.

http://www.ilga.org/news-upload/HHDalaiLamastatement.jpg
  • 2 / 2
  • -rh
  • 27.6.2009, 18.30
"Ihmisoikeuksien rajoitukset koskevat yhtä lailla kaikkia kiinalaisia"

Tämä (vain) on totta.