Tallinnan Pridea vastaan hyökättiin väkivalloin

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren

Tallinnan kolmatta kertaa järjestettyä pride-tapahtumaa on varjostanut väkivalta. Lauantaina (12.8.) järjestetty pride-paraati sai kimppuunsa kivillä ja kepeillä aseistetun ryhmän miehiä. Hyökkääjät pahoinpitelivät useita ihmisiä, huolimatta poliisien väliintulosta.

Paraatin sanoma oli "yhtäläisen vastuun kanssa yhtäläiset oikeudet". Marssilla kehoitettiin poliitikkoja edistämään samaa sukupuolta olevien parisuhteden virallista hyväksymistä.

Kello kolmen aikaan iltapäivällä Tallinnassa Sauna-kadulta halki vanhan kaupungin lähti noin 500 ihmisen pride-kulkue. Viime vuoden pride-tapahtuman aikaan useat homobaarit saivat pommiuhkauksia, ja sama toistui tänäkin vuonna. Nyt paraatin alkua piti siirtää noin kymmenellä minuutilla, sillä kulkueen lähtöpaikkana toimineeseen baariin soitettiin, ja kerrottiin, että paikassa on pommi. Poliisi tutki baarin, muuta pommia ei paikassa ollut.

Hyökkäys sattui puoli neljän aikaan Pitkän jalan kadulla vanhassa kaupungissa, kun noin 30 nuorta skinheadia hyökkäsi paraatin keskivaiheille. Heillä oli aseinaan kiviä ja keppejä. Ensin hyökättiin naisten kimppuun ja sen jälkeen niiden, kuka tielle sattui osumaan. Poliisien tajuttua tilanteen se riensi taltuttamaan riehujia ja hyökkäys oli ohi alle minuutissa. Hyökkäyksessä loukkaantui noin 15 ihmistä, joista vakavammin viisi tai kuusi. Priden tiedottaja Lisette Kampusin mukaan kaikkein vaikeimmin loukkaantui kulkueeseen osallistunut Ranskan kansalainen. Joukko kaljupäisiä miehenalkuja lisäksi huuteli ja heitteli mm. kananmunia kulkueen reunoilla.

Lisette Kampus kertoo, että "Kyseessä on ne nuoret miehet, jotka roikkuvat joka ilta pronssisoturin luona. Tänään nämä kokoontuivat useissa paikoissa paraatireitin ääreen". Kampus jatkaa, että "ainoa suuri viestini on - jos nämä ihmiset ovat isänmaallisia virolaisia, niin minä en tahdo sellaisen Viron kanssa olla missään tekemisissä. Tapaus ylittää kaikki rajat - jos miehet hyökkäävät naisten kimppuun, jokin on tosissaan väärin. Sellaista ei voi hyväksyä". Hän lähettää vielä terveiset riehujille: "Paljon onnea hyökkääjille - nämä vievät ulkomaiden median tuella Viron sille mustalle listalle, jossa jo ovat Latvia ja Puola."

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Pride ei ole naapurimaan Latvian tapaan herättänyt Virossa suurta poliittista vastustusta. Kristillisdemokraatit tosin vaativat viime vuoden tapaan kieltoa marssille, mutta tälläkään kertaa vaatimus ei saanut vastakaikua. Myös Eesti Iseseisvuspartei EIP (Itsenäisyyspuolue) vaati paraatin kieltämistä.

- Postimees: Suur noortekamp ründas homoparaadi
- Postimees: Iseseisvuspartei nõuab homoparaadi keelustamist
- Eesti Päevaleht: Tallinnas rünnati homoparaadi
- Eesti TV: Homoparaadist osavõtjad nõudsid partnerlusseadust
- SL Õhtuleht: Homoparaad: Pommihirm, lendavad munad
- Helsingin Sanomat: Väkivalta varjosti Viron homoparaatia
- www.pride.ee
- Keskustelua: Tallinnan Pride 2006

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!