Presidenttiehdokkaat yhtä lukuunottamatta luopuisivat transsukupuolisten pakkosteriloinnista

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Presidenttiehdokkaat saivat Uutissuomalaisen vaalikoneessa määritellä kantansa väitteeseen siitä, että "transsukupuolisten pakkosteriloinnista tulee luopua". Kysymyksen yhteydessä todettiin, että Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa transihmisiltä vaaditaan lisääntymiskyvyttömyyttä. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin linjasi huhtikuussa, että pakkosterilisointi on ihmisoikeusloukkaus.

Kaikki presidenttiehdokkaat Laura Huhtasaarta (ps) lukuunottamatta haluavat luopua transsukupuolisten henkilöiden pakkosterilisiaatiosta ehtona juridisen sukupuolen vahvistamiselle. Muut ehdokkaat olivat vaalikoneen väittämän kanssa "täysin samaa mieltä", paitsi yksi oli ainoastaan "samaa mieltä".

Pekka Haavisto (vihr) muistuttaa, että Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa transihmisiltä vaaditaan lisääntymiskyvyttömyyttä. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin linjasi huhtikuussa, että pakkosterilisointi on ihmisoikeusloukkaus. Tarvitaan translain kokonaisuudistus, jossa turvataan transihmisen itsemääräämisoikeus ja oikeudellinen sekä lääketieteellinen prosessi erotetaan toisistaan. Transsukupuolisten pakkosteriloinnista tulee luopua, ja lääketieteellisen hoidon tulee perustua sukupuoliristiriitaa kokevan tarpeeseen saada hoitoa.

Merja Kyllönen (vas) pitää nykytilannetta menneisyyden linjauksena josta Suomi pitää järjettömällä jääräpäisyydellä kiinni.

Valitsijayhdistyksen ehdokas, tasavallan presidentti Sauli Niinistö katsoo, että pakkosterilisaatio ei ole ihmisoikeuksien mukaista.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Myös Nils Torvalds (rkp), Matti Vanhanen (kesk) ja valitsijayhdistyksen ehdokas Paavo Väyrynen kannattavat pakkosterilisaatiosta luopumista, mutta eivät tarkemmin perustelleet kantaansa.

Tuula Haatainen (sdp) ei ilmaise olevansa väitteen kanssa "täysin samaa mieltä", vaan ainoastaan "samaa mieltä". Perusteluissaan hän toteaa, että lainsäädännön vaatimukselle sukupuoltaan korjaavan henkilön lisääntymiskyvyttömyydestä ei ole mitään asiallista perustetta. Se on historiallinen jäänne, joka on ristiriidassa Suomen ihmisoikeussitoumusten kanssa ja tulee poistaa. Suomen tulee säätää sukupuolen itsemääräämisoikeuteen perustuva translaki.

Suomen presidentinvaali järjestetään 28. tammikuuta 2018. Ehdokkaiden vahvistetut äänestysnumerot: Merja Kyllönen (2), Pekka Haavisto (3), Matti Vanhanen (4), Laura Huhtasaari (5), Tuula Haatainen (6), Paavo Väyrynen (7), Sauli Niinistö (8), Nils Torvalds (9).

Suomen jo valmistettu translaki yhä jumissa

Sosiaali- ja terveysministeriö on jo valmistellut esityksen translaiksi edellisellä vaalikaudella, mutta tuolloin hallituksessa mukana olleet kristillisdemokraatit eivät hyväksyneet esityksen antamista eduskunnalle, eikä nykyhallituskaan ole translakiuudistusta edistänyt. Asia ei ollut esillä hallitusneuvotteluissa.

Translakia pyritään edistämään parhaillaan myös kansanedustajien tekemän lakialoitteen muodossa.

Etelä-Suomen Sanomat: Vaalikone
Helsingin Sanomien presidentinvaalikone: Huhtasaari vastustaa hlbti-yhdenvertaisuutta

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!