Tutkimus vahvistaa aiempia käsityksiä: isoveljien määrä nostaa todennäköisyyttä olla homoseksuaali

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Sami Mollgren
  • 11

Seksuaalisen suuntautuneisuuden moninaisuuteen on todettu vaikuttavan monenlaisten asioiden. Tieteelliset löydökset vahvistavat käsitystä ominaisuuden synnynnäisyydestä ja biologisesta taustasta.

Jo pitkään on ollut tiedossa, että pojan todennäköisyys olla homo kasvaa sen mukaan, mitä enemmän isoveljiä tällä on. Ilmiön on myös jo aiemmin oletettu liittyvän siihen, että jokaisen poikalapsen myötä tietyt vasta-aineet äidin kehossa raskauden aikana lisääntyvät.

Vasta-aineissa on kysymys immuunijäjrestelmän tuottamista proteiineista haitallisten virusten ja bakteerien torjumiseksi. Raskaana olevien naisten elimistö saatta tuottaa näitä proteiineja myös sikiön molekyylejä vastaan, jos esimerkiksi sikiö kuuluu eri veriryhmään.

Kanadalaisen Brockin yliopiston sosiaalipsykologian professori Anthony Bogaert uskoo veljesten syntymäjärjestyksen mukaisesti voimistuvan vasta-ainemäärän liittyvän siihen, että poikaa odottavan naisen elimistössä syntyvä vasta-aine vaikuttaa sikiön Y-sukupuolikromosomin tuottamaan NLGN4Y-nimisinä tunnettuun proteiiniin neutraloimalla sen vaikutuksen. Proteiinilla on vaikutusta siihen, miten neuronit kommunikoivat keskenään. Kyseiset proteiinit syntyvät aivosolujen pinnalla. Bogaert arvioi New Scientist -julkaisulle äidin immuunivasteen voivan vaikuttaa aivojen niihin osiin, jotka säätelevät seksuaalista kiinnostumista.

Tutkijat havaitsivat, että vanhempia veljiä omaavien homoseksuaalien poikien äitien veressä oli korkeampi vasta-ainepitoisuus kuin sellaisten homoseksuaalien poikien äideillä, joilla ei ollut lainkaan isojaveljiä. Vielä vähemmän vasta-ainetta oli heteropoikien äideillä ja vähiten äideillä, joilla ei ollut lainkaan poikia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tutkimuksessa tarkasteltiin ja vertailtiin kuitenkin vain 142 naisen verinäytettä, eikä määrää pidetä riittävänä varmojen johtopäätösten tekemiseen. Bogaert arveleekin, ettei veljesten syntymäjärjestykseen liittyvää palapeliä ole vielä saatu ratkaistua, mutta mekanismin ymmärtäminen lisääntyy.

On arvioitu, että seksuaalisen suuntautuneisuuden vaihtelusta noin 15 prosenttia selittyy veljesten syntymäjärjestykseen liittyvällä mekanismilla.

SciELO: Sexual orientation, handedness, sex ratio and fetomaternal tolerance-rejection
PNAS: Male homosexuality and maternal immune responsivity to the Y-linked protein NLGN4Y
Independet: Scientists may have discovered why boys with older brothers are more likely to be gay

11 kommenttia

Mielenkiintoista. Olen meidän veljeskatraasta nuorin, ja minulla on kaksi heteroa isoveljeä.

Kommenttia muokattu: 17.12.2017 klo 20:21
Itse taas olen sisaruksistani vanhin ja ihan ehta homomies. Muut heteroita.
Olenko siis hutkimukseen nähden ihan aidosti poiikkeava ; )

Mitenkäs täällä muut, oletteko vanhimpia (esikoisia), keskimmäisiä, vai viimeisillään syntyneitä?