Australian parlamentti alkoi keskustelun samaa sukupuolta olevien avioliitoista - parlamentaarikko kosi kumppaniaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 3

Australiassa parlamentin alahuone eli edustajainhuone keskusteli maanantaina avioliittolain uudistuksesta, jonka myötä samaa sukupuolta olevat parit ovat saamassa oikeuden avioliittoon.

Keskustelussa kävi ilmi, että osa parlamentaarikoista haluaa muuttaa senaatin tekemää lakiesitystä avioliittolain uudistuksesta siten, että kaikki vihkijät saisivat oikeuden kieltäytyä samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä avioliittoon. Senaatin esityksessä vain kirkon työntekijöillä olisi oikeus kieltäytyä vihkimisestä.

Erityisesti kirkon johtajat ovat vaatineet pykäliä, joilla "turvataan uskonnonvapaus".

Australialaiset myötämielisiä uudistukselle

Australiassa järjestettiin syksyllä neuvoa antava postiäänestys avioliittojen avaamisesta myös samaa sukupuolta oleville pareille.

Pääministeri lupasi tuoda avioliittolain uudistuksen parlamentin käsiteltäväksi, mikäli kansan enemmistö sitä haluaa. Äänestäneistä 61,6 prosenttia halusi parlamentin hyväksyvän samaa sukupuolta olevien parien oikeuden avioliittoon.

Parlamentin ylähuone eli senaatti hyväksyi lakiesityksen marraskuun lopussa äänin 43-12.

Kosinta kesken parlamenttikeskustelun

Liberaaleja edustava parlamentaarikko Tim Wilson kosi yleisölehterillä keskustelua seurannutta kumppaniaan Ryan Bolgeria. Pari on ollut kihloissa yhdeksän vuotta. Bolgerin vastattua myöntävästi, reagoivat muut parlamentin jäsenet aplodeeraamalla. Kosinta ja siihen tullut vastaus kirjattiin parlamentin pöytäkirjaan.

The Guardian: Australian MP proposes to partner during same-sex marriage debate in parliament – video
The Guardian: The church leaders´ campaign against marriage equality harms those who are already hurt
Samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeus Australiassa etenee - senaatti hyväksyi lakiesityksen

3 kommenttia

  • 1 / 3
  • tsiisus
  • 4.12.2017, 12.47
"muuttaa senaatin tekemää lakiesitystä avioliittolain uudistuksesta siten, että kaikki vihkijät saisivat oikeuden kieltäytyä samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä avioliittoon."

Eihän tällaista voi mitenkään hyväksyä. Oletan että Australiassa on Suomen kaltainen siviilivihkimiskäytäntö, jossa tietyt virkamiehet voivat vihkiä. Jos virkamies voisi kieltäytyä vihkimästä, mitä seuraavaksi. Toimiston kanslisti, virkamies hänkin, voisi kieltäytyä kirjaamasta vihkimistä rekisteriin, jos hän homoliittoja vastustaa. Tai palomies, virkamies hänkin, kieltäytyisi sammuttamasta homoparin palavaa kotia.... Kyllä virkamiehen kaikissa tilanteissa tulee noudattaa lakia, oli henk.koht. sitten mitä mieltä tahansa!
Mielenkiintoista seurata tällä viikolla, minkä verran naispareja tai miespareja on Linnanjuhlissa meilläpäin; onko jopa kaapistaulosjuhlimaan tuloja.