Helsinki Pride kritisoi Helsingin Sanomia A hepatiitti -uutisen otsikoinnista

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 5
Helsinki Pride kritisoi verkkosivuillaan torstaina 9.11. julkaisemassaan kirjeessä Helsingin Sanomia A hepatiitti -uutisoinnin otsikoinnista (kuvakaappaus)

Helsinki Priden järjestäjät katsovat, että Helsingin Sanomien 8.11.2017 julkaisema A hepatiittia koskeva artikkeli otsikoi hämmentävästi, leimaavasti ja vastuuttomasti Pride-tapahtumia. Lisäksi kuvituksena oli sateenkaariväkeen ja Pride-tapahtumiin vahvasti liitettävä aihe, jonka nähdään vahvistavan otsikon väitettä ja leimaavan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä.

Helsingin Sanomat nosti otsikkoon lainauksen ylilääkäri Tuija Leinolta. Hänen mukaansa "Pride-tapahtumat ja muut kokoontumiset ovat saaneet viruksen liikkeelle". Taustalla käsitykseen on joissain yhteyksissä esitetty arvio siitä, että Euroopassa hepatiittitartuntoja olisi ilmaantunut nimenomaan Pride-tapahtumien yhteydessä.

Helsinki Priden verkkosivuillaan julkaisemassa avoimessa kirjeessä todetaan, että otsikointi tuo ikävästi mieleen homomiesten ja miesten välisen seksin tuomitsemisen ensimmäisten hiv-tartuntojen löydyttyä.

Tekstissä todetaan seksuaaliterveyttä koskevan tiedonjaon tärkeys, samoin miesten välisessä seksissä tarttuvan hepatiittiviruksen vaaroista tiedottamisen tärkeys.

- Tiedotuksen pitää olla luonteeltaan neutraalia, eikä stigmatisoivaa jopa ennakkoluuloja tai pahimmillaan homofobiaa vahvistavaa, todetaan tekstissä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Helsinki Pride katsoo, että Helsingin Sanomien artikkelin otsikointi sekä artikkeliin valittu kuvituskuva vahvistavat negatiivisia mielikuvia Pride-tapahtumien luonteesta ja tarkoituksesta.

- Pride-tapahtuma ei tartuta hepatiittia. Huono hygienia, epäpuhtaat elintarvikkeet ja suojaamaton seksi tartuttaa, muistutetaan Helsinki Priden kirjoituksessa.

Helsinki Pride -tapahtuman järjestää HeSeta.

Helsinki Pride: Avoin kirje Helsingin Sanomille ja toimittaja Päivi Repolle
Hepatiitti A -rokote maksutta miehille, joilla on seksiä miesten kanssa

5 kommenttia

  • 1 / 5
  • asiaintila
  • 13.11.2017, 1.42
Niinhän sen täytyy olla, että homot eivät tee mitään väärää tai edes ajattelematonta eivätkä varsinkaan harrasta irtoseksiä. Muunsuuntaiset vihjauksetkin ovat ehdottomasti törkeää homofobiaa, josta tulisi kivitystuomio jos vihervasemmistofundamentalistit saisivat päättää.
Nimimerkiltä asiaintila taisi pointti suhahtaa ohi?

Kritiikin kohde on yleistävä ja leimaava tapa käsitellä asiaa.