Liikennemerkkiuudistuksen syyksi oletetaan halua muuttaa liikennemerkit sukupuolineutraaleiksi

  • Uutinen
  • Sattumat
  • Sami Mollgren
  • 9
Nykyään käytössä olevien liikennemerkkien kuvat ovat yksityiskohtaisempia kuin suunniteltujen. Kaavailluissa uusissa merkeissä niin ihmishahmot kuin muutkin objektit ovat symbolisempia.

Uuden tieliikennelain myötä liikennemerkkejä on määrä uudistaa. Uudenlaisia merkkejä arvioidaan olevan tulossa runsas 20, ja merkkejä aletaan korvaamaan lakiuudistuksen voimaantulon jälkeen. Uudistuksen myötä on tulossa myös joitain uusia merkkejä.

Tietoon uudistuksesta ja uusista merkeistä tehtyihin ehdotuksiin on reagoitu sosiaalisessa mediassa äänekkäästikin. Verkossa velloo oletus siitä, että muutoksen taustalla olisi nimenomaan pyrkimys häivyttää liikennemerkeissä olevien ihmistä kuvaavaavien hahmojen ulkomuodosta pois tunnistettavat naiseen ja mieheen viittaavat sukupuoliset piirteet. Tällaista käsitystä ovat myös vahvistaneet jotkin lausunnot, joissa sukupuolineutraalisuuteen on viitattu. Eräissä tuohtuneissa kommenteissa on tulkittu, että liikennemerkkiuudistus olisi jatkumoa sukupuolineutraalille avioliittolaille, koulujen opetussuunnitelmaan tuodulle sukupuolen moninaisuuden huomioon ottamiselle ja unisex-käymälöille.

Liikennevirastosta kuitenkin kerrotaan, että uudistuksen tavoite on tehdä merkeistä selkeämpiä ja entistä helpommin havaittavia. Hahmojen yksinkertaistamisen myötä eräät sukupuolisuuteen viittaaviksi tulkitut yksityiskohdat katoavat, jolloin hahmoista tulee "sukupuolineutraaleja". Tarkoitusksena on, että symbolimaisemmiksi muuttuvat hahmot kuvaavat mahdollisimman hyvin sitä toimintaa, johon merkin on tarkoitus viitata.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Merkkien uudistustaminen on ollut vireillä jo pitkään. Toteutuksen tarkempi aikataulu ei ole vielä tiedossa, eikä liikennemerkkien muutosta aiota toteuttaa kertaprojektina, vaan vanhat hyväkuntoiset merkit aiotaan korvata tarpeen vaatiessa. Aiemmat merkit on suunniteltu virkatyönä, mutta uusien merkkien suunnittelu on tehty ulkopuolisin voimin.

Uusien merkkien suunnittelussa huomioidaan Wienin liikennemerkkisopimus, jossa ovat mukana liki kaikki Euroopan valtiot ja suurin osa sen ulkopuolisistakin maista.

9 kommenttia

  • 1 / 9
  • mixa
  • 20.10.2017, 11.01
No eipä käynyt edes mielessä sukupuolineutraalius uudistuksesta lukiessani.
Uudet hahmot näyttivät minun silmääni pullaukoilta - sori anorektikot - ja mieleeni tulee Michelinin piilomainonta, vai mikäs se rengasvalmistaja nyt onkaan, jolla on sellainen valkoinen hahmo.
Mutta ihan sama kuka siinä merkissä kulkee yli suojatien, pääasia, että en jää alle vaikka kulkisin hamessa tai ihan alasti.

Muistanko muuten oikein, että aikoinaan Ruotsin hirvivaaramerkissä elukan menosuunta oli tieltä takaisin metsään? Eli huh huh, selvisin taas törmäyksestä.
  • 2 / 9
  • Juoko
  • 20.10.2017, 11.06
Eikö noilla kovapalkkaisilla virkamiehillä nyt muuta tekemistä ole??