Translain uudistusta edistävä kampanja oikoo kansanedustajan televisiossa esittämiä väitteitä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 2
Kuuluu kaikille -kampanjan tarkoituksena on edistää translain uudistamista.

Tiistaina 10. lokakuuta Ylen A-studiossa keskusteltiin translaista, sen uudistustarpeesta ja transihmisten vanhemmuudesta. Asiasta keskustelivat Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo ja kansanedustaja Leena Meri (ps).

Translain uudistamista edistävän Kuuluu kaikille -kampanjan verkkosivuilla käsitellään kansanedustaja Meren keskustelussa esittämiä huomioita, joita translakikampanjan asiantuntijat ovat kommentoineet.

Kommentoituihin huomioihin kuuluu esimerkiksi Meren kokema hämmennys siitä, että transmies saa lapsen. Meri vetoaa siihen, että "meillä on kuitekin tuhansia vuosia on ollut mies ja nainen biologisesti". Translakikampanjan vastauksessa muistutetaan, että sukupuoli on moninaisempi ilmiö kuin lisääntymiselimet ja sukusolut.

Kuuluu kaikille -kampanja katsoo, että juridisen eli oikeudellisen sukupuolen tulee olla ilmoitusasia, koska jokaiselle kuuluu oikeus päättää omasta sukupuolestaan.

Suomen jo valmistettu translaki yhä jumissa

Sosiaali- ja terveysministeriö on jo valmistellut esityksen translaiksi edellisellä vaalikaudella, mutta tuolloin hallituksessa mukana olleet kristillisdemokraatit eivät hyväksyneet esityksen antamista eduskunnalle, eikä nykyhallituskaan ole translakiuudistusta edistänyt. Asia ei ollut esillä hallitusneuvotteluissa.

Translakia pyritään edistämään parhaillaan myös kansanedustajien tekemän lakialoitteen muodossa

Translaki.fi: Translakikampanja vastaa Leena Merelle (ps)
Yle: A-studio 10.10. (katsottavissa 9.11.2017 asti)

2 kommenttia

"Translakikampanjan vastauksessa muistutetaan, että sukupuoli on moninaisempi ilmiö kuin lisääntymiselimet ja sukusolut."

Tuolle ristiriitaista onkin se, miksi translain uudistuksessakin halutaan lokeroitua, typistyä vain kahteen sukupuoleen, eikä juurikin moninaisuuteen?

Miten voi olla naisia ja miehiä, jos nainen voi olla ihminen jolla on munat tai vagina ja jos mies voi olla ihminen jolla on vagina tai munat?

Eikö sukupuolen moninaisuuden ilmentymänä pitäisi olle nykyistä moninaisemmin suku"puoli"-varianttejakin?

Kommenttia muokattu: 15.10.2017 klo 19:27
Toistaiseksi Suomessa tilanne on se, että yksilö kirjataan joko naiseksi tai mieheksi, sen mukaan, mitä ”ylempää” määrätään. Lisäksi moni transihminen kokee olevansa jompaakumpaa sukupuolta, ei jotain muuta. Heille jokin ”muu” ei ole relevantti vaihtoehto. Sitten on ihmisiä, joille ”muu” on hyvä - esimerkiksi monet intersukupuoliset voisivat hyötyä tästä. Pala kerrallaan.