Kreikan parlamentti päätti: transihminen saa korjata sukupuolensa ilmoituksella - ilman lääketieteellisiä toimenpiteitä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Kreikan parlamentti hyväksyi uuden lain sukupuoli-identiteetistä. Sukupuolen saa määritellä itse, ilmoittamalla oikeudessa. Nuori, 15-vuotta täyttänyt joutuu hankkimaan vanhempien hyväksynnnän ja lääketieteellisen ryhmän lausunnon.


Kreikan hallituksen kokoonpano oli tänään vakalaudalla, kun keskustelu sukupuoli-identiteettiä koskevasta lakiesityksestä jatkui. Toisessa käsittelyssä vaikein pala Syrizan hallituskumppanille ANELille oli lain kolmas pykälä, jossa käsitellään sitä, miten nuori henkilö voi saada muutoksen sukupuoleensa. Ehdotuksen taakse saatiin 147 edustajaa (niukka enemmistö) yhteensä 300 edustajasta koostuvassa parlamentissa. Päätöksen mukaan 15 vuotta täyttänyt voi tietyin ehdoin itse päättää sukupuolestaan.

Pääministeri Alexis Tsiprasilta oli rohkea veto nostaa asia parlamentin käsittelyyn. ANELin jotkut edustajat eivät hyväksyneet lakiesitystä, heidän joukossaan mm. puolustusministeri. ANEL on oikeistopopulistinen puolue (Riippumattomat kreikkalaiset). Kaikki SYRIZAn edustajatkaan eivät äänestäneet lain puolesta.

Pääministeri Tsipras pääsee tällä toimintatavallaan historian kirjoihin. Samalla tavalla aikoinaan sosialistien PASOK-puolueen Andreas Papandreau rohkeasti muutti lainsäädäntöä ja kreikkalaiset saivat luvan siviiliavioliittoon eikä avioerosta ei enää rangaistu.


Amnesty sanoo tunti sitten ilmestyneessä kannanotossaan, että tämä on transihmisille Kreikassa historiallinen askel. Lain mukaan transihminen voi ilmoittaa sukupuolensa ilman lääketieteellisiä toimenpiteitä tai testejä. Nyt ketään ei voida enää pakottaa nöyryyttäviin, henkilön itsemääräämisoikeutta loukkaaviin toimenpiteisiin.

Sukupuoltaan muuttavan on kuitenkin vietävä asia oikeusistuimen päätettäväksi ja laissa on transihmisen kannalta puutteita. Esim. tuomarin on todettava, että henkilön ulkonäkö vastaa uutta sukupuolta. Niitä, jotka eivät ole kumpaakaan sukupuolta, tämä laki ei auta yhtään. Mitään "kolmatta sukupuolta" ei tunneta. Avioliitossa olevan on erottava, jos hän korjaa sukupuolensa.

amnesty.org


Ortodoksisen kirkon vastustus on ollut kova.

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta