Lesbokonferenssi Wienissä: Myös Balkanin alueen naiset saivat äänensä kuuluviin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1
Kuva on konferenssin lehdistötiedotteesta.

Wienin lesbokonferenssi päättyi sunnuntaina. Useissa kommenteissa on pidetty hyvänä, että Balkanin maat olivat hyvin edustettuina konferenssissa. APAn haastattelussa makedonialainen aktivisti Biljana Ginova kertoi perjantaina Balkanin alueen vaikeasta tilanteesta. Makedoniassa hallitus on ollut myötävaikuttamassa homovastaisuuteen.

Ginova on varapuheenjohtajana hlbtiq-oikeuksia ajavassa järjestössä. Se toimii Balkanin ja Turkin alueella. Erityisesti Turkissa lesbojen tilanne on vaikea. Järjestöä uhkaillaan jatkuvasti ja salaisten toimistojen tiloja pitää usein vaihtaa. Turkin presidentin Recep Erdoganin valtaan nousun jälkeen tilanne on hiljalleen huonontunut. Kolme viimeistä pride-paraatia on kielletty ja yritykset on pysäytetty väkivalloin. Turkin hallitus syyllistyy Ginovan mukaan suoriin ihmisoikeusloukkauksiin.

Toisin kuin läntisessä Euroopassa, jossa pyritään edistämään hyväksyntää, Balkanilla taistellaan perusoikeuksien puolesta. Syrjintälait eivät ole sisältäneet seksuaalisen suuntautumisen ja identiteetin suojaa. Makedoniassa hlbtiq-keskukseen on hyökätty kuusi kertaa. Yhdenkään hyökkäyksen tekijöitä ei ole selvitetty. Homovastaisuus on runsasta hallituksessa, poliisissa ja yhteiskunnassa. Miesten homoseksuaalisuutta estettiin laeilla 90-luvulle saakka. Naisten homoseksuaalisuutta ei tunnettu eikä tunnusstettu lainkaan. Näissä yhteiskunnissa lesboja ei virallisesti ole olemassa. Jos ei olla olemassa, ei ole myöskään oikeuksia.

Makedoniassa hallitsee tällä hetkellä uusi, sosialidemokraattinen hallitus, pääministerinä Zoran Zaev. Aktivistit toivovat, että nyt saadaan parannuksia hlbtiq-vähemmistön asemaan. Monet aktivistit osallistuivat edellisen hallituksen vastaisiin protesteihin. Lippuja ei ole pidetty ”vakan alla”. Yksi parlamentaarikko on ehdottanut lakia samaa sukupuolta olevien avioliitosta. Pääministerin mukaan kaikkien ihmisten on oltava tasavertaisia lain edessä. Syrjintäsuojalakeja haluttaisiin muuttaa ja hlbti-aktivistit olisivat asiantuntijoina. Toiveena on, että viharikokset seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan vihdoin tunnustettaisiin laissa. Silloin poliisinkin olisi ryhdyttävä tutkimaan ja tekijöille rangaistukset olisivat kovempia.

Makedonialainen Biljana Ginova ottaa kantaa myös Saksan vaaleihin ja oikeisto-populistisen AfD-puolueen luonteeseen. Näkyvin eturivin hahmo puolueessa on ollut lesboksi tunnustautuva Alice Weidel. Se on oikeistopuolueen yritys näyttäytyä liberaalina. Serbian pääministeri Ana Brnabic on myös lesbo, mutta hän kieltää kokonaan hlbtiq-yhteisön vaikean aseman Serbiassa. Nämä naiset ja lesbot esiintyvät vapaamielisinä, mutta nämä ihmiset haluavat lakeja, jotka pahentavat hlbtiq-ihmisiin kohdistuvaa väkivaltaa.

Wienin lesbokonferenssissa esiintyi myös pienten vähemmistöryhmien edustajia kuten lesbot romaninaiset. He saivat itse puhua tilanteestaan eivätkä muut puhuneet heidän puolestaan.

lähde: vienna.at

Lesbokonferenssin videoita löytyy tältä sivulta:

https://www.facebook.com/pg/Europeanlesbianconference-1860721560840038/videos/?ref=page_internal


PÄIVITETTY 9.10.2017 klo 16. Lisätty kuva lauantai-illan lesbomarssista ja selonteon nettiosoite

Tässä englanninkielisessä selonteossa on ehdotuksia siitä, miten lesbojen tilannetta ja asemaa voitaisiin parantaa

https://europeanlesbianconference.org/wp-content/uploads/2017/09/Brief-Report-for-web.pdf


Lesbomarssi lauantai-iltana läpi kaupungin keskustan Schwedenplatzilta tuomiokirkolle. Kuva konferenssin facebook-sivulta.

Suomessa on totuttu käyttämään kirjainyhdistelmää kuvaamaan vähemmistön moninaisuutta (hlbtiq-jne). Saksankielisellä alueella on alettu käyttää tähteä korvaamaan loppupään kirjaimia.

1 kommenttia

Lesbojen ja naisten yleensäkin asema on tosiaan Euroopassakin vielä anteeksiantamattomasti heikompi. patriarkalismi jyllää yhä.

Sitli lesbot jaksavat olla hyviksiä. Helsingissäkin lesbo-perhe otti luokseen asumaan Jemenistä kuukaisi sitten tulleen homopakolaismiehen, joka on hyvin onnellinen ollessaan turvassa ja opiskelee kovasti suomea jo ja laittaa ruokaa lesboperheessä. (Liki vastakohta oli sitten (taas) Pohjolan parhaaksi gay-clubiksi itsensä määritellyt paikka, joka ei päästänytkään kyseistä 28-vuotiasta miestä sisään, kun tämä oli ensi kertaa elämässään halunnut kokea gay-clubin ihanuuden). Muutkin lesboperheet ovat majoittaneet homopakolaisia ja ovat miehiä aktiivisempia lgbt-cafénkin vapaaehtoisjärjestelyissä.

Eli niinhän se on, kuten sanotaan, että vaikeitten asioitten korjaamiseksi ja haasteiden hoitamiseksi tarvitaan lesboja ja heille vapaat kädet.