Indonesia: Ratsia saunaan, 58 pidätettiin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Indonesian pääkaupungissa Jakartassa poliisi teki ratsian saunaan ja kuntosalille, ja pidätti 58 miestä. Perjantainen ratsia tehtiin, koska viranomaiset olivat saaneet vihjeen prostituution harjoittamisesta kyseisessä rakennuksessa.

Indonesialaismiesten lisäksi pidätetyksi joutui neljä Kiinasta kotoisin olevia miehiä sekä miehet Thaimaasta ja Hollannista. Pidätetyistä seitsemän kuului henkilökuntaan.

Kuusi pidätetyistä miehistä saattaa Jakartan poliisin mukaan saada syytteet pornografian vastaisten lakien perusteella, ja vankeustuomion pituus voi olla ylimmillään kuusi vuotta. Muiden mahdollisesta syyteuhasta ei ole tietoa. Ulkomaalaisia kohtaan ei tietojen mukaan ole luvassa syytteitä.

Ihmisoikeustoimijat ovat olleet pitkään huolissaan asenteiden kehityksestä Indonesiassa. Väkivalta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia kohtaan on lisääntynyt.

Myös viranomaiset ovat puuttuneet vähemmistön vapauksiin. Esimerkiksi miespari joutui pidätetyksi, koska he olivat julkaisseet Facebookissa kuvan suutelusta. Opetuksesta vastaava ministeri puolestaan on vaatinut, että avoimesti homot opiskelijat olisi suljettava pois yliopistojen kampuksilta.

Maassa on estetty kymmenien hlbti-teemaisten verkkosivujen ja vähemmistöjen suosimien deittisovellusten käyttö, esimerkkeinä Grindr, Blued ja BoyAhoy. Joidenkin tietojen mukaan jopa 80 seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suunnattun verkkosivuston ja sovelluksen käyttö on estetty. Myös homoteemaiset emojit ovat joutuneet sensuuritoimien kohteeksi. Rajoituksia perustellaan "poikkeavuuden propagoimisen" kitkemisellä.

Homoseksuaaliset suhteet eivät ole Acehin itsehallintoaluetta lukuunottamatta Indonesiassa laittomia, mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvät asiat ovat pääosin maltillista islamintulkintaa noudattavan kansan keskuudessa vaikea kysymys. Esimerkiksi televisiokanavien sateenkaarivähemmistöihin kuuluvia esiintyjiä on suvaittu. Indonesian presidentti esitti vuoden 2016 lopulla poliisia suojelemaan hlbti-vähemmistöihin kuuluvia lisääntyneeltä väkivallalta.

Saarivaltio Indonesia on asukasluvultaan (234 miljoonaa) maailman neljänneksi suurin valtio ja suurin muslimienemmistöinen maa.

PinkNews: Indonesia arrests 58 in raid on gay sauna
Indonesia: Presidentti vaatii poliisia suojelemaan hlbti-vähemmistöjä väkivallalta
Homoteemaiset emojit kuohuttavat nyt Indonesiassa

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta