Silvia Modig teki kirjallisen kysymyksen hlbti-turvapaikanhakijoiden oikeusturvasta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 6
Kansanedustaja Silvia Modig (kuva: Eduskunta)

Kansanedustaja Silvia Modig (vas) on tehnyt kirjallisen kysymyksen sisäministeri Paula Risikolle seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien turvapaikanhakijoiden oikeusturvasta.

Modig katsoo, että hallitus on lakimuutoksilla ajanut turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa alas. Hän muistuttaa, että seksuaalisen suuntautuneisuuden tai sukupuoli-identiteetin vuoksi vainotut ovat turvapaikanhakijoiden joukossa erityisen haavoittuva ryhmä. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat turvapaikanhakijat ja järjestöt kokevat hänen mukaansa, että järjestelmä ei tunnista tähän ryhmään kuuluvien kokemaa uhkaa.

Modig kertoo jättäneensä perjantaina sisäministeri Paula Risikolle (kok) kirjallisen kysymyksen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien turvapaikanhakijoien oikeusturvasta. Hallituksen on jänen mukaansa varmistettava, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien turvapaikanhakijoiden haavoittuva asema huomioidaan ja identiteettiin liittyvä vaino kyetään tunnistamaan turvapaikkamenettelyssä.

Kirjallisessa kysymyksessä Modig viittaa viikkoa aiemmin eduskuntatalon portailla itseään puukottaneisiin miehet, jotka ovat Ilta-Sanomien mukaan Suomesta turvapaikkaa hakenut venäläinen homopari. Miehiltä oikeus turvapaikkaan oli evätty nopeutetussa menettelyssä. Modig ottaa esiin myös turvapaikanhakuprosessiin viranomaistoimintaan liittyvät viime aikoina esiin tulleet ongelmat.

Modig esittää asianomaisen ministerin vastattavaksi neliosaisen kysymyksen:

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Miten hallitus varmistaa, että seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvien turvapaikanhakijoiden erityisasema huomioidaan ja oikeusturva taataan turvapaikkamenettelyssä?

- Miten varmistetaan, että seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoli-identiteettiin perustuva vaino kyetään tunnistamaan turvapaikkahaastattelussa ja turvapaikkahakemusta koskevassa päätöksenteossa?

- Miten huomioidaan lähtömaan lainsäädäntö niiltä osin kuin se kriminalisoi hakijan identiteettiä?

- Miten huolehditaan turvapaikkahakemuksia käsittelevin viranhaltijoiden ja muiden turvapaikanhakijoiden kanssa työskentelevien riittävästä osaamisesta seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin liittyvissä sensitiivisissä kysymyksissä?

Hallituksen on vastattava kansanedustajien kirjallisiin kysymyksiin kolmen viikon kuluessa.

Silvia Modig: Turvapaikkamenettelyyn tarvitaan sateenkaarisensitiivisyyttä
Seta: Turvapaikanhakijoiden itsepuukotus hätähuuto - tilanne Venäjällä hälyttävä
IS: Eduskuntatalon portailla itseään puukottaneet venäläinen homopari

6 kommenttia

  • 1 / 6
  • ex-kokoomuslainen
  • 30.9.2017, 12.29
Pitää yrittää muistaa Silvian nimi seuraavissa vaaleissa. Kovin moni kansanedustaja sanoo tukevansa sateenkaarikansaa, mutta ei käytännössä tee mitään, toisin kuin esim. tässä asiassa Silvia näyttää tekevän
Modig toki itse on kertonut kuuluvansa seksuaalivähemmistöön; on lesbo. Omakohtaisuus usein motivoi tukea. Eikä se väärin ole.