ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Seta: Turvapaikanhakijoiden itsepuukotus hätähuuto - tilanne Venäjällä hälyttävä

Sami Mollgren • 28.09.2017 07:31 • 10 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Suomesta turvapaikkaa hakeneet miehet Aleksandr, 19, ja Nikita, 22, puukottivat perjantaina eduskuntatalon edessä itseään. Setan mukaan tapaus tuo esille järkyttävällä tavalla sen ahdingon, jossa monet hlbti-vähemmistöihin kuuluvat turvapaikanhakijat ovat.

Setan keskiviikkona julkaisemassa tiedotteessa todetaan, että Venäjällä asuvien hlbti-vähemmistöihin kuuluvien ihmisten surkea ihmisoikeustilanne sekä heihin kohdistuva vaino, myös viranomaisten puolelta, ovat todellinen uhka. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluvat turvapaikanhakijat tulevat maista, joissa heihin kohdistuu vainoa niin valtion kuin yksityisten ihmisten, perheiden ja yhteisöjen toimesta. Erityisesti Tsetsenian alueelta on raportoitu suoranaisesta homoihin kohdistuvasta vainosta.

- Ahdinko on todellinen ja siksi turvapaikkoja haetaan. Monet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöhin kuuluvat ovat raportoineet lähtömaiden viranomaisväkivallasta eikä viranomaisiin luoteta. Suomen tulee olla maa, jossa viranomaiset pystyvät takaamaan heille yhdenvertaisen ja turvallisen turvapaikkaprosessin, sanoo Setan pääkaupunkiseudulla toimivan jäsenjärjestön HeSetan toiminnanjohtaja Aaro Horsma.

Maahanmuuttovirasto Migri on saanut arvostelua toiminnastaan.

Seta ja HeSeta ovat nostaneet esille ongelmia, joita hlbti-vähemmistöihin kuuluvat turvapaikanhakijat turvapaikkaprosessin aikana kohtaavat. Näitä ovat hakijan identiteetin uskottavuuden arviointi, vastaanottokeskuksissa ja muualla ilmenevä väkivallan uhka sekä hlbtiq-sensitiivisen tuen puute.

- On tärkeä varmistaa, että seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuvaa vainoa pakenevat saavat Suomessa oikeudenmukaisen turvapaikkaprosessin, Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo painottaa.

Myös Yhdenvertaisuusvaltuutettu on kesällä kiinnittänyt turvapaikkaviranomaisten huomion seksuaalivähemmistöihin kuuluvien henkilöiden turvapaikkahakemusten arviointiin ja päätösten perusteluihin. Valtuutettu on korostanut viranomaisten selvittämisvelvollisuutta sekä muistuttanut siitä, että turvapaikkahakemuksissa pitää korostuvat siinä sekä hyvän hallinnon vaatimus että perus- ja ihmisoikeusmyönteinen laintulkinta.

Turvapaikkaa hakeneet venäläismiehet ovat kertoneet lisää taustastaan Ilta-Sanomille

Miehet ovat kertoneet ennen lähtöpäätöstä joutuneensa useita kertoja väkivallan kohteeksi, eivätkä viranomaiset olleet käynnistäneet rikostutkintaa pahoinpitelyistä. Miehet kertovat joutuneensa myös irtisanotuiksi seksuaalisen suuntautuneisuuden vuoksi. Ilta-Sanomat kertoo, että miehillä oli mukanaan kertomusta tukevia sairaala- ja poliisidokumentteja sekä irtisanomispöytäkirja.

Ilta-Sanomien mukaan miehet kertovat antaneensa kaikki dokumentit Suomessa maahanmuuttoviranomaisten tutkittavaksi ja lisäksi he ovat kertoneet seikkaperäisesti koko tarinansa.

Kielteisen turvapäätöksen tultua ns. nopeutetussa menettelyssä ja pikakäännytyksen Venäjälle uhatessa, miehet kertovat Ilta-Sanomien mukaan joutuneensa epätoivoon ja puukottamaan itseään eduskuntatalon edustalla. He kertovat lehdelle pyrkineensä surmaamaan itsensä ja uskoivat sen herättävän Suomen viranomaiset ymmärtämään Venäjällä elävien hlbti-vähemmistöjen vaikean tilanteen.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saatuaan pari on hakenut turvapaikkaa vielä uudestaan.

Helsingin Sanomien mukaan Pietarin Eurooppalaisessa yliopistossa työskentelevä sosiologi Aleksandr Kondakov kertoo, että seksuaalivähemmistöihin kohdistunut väkivalta on lisääntynyt Venäjällä viime vuosina selvästi. Hänen hiljattain julkaisemansa tutkimus Viharikokset LGBT-ihmisiä vastaan Venäjällä pohjautuu tietoihin oikeuden päätöksistä ja tiedotusvälineiden uutisista. Sen mukaan vakavien viharikosten määrä on lisääntynyt vuosien 2010 ja 2015 välillä. Kondakovin mukaan ainoa selitys muutokselle on vuonna 2013 hyväksytty ns. homopropagandalaki. Lain myötä hän katsoo yhteiskunnan ilmapiirin muuttuneen nopeasti.Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Miksi Suomeen otetaan muslimeita Afrikasta ja Lähi-Idästä, vaikka he voisivat oleilla ihan hyvin naapurimaiden pakolaisleireilläkin turvallisesti sodan loppua odotellen (esim. syyrialaiset ja irakilaiset muslimit Libanonissa)?
Sitten sellaisia, joilla ei oikeasti ole mitään muuta turvallista paikkaa tässä maailmassa mihin mennä, kuten HLBTIQ-ihmiset, ateistit jne., käännytetään?

Puhumattakaan että jälkimmäisenä mainituilla on varmaan ainakin satakertainen todennäköisyys integroitua yhteiskuntaan edellämainittuihin verrattuna.

Suomen pakolaisuuspolitiikka on sairas.

Kommenttia muokattu: 28.09.2017 klo 16:47
  ._. • 28.09.2017 16:46
Homofobia on kovin yleisestä ja hyvin aggressiivista Venäjällä. Netissä on mm. videoita, joissa erinäiset homometsästäjät hakkaavat ja kiduttelevat homoja, joita he ovat houkutelleet treffeille erinäisten treffipalstojen kautta. Kyseessä on tyyppejä, jotka ovat ottaneet asiakseen pilata homojen elämän puhtaan vihan takia.

Kysymys on kuitenkin kovin hankala turvapaikkanäkökulmasta. Homoja on kuitenkin valtava määrä maissa, joissa heitä vainotaan. Samalla homouden todentaminen on monesti vaikeaa eivätkä kaikki suinkaan elä hengenvaarassa.

Rajanveto on siten varsin hankalaa ja väärinkäytösten mahdollisuus on hyvin suuri. Esimerkiksi Ruotsissa eräs afrikkalainen (hetero)mies sai muutama vuosi sitten turvapaikan homouden perusteella. Hetki sen jälkeen hänet vangittiin naisen raiskaamisesta.

Valitettava tosiasia siis on, että rima turvapaikan myöntämiselle homouden perusteella on pidettävä varsin korkealla. Muuten päädytään tilanteeseen, missä järjestelmä väärinkäytetään homouteen vedoten.

Tilanne on sama kun kristityksi kääntynet muslimit. Moni oleskelulupaa hakeva muslimi väittää kääntyneensä kristityksi, josta seuraisi kuolemantuomio islamin mukaan. Tämä on myös ilmiselvä väärinkäytöksen mahdollisuus eikä pelkkä kristillisyys voi siten olla turvapaikan peruste.

Niin surullinen kun näiden venäläisten homojen tarina on, niin heidän on nyt vaan pakko yrittää ratkaista tilanteensa jollain lailla itse tai osoittaa uskottavasti olevansa turvapaikan tarpeessa. Muuta mahdollisuutta ei ole.
  Surullista mutta totta (ei rekisteröitynyt) • 28.09.2017 23:28
Se, mitä julkisuudessa on kerrottu, viittaa uskottavasti siihen, että miesten hätä on todellinen ja turvapaikan tarve perusteltu.

Emme tiedä, miksi maahanmuuttovirasto Migri näkee asian toisin. Eivät kerro sitä vaitiolovelvollisuuteen vedoten. Toki vaitiolovelvollisuus on perusteltua.

Viranomaisten touhujen valvonta taas on yksi tiedotusvälineiden tärkeimmistä tehtävistä, joten Ilta-Sanomien asian julkiseksi teko oli tarpeen. Migrillä on kyllä yhä tilaisuus selittää toimintaansa uskottavasti. Viranomaisten edessä kansalaisten ei pidä vain tuudittautua luottamaan viranomaisen osaamiseen ja ymmärrykseen lakien tulkinnassa ja muussa toiminnassa.

Migrillä näyttää olevan edelleenkin vakavaa ammattitaidon puutetta hlbti-vähemmistöön kuuluvien turvapaikan tarpeen arvioinnissa.
  smo • 29.09.2017 07:04
Ei turvapaikkaa, sanon minä. Tietenkin lähtökohtaisesti olen myötämielisempi valkoiseen rotuun kuuluvia, kristittyjä pakoloisia kohtaan kuin kaikenmaailman irakin ihmeiden mutta periaate on periaate.
  TotuudenLaukaus (ei rekisteröitynyt) • 29.09.2017 12:24
Mikä mahtaa olla tuo edellä kommentoineen nimimerkin "periaate"?
  Public eye • 29.09.2017 15:56
Periaate on tietenkin että kaikki pakoloiset on pidettävä kaukana Suomesta ja karkoitetettava asap. Minuun ei mikään homokortti vaikuta sitä tai tätä kun on suuremmat asiat kyseessä. Vihaan ja halveksin vihervasemmistoakin jonka kannattajiin lähes kaikki homot vaikuttavat nykyään kuuluvan, eli vihaan heitä. Homoudesta viis.
  TotuudenLaukaus (ei rekisteröitynyt) • 29.09.2017 16:05
TotuudenLaukaus, miksi olet kuitenkin myötämielisempi "valkoiseen rotuun" kuuluvia kristittyjä pakolaisia kohtaan, mutta et "valkoiseen rotuun" kuuluvia homoseksuaaleja kohtaan?
  Xander • 29.09.2017 22:28
Eniten kummastuttaa se, mikseivät Suomesakin kritityt, etenkin ääri-kritillisemmät persut tee mitään Venäjän ääri-kristillisyyden uhkan eteen?

Edellä kommentteihin voi todeta vain tosiasian, että Venäjälläkin kristiyt kirkkokunnat ja islamin kirkkokunnat ovat yhteisrintamassa Venäjän hallintosseurakunnan iäisyys-opin homofobiaa kannattamassa ja tukemassa (aivan kuten Egyptissäkin kopti-kristityt ja islam-veljeskunnast), joten se siitä kristillisten ja islamilaisten maitten muka erottelusta.

Torstai-iltana Helsingissä HLBT café:ssa tosin tuli taas mieleen että mikä pirunsa maailman heteroita ja hetero-ukkeleitten kehittelemiä pirullisia uskontoja oikein vaivaakaan ... kun taas homot ja lesbot, kurdit, iranilaiset, ugandalaiset, suomalaiset, irakilaiset, nigeriallaiset, venäläiset, afganistanilaiset voivat olla hyvin yhdessä, sulassa sovussa ja käsi kädessä yhdessä tanssien.

Tosin homofobiaahan on valitettavasti esiintynyt Helsingissäkin, jopa gay-ravintoloiksi itsensä lokeroineissakin ja jotain myös rasismiin viittaavaa näkyy siinä että hlbt-pakolaisten/maahanmuuttajien ja suomalaisten kohtauspaikaksi talkoopohjalta järjestettävässä HLBT café:ssa on varsin vähän suomalaisia homo- ta bi-miehiä ollut mukana, muutamia kunnostautuneita lukuunottamatta ja tiettävästi homo-mediakin on pysytellyt visusti tapahtumasta poissa.

Sitä että nykyinen Suomen hallitus ja sen puolueisiin kallellaan oleva Migrin johto eivät noteeraa riittävällä vakavuudella Venäjn tai muidenkaan maiden kristillisislamistisia homovainoja, en kovin paljon ihmettele.

Venäjällähän on samansuuntaista hallituksen hyväksymää militia-käyttäytymistä, kuin eräässä toiessa maassa shiia-militia myöskin hallituksen hyväksynnässä. Joten kristinusko=islam ihan täysin.

Mutta se on kyllä varsin poikkeavaa että Helsingissä ainakin eräs gay-yökerho on lokeroitunut koko lailla vain valkoisen euroviisumusan ja naislaulajien edämmän soittamiseen, eikä soittele liiemmin lattarimusaa, muun maailman clubimusahiteistä puhumattakaan. Muutama viikko sitten erään gay-clubin 17vuotisjuhlissa, jotka eivät mitenkään kovinkaan täynnä väkeä olleet, ei jostain syystä narikassa jaettu drinkkilippuja muutamille maahanmuuttajille, vaikka muille jaettiin. Kävin itse asiaa peräämässä narikassa ja sanoivat "jaa jotenkin unohtui" ja drinkkiliput heillekin sitten saatiin.

Torstai-iltana LGBT café:ssa koettin ja nautittiin jälleen siitä, miten hyvää tekee kun llgbt-tanssipaikassa otetaan toinen toistamme kädestä kiinni ja tanssitaan yhdessä iloisessa piirissä ... ja miten mahtavaa on myös piirissä seurata, miten homomies ja lesbonainen kisaavat napatanssin yms yhteisestä paremmuudesta. Noita ei valitettavasti pääse persuuntuneissa ja musatarjonnaltaa jämähtäneen lokeroituneissa Helsingin gay-yökerhoissakaan kokemaan, eikä näkemään.
Suorastaan liikuttavan hyvältä tuntui kun 2 viikkoa Suomessa ollut iranilainen homomies innostui myös tanssimaan napatanssisoolon ja koko muu poppoo hurrasi.
Yhteisöllisyyden mielihyvää oikein kunnolla lgbt-piireissä.

Venäjällähän aiemmat vähätkin hlbt-yökerhot ovat kohta jo liki kaikki sulkeneet ovensa.

Itse tunsin torstai-iltana ylpeyttä silti maallistuneemman paremmasta Suomesta, kun tanssin piirissä, toinen käsi afganistanilaisen homomiehen kädessä ja toinen käsi ugandalaisen lesbonaisen kädessä.

Kannattaa myös muistaa ja vinkkaan omasta puolestani, että Migrin suhteen ja hlbt-turvapaikanhakijoiden eteen voi tehdä töitä ja hyviä tekoja, vaikuttamalla ja auttamalla. Etenkin avittamalla ihmisiä, jotka tarvitevat uskallusta ihan siihen että uskaltavat kertoa viranomaisille identiteetistään ja elämänkokemuksistaan täällä, unohtaen sen että lähtömaassaan noista asioista puhuminen olisi ollut kuoleman vaaran paikka todennäköisimmin, kun pappissaarnamiehet ja imaamit eivät ymmärrä ihmiskuntaamme ja että kaikkein tärkeintä todellakin on Rakkaus.

Keskusteltiin tuolla LGBT café:ssa, sinne tulleiden homomiesten ja lesbojenkin kesken ja olaan keskusteltu ja toimittu jo muutenkin sen eteen että hlbt-yhteisönä tukisimme hlbt-turvapaikka/maahanmuuttajien kotoutumista ja elämää, ystävinä ja kielen oppimista tukien. Siihen kannattaa muidenkin osallistua aktiivisesti, sillä se on kaikkien yhteinen etu ja hlbt-maahanuuttajien kanssa on mukavaa. Eräskin tokaisi äskettäin että vakka suomen kieli vaikeaa oppia, niin on tämä helpompaa kuin englanti, koska tämä sentään kirjoitetaankin niin kuin puhutaan :)

Itse järjestin HeSetan Together-ryhmälle ja LGBT café:lle 150 kappaletta suomen kielen perusoppikirjasta, jaettavaksi ilmaiseksi hlbt-pakoliaisille ja -maahanmuuttajille ja jotta suomalaisystävät saisivat niistä samalla kättä pidempää kielen oppimisen tukemiseen. Some:ssa voisi tehdä toki lisäksi enemmänkin, helpostikin.
Patistelimme myös HeSetaa käynnisstämään tuohon liittyvää toimintaa, sillä isompi joukko hlbt-pakolaisia on saanut turvapaikkoja tänä vuonna, kun viime vuonna heitä oli vielä enimmäkseen odottelemassa päätöksiä, ja heillä on nyt menossa enempi kotouttamista, juurikin kielen oppimisen vahvistamiseksi - ja sitä kannattaa tukea, eikä jäädä niuhottamaan, saatika "kalvakkana valkohoterona vain sormet ristissä" olla möllöttämään.

Tiettävästi nuo, epätoivossaan itsemurhayritykeen päätyneet venäläiset ottivat itse (tai tuttaivienda välityksellä) ytheyttä iltalehtiin, jotta asia tuli julkisuuteen, eli aloite tuli tiettävästi heiltä, eikä iltapvlehdistöltä (kuten Ranneliikkeen uutisessa annetaan ymmärtää).

Kommenttia muokattu: 29.09.2017 klo 23:55
  human • 29.09.2017 22:51
Ranneliike.netin asiaa koskevassa uutisessa annetaan ymmärtää näin: "Aleksandr, 19, ja Nikita, 22, -nimiset miehet ottivat yhteyttä Ilta-Sanomiin". Tuo tieto on peräisin Ilta-Sanomista, jonka uutinen puolestaan oli lähteenä ranneliike.netin (ja muidenkin) asiaa koskevassa uutisessa.

Hyödyntämällä suomen kielen perusoppikirjaa en osaa tulkita, oliko tuo humanin viimeisessä kappaleessa suluissa oleva viittaus ranneliike.netin uutiseen tarkoitettu (oletetun virheen) oikaisuksi vai (oman tietonsa) vahvistukseksi.
  smo • 30.09.2017 07:54
Anteeksi, kommentoin tätä uutiseen laittamasi kommentin sanamutoa:

"Viranomaisten touhujen valvonta taas on yksi tiedotusvälineiden tärkeimmistä tehtävistä, joten Ilta-Sanomien asian julkiseksi teko oli tarpeen."

Eli julkisuuteen saatamisessa media kun oli välikätenä.
  human • 01.10.2017 00:45
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy