Saksan parlamenttivaalit 2017: Maahanmuuttaja- ja homovastainen AfD-puolue ei olekaan homojen suuressa suosiossa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 4

Saksassa on parlamenttivaalit ensi viikonvaihteessa 24.9.2017. Merkelille kanslerina on luvassa selkeä jatkoaika. Edes homoavioliitoista ei enää tarvitse väitellä. Jos hlbtiq-väki yksin päättäisi parlamentin koostumuksen, se näyttäisi aivan toisenlaiselta.

Wienin ja Giessenin yliopistot julkaisivat maanantai-iltana, 19.9.2017 tutkimuksen, josta käy ilmi, mitä puolueita homot, lesbot ja transihmiset todennäköisesti äänestävät parlamenttiin. Kolmasosa äänestäisi vihreitä. Yliopistot tekivät tutkimuksen yhdessä homo- ja lesbojärjestö LSVD:n kanssa. Online-kyselyyn vastasi noin 7 000 henkilöä, joista 5 300 Saksan passin omistavaa otettiin mukaan tutkimuksen otantaan.

Murskavoitto tulisi vihreille (die Grünen) 29%:n osuudella. Toisena olisi vasemmistopuolue Linke 23%:lla. Sosialidemokraatit saisivat 21% ja vapaat demokraatit (”liberaalit” FDP) 9,5%. Merkelin puolue kristillisdemokraateille tulisi vain 7% äänistä. Tyrmäävin olisi maahanmuutto- ja homovastaisen puolueen Vaihtoehto Saksalle (AfD) tulos: vain 2,7%.

Kun tutkimus eilen illalla esiteltiin Berliinissä, homo- ja lesbojärjestön LSVD:n edustaja oli helpottunut AfD:n epäsuosiosta. Homo-, bi-, lesbo- ja transäänestäjät ”eivät mene lankaan”, vaikka AfD:n pääehdokas Alice Weidel on lesbo. Äänestäjät näkevät hyvin AfD:n syrjivän ja homofobisen politiikan.


Tämä yliopistojen suorittama tutkimus eroaa tuloksiltaan olennaisesti siitä, miten deittisivusto PlanetRomeossa vierailevat vastasivat puoluekyselyyn muutamaa viikkoa aikaisemmin. PlanetRomeon asiakkaista 22% valitsi kristillisdemokraatit ja 12% Vaihtoehto Saksalle eli AfD:n

PlanetRomeossa vierailevat käytännössä vain miehet, jotka etsivät samansukupuolista seuraa. Heidän äänestyskäyttäytymisensä on yliopistojen tutkimuksen mukaan erilaista kuin lesbojen. Homot suosivat kristillisdemokraatteja, liberaaleja ja AfD:tä. Miesten keskuudessa AfD on kolme kertaa suositumpi kuin lesbojen joukossa. Yliopistojen tutkimuksen mukaan lesbot suosivat erityisesti vihreitä.

Homot ja lesbot äänestävät eri tavalla.


Hlbtiq-ihmisille on tärkeää, että puolue selkeästi on solidaarinen hlbtiq-ihmisiä kohtaan. Sosialidemokraatteja, vihreitä ja vasemmistopuoluetta kannattavat ovat löytäneet puolueidensa vaaliohjelmista syrjinnän ja homofobian vastustamisen. Kristillisdemokraattien äänestäjät pitävät tärkeinä maahanmuuttopolitiikkaa, rikollisuuden käsittelyä ja koulutuspolitiikkaa. AfD:n kannattajat nostavat esiin rikollisuuden, maahanmuuttopolitiikan ja eurokriisin.

Saksassa on yli 61 miljoonaa äänioikeutettua. Yliopistojen tutkimuksessa arvioidaan, että heistä 6,2 miljoonaa kuuluu johonkin hlbtiqixxx-vähemmistöryhmään. Tutkimukseen vastaajat saatiin nettisivujen, mm. Facebookin ja twitterin kautta. He määrittelivät itsensä näin: homoja 54%, lesboja 19%, biseksuaaleja 12%, panseksuaaleja 3%, aseksuaaleja 1%, queer alle 1% ja muita 0,5%. Näiden pienimpien ryhmien osalta tutkimuksen tuloksia voi katsoa LSVD:n sivun grafiikoista

http://www.lsvd-blog.de/?p=15901


Tutkimusyhteenvedosta ei ainakaan ensi lukemalta löytynyt tietoa vastaajien ikäjakautumasta. Pelkästään netissä tehtävä kysely saattaa olla jonkin verran "vinoutunut", koska netin innokkaimmat käyttäjät ovat usein aika nuoria.

4 kommenttia

Tutkimus on 'vinoutunut' mahdollisen ikäjakauman lisäksi muutenkin. Tutkimukseen vastanneista miehiä oli 65% ja naisia 30%. On vaikea uskoa, että tämä edustaisi saksalaista sateenkaarikansaa. Useimmissa länsimaissa naisia on ryhmässä hiukan miehiä enemmän. Jos siis tutkimuksen otanta olisi edustanut tällaista ryhmää, luultavasti lesbojen suosima vihreä olisi menestynyt vieläkin paremmin.

Huomioiden, että tässä tutkimuksessa miehiä oli valtaosa, samoin kuin PlanetRomeo-tutkimuksessa, vastausten eroavaisuus ei selity yksinomaan sukupuolella. Ilmeisesti satunnaista panoseuraa etsivä mies on aatemaailmaltaan ja poliittiselta taustaltaan selkeästi erilainen kuin kiltisti parisuhteessa elävä homomies. Tätä olisi mielenkiintoista tutkia lisää: kumpi asia selittää toista?

Olisi hienoa Suomessakin saada vastaava tutkimus tehdyksi. Olisikohan Setasta aloitteentekijäksi? Tuskin tässäkään asiassa..... :(
  • 2 / 4
  • Jorma Hentilä
  • 20.9.2017, 1.09
Tutkimusmetodin vuoksi tulokset ovat vain suuntaa antavia. Vaatisi laajan koko väestöä koskevan tutkimuksen, jotta vastaajien joukosta voitaisiin erotella riittävän suuri otos sateenkaariväkeä ja saada luotettavaa tietoa poliittisista kannoista yms.