Ruotsi on myöntymässä siihen, että HIViltä ehkäisevä lääke PreP tulee korvattavien lääkkeiden joukkoon

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • vaeltaja2006
  • 23

Sellaiset terveet henkilöt, joilla on suuri riski saada HIV, tulevat Ruotsissa saamaan PreP-lääkityksen sairauden ennaltaehkäisyyn. Asiasta kertoi eilen valtion epidemiologi Ruotsin kansanterveyslaitokselta.

Kun ottaa säännöllisesti Truvada-nimistä lääkettä, vähenee HIVin tarttumistodennäköisyys 80%. Kansanterveysviranomaisen mukaan ne, joilla on suuri riski, tulevat saamaan lääkkeestä ns. ”kela-korvauksen” (Suomessa yleisesti käytetty termi). Ruotsissa lääkkeiden omavastuun yläraja vuodessa on n. 230 euroa. Mahdollisesti sitä sovelletaan myös tämän lääkkeen osalta.

Täysin terveille ihmisille tarjotaan muitakin ennalta ehkäiseviä lääkkeitä, kuten rokotuksia ja malarian estolääkkeitä. Ongelmana kuitenkin tulee olemaan, että lääkkeen vaikutus maksaan on haitallinen. Lääke ei suojaa muilta sukupuolitaudeilta ja sen vuoksi se on vain täydentämässä kondomin tarjoamaa suojaa. Landstingen eli maakunnalliset maakäräjät tulevat päättämään, miten ja mistä läääkettä saa. Voi olla, että jakelu annetaan esim. Venhälsan-tyyppisille ”HIV-tukikeskuksille”, joilla on hyvä tuntemus HIVistä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Jo aikaisemmin eurooppalaiset ja amerikkalaiset tartuntatautiasiantuntijat (ECDC ja CDC) sekä maailman terveysjärjestö WHO ovat suositelleet, että lääkettä annetaan henkilöille, joilla on korkea tartuntariski HIVille.

Useissa maissa ehkäisylääkettä saa edullisesti. Viimeksi sitä ovat päättäneet myöntää Englanti, Belgia ja Norja. Suomessa asiaa pohditaan syksyn aikana. Nyt Truvada-lääkkeen kauppahinta on n. 800-900 euroa kuukaudessa. Tässä tulee vastaan rankka taloudellinen eriarvoisuus. Köyhällä tuskin on varaa. Aasiasta olisi mahdollisuus hankkia kopiolääkkeitä, joiden hinta olisi joitakin satoja euroja kuussa. Yksityishenkilö ei kuitenkaan voi tilata lääkkeitä ETA-alueen ulkopuolelta netin kautta. EU:n alueella voi tilata virallisista lääkkeiden jakelupisteistä, siis apteekeista, mutta tarvitaan lääkärin kirjoittama lääkemääräys.

23 kommenttia

Ruotsissa kulu käyttäjälle kuulostaa vielä järkevältä, noin 20€ kuukaudessa. Jos Suomeen tulisi sama järjestely, maksaisi lääke käyttäjälle yli 600 euroa vuodessa (jos ei muita lääkekuluja). Tämä on aika kova summa ja varmaan monet, joiden lääkettä olisi syytä käyttää (henkilöt jotka joka tapauksessa naivat ilman kumia), jättävät sen ostamatta ja jättävät tartunnan sattuman varaan. Ja aids-lääkkeethän on sitten ilmaisia, jos huono säkä sattuu kohdalle.....

Truvadan patenttien piti päättyä nyt heinäkuussa, mutta Truvadan omistava lääkeyhtiö Gilead on kuitenkin riitauttanut Truvadan yhden patentin. Toivotaan, että sekin päättyy pian ja halpa rinnakkaislääke tulee markkinoille. Tällöin hinta kuluttajalle jäisi toivottavasti Suomessakin samalle tasolle kuin Ruotsissa tai vielä parempi olisi, jos riskiryhmä saisi sen jopa ilmaiseksi jostain terveyspisteestä, jossa otettaisiin myös 3kk välein tarvittavat verikokeet. Tällöin käyttö ei olisi tulotasosta kiinni vaan ainoastaan halusta suojata itseään ja muita.
  • 2 / 23
  • irednoW
  • 30.8.2017, 15.07
Hyvä että HIV:tä torjuva lääke on olemassa, mutta mielestäni ei ole mitenkään järkevää veronmaksajien rahoilla sitä kustantaa holtittoman seksikäyttäytymisen harrastajille. Helppo ja halpa vaihtoehto (kortsu) kuitenkin on kaikkien saatavilla. Seuraavaksi varmaan vaaditaan valtiota kustantamaan viikonlopunvieton viinatkin, jotta holtitomaan seksikäyttäytymiseen on helpompi laskeutua rankan työviikon jälkeen.