Ruotsi on myöntymässä siihen, että HIViltä ehkäisevä lääke PreP tulee korvattavien lääkkeiden joukkoon (juttukommentit)

 • 1 / 23
 • pekka.punavuori
 • 30.8.2017 13:39
Ruotsissa kulu käyttäjälle kuulostaa vielä järkevältä, noin 20€ kuukaudessa. Jos Suomeen tulisi sama järjestely, maksaisi lääke käyttäjälle yli 600 euroa vuodessa (jos ei muita lääkekuluja). Tämä on aika kova summa ja varmaan monet, joiden lääkettä olisi syytä käyttää (henkilöt jotka joka tapauksessa naivat ilman kumia), jättävät sen ostamatta ja jättävät tartunnan sattuman varaan. Ja aids-lääkkeethän on sitten ilmaisia, jos huono säkä sattuu kohdalle.....

Truvadan patenttien piti päättyä nyt heinäkuussa, mutta Truvadan omistava lääkeyhtiö Gilead on kuitenkin riitauttanut Truvadan yhden patentin. Toivotaan, että sekin päättyy pian ja halpa rinnakkaislääke tulee markkinoille. Tällöin hinta kuluttajalle jäisi toivottavasti Suomessakin samalle tasolle kuin Ruotsissa tai vielä parempi olisi, jos riskiryhmä saisi sen jopa ilmaiseksi jostain terveyspisteestä, jossa otettaisiin myös 3kk välein tarvittavat verikokeet. Tällöin käyttö ei olisi tulotasosta kiinni vaan ainoastaan halusta suojata itseään ja muita.
Hyvä että HIV:tä torjuva lääke on olemassa, mutta mielestäni ei ole mitenkään järkevää veronmaksajien rahoilla sitä kustantaa holtittoman seksikäyttäytymisen harrastajille. Helppo ja halpa vaihtoehto (kortsu) kuitenkin on kaikkien saatavilla. Seuraavaksi varmaan vaaditaan valtiota kustantamaan viikonlopunvieton viinatkin, jotta holtitomaan seksikäyttäytymiseen on helpompi laskeutua rankan työviikon jälkeen.
 • 3 / 23
 • pekka.punavuori
 • 31.8.2017 10:32
Logiikkana tässä verorahojen käyttämiseen kaiketi on se, että itse aids-hoito on kalliimpaa kuin sen ennalta torjunta estolääkityksellä.Aids-potilailla on ymmärtääkseni normikansaan verrattuna myös enemmän mielenterveyden kanssa haasteita muiden kielteisten asenteiden takia edelleen vuosien kampanjoiden jälkeen siitä, ettei hiv tartu kättelemällä yms. Tämä taas saattaa johtaa vuosien sairauslomiin ja työelämästä poissa oloon (=verojen maksamisen sijasta tukien käyttämiseen) ja yleisemminkin syrjäytymiseen.

Kommenttia muokattu: 31.08.2017 klo 10:44
"Holtittoman seksikäyttäytymisen harrastajat" on se suurin riskiryhmä, joten miksipä ei tehtäisi helpommaksi saada estolääkitys? Lääkitykseen liittyvät kontrollit ja sen suositus käyttämisestä yhdessä kondomin kanssa on muuten vähentänyt noita muita seksiteitse tarttuvia tauteja leviämästä.

Veronmaksajien rahoilla tehdään paljon muuta järjetöntä, ehkä tässä kohdin olisi syytä puhua Sinun verorahoistasi, hyvä irednoW, eikä meidän kaikkien. Retoriikka kohdilleen. Viinat saat kuitenkin kustantaa itse (meneehän siitä verot valtiolle).
Koodi.netin chatin paljaalla panijoiden käytöstä ei tule rohkaista korvaamalla tälläisiä lääkkeitä, se vaan kannustaa sairaaseen edesvastuuttomaan käytökseen, siinä sitten leviävät muut vakavat seksitaudit kuten kuppa sekö muut tippurit ja klamydiat.
 • 6 / 23
 • pekka.punavuori
 • 1.9.2017 11:40
Tomppa, ne jotka haluavat panna paljaalla, panevat joka tapauksessa riippumatta siitä onko estolääkistä edes tarjolla. Mutta jos estolääkitys on mahdollinen ja sen saisi jopa ilmaiseksi, ehkä hekin saattaisivat estohoitoon osallistua ja hiv-tartunnat romahtaisivat kuten monissa prep-maissa on käynyt.

Osittain on totta tuo mainintasi muista taudeista. Se on riski, mutta tutkimukset esim. Englannissa osoittavat, etteivät muut taudit ole lisääntyneet. Syynä tähän on se, että prepin käytön myötä riskikäyttäytyjien määrä ei juurikaan ole muuttunut. Prepiä ovat Englannissa ostaneet juuri riskikäyttäytyjät, ei se valtaosa panijoista, joka edelleen tajuaa muiden tautien riskin ja käyttää kumia (sillä eihän ole mitään järkeä käyttää prepiä ja siten rasittaa maksaansa ja silti käyttää kumia).
"Logiikkana tässä verorahojen käyttämiseen kaiketi on se, että itse aids-hoito on kalliimpaa kuin sen ennalta torjunta estolääkityksellä."

Vastaavaa logiikkaa olisi, että ihminen, joka kieltäytyy ajamasta ilman turvavöitä saisi alekortin julkisiin.

""Holtittoman seksikäyttäytymisen harrastajat" on se suurin riskiryhmä, joten miksipä ei tehtäisi helpommaksi saada estolääkitys?"

Veronmaksajana soisin, ettei verorahoillani edesautettaisi resistenttien HI-virusten kantojen leviämistä. Veronmaksajana soisin myös, että holtittomille kustannettaisiin ilmaiskondomeja, joka on huomattavasti kustannustehokkaampi keino estää HI-viruksen siirtymistä henkilöltä toiselle.

Sellaiselle ihmiselle, joka haluaa pitää riskaabelit elämäntapansa, mutta haluaa suojella itseään ja muita emtrisitabiinillä-tenofoviirillä, suon toki sen hankinnan omakustanteisesti.

"Tomppa, ne jotka haluavat panna paljaalla, panevat joka tapauksessa riippumatta siitä onko estolääkistä edes tarjolla. "

Näinhän se lienee. Ja tällöin on hyvin tärkeää, että näiden ympärillä yhä tiiviimpi joukko a) ilmaisee mielipiteensä heidän käyttäytymisestään selkeäsanaisesti ja b) suojelee itsensä kondomeilla.

Analogia: jos et käytä turvavöitä, saat sakot et alelippua julkisiin.

" (sillä eihän ole mitään järkeä käyttää prepiä ja siten rasittaa maksaansa ja silti käyttää kumia)"

Emsitabiiniä-tenofoviiriä HIV:n estolääkkeenä on tarkoitus käyttää kondomin KANSSA joka kolmas kuukausi verikokeita ottaen. Mikäli näihin pelisääntöihin ei sitouduta, käytetään HIV:n farmakologista estoa väärin.
 • 8 / 23
 • pekka.punavuori
 • 2.9.2017 11:27
"Vastaavaa logiikkaa olisi, että ihminen, joka kieltäytyy ajamasta ilman turvavöitä saisi alekortin julkisiin."

Eihän tuossa ole mitään logiikkaa, sillä 2 x neg.* = pos. Onneksi sama yhtälö ei päde hiviin. Tarkoitit varmaan 'kieltäytyy ajamasta turvavöillä' tai 'vaatii ajaa ilman turvavöitä'. *) negaatio

Yesman, tuo kommenttisi minun kommenttiin ei myöskään ole looginen. Ymmärrän toki, että jos käyttää prepiä, pitäisi lähinnä muiden sukupuolitautien takia ja resistenttien hiv-kantojen muodostumisen estämiseksi käyttää myös kumia. Mutta jos siis joka tapauksessa käyttää kumia, niin miksi ylipäätänsä käyttäisi sen lisäksi enää prepiä?!? Jos pelkona on kumin rikkoutuminen, niin sen voi estää vaihtamalla kovassa jyystössä kumin 20 min välein ja ennen kaikkea käyttämällä riittävästi liukkaria.

Kommenttia muokattu: 02.09.2017 klo 11:44
Heh, olet oikeassa: tarkoitin "kieltäytyy ajamasta turvavyöt kiinni" tai "pitäytyy ajamisessa turvavöittä".

"Mutta jos siis joka tapauksessa käyttää kumia, niin miksi ylipäätänsä käyttäisi sen lisäksi enää prepiä?!? "

Alun perin emtrisitabiini-tenofoviirin indikaatio HIV:n ehkäisyssä oli tilanne, jossa partnereista toisella on HIV. Tällöin farmakologiaa käytettiin täydentämään kondomin suojavaikutusta. Todennäköisesti kaupallisista syistä indikaatiota pyritään laajentamaan riskikäyttäytyjiin, ja sitten laajemmalle. Vaikka muutama maa on tehnyt omat ratkaisunsa asian suhteen, Suomen ei tarvitse mennä saman kaavan mukaan.
 • 10 / 23
 • pekka.punavuori
 • 3.9.2017 11:58
Näin oletinkin, ettei käytännössä ole juuri mitään syytä käyttää prepiä, jos pitää kumin käytöstä kiinni. Kumihan tilastollisesti antaa myös paremman suojan kuin prep. Kumin käyttö tosin lähes kaikilta jää pois suihinotossa, joten siinä tietty olisi pieni aukko prepillä täytettäväksi, mutta tartuntariski suuseksissä* on kuitenkin selvästi pienempi kuin anaaliseksissä.

Käytännössä tämä taitaa johtaa siihen lopputulokseen, että ainoastaan henkilön, joka ei halua (tai voi esim. latex-allergian takia) käyttää kumia, on järkevää alkaa käyttää prepiä. Tietysti hän altistuu muille sukupuolitaudeille ja edesauttaa resistenttien kantojen muodostumista, mutta saa ainakin suojaa hiviä vastaan. Tämä siis yksilön näkökulmasta. Yllä jo kommentoinkin osaltani käyttöä yhteiskunnan näkökulmasta.

*) Yesman tai joku asiantuntija, onko tietoa hi-viruksen tarttumisesta mahalaukun tai ohutsuolen kautta? Eli onko olennaisesti suurempi riski, jos mällit nielee vai onko suun limakalvot ja ikenet se heikoin lenkki?
"onko tietoa hi-viruksen tarttumisesta mahalaukun tai ohutsuolen kautta? Eli onko olennaisesti suurempi riski, jos mällit nielee vai onko suun limakalvot ja ikenet se heikoin lenkki?"

Eriteltyä tietoa siitä, millä todennäköisyydellä HI-virus siirtyy suun, nielun tai ruokatorven (tai nenän, nenänielun tai silmien) limakalvoston kautta ei ole. Mahalaukun hapot ainakin tuhoavat sen nopeasti, eikä se käytännössä pääse ohutsuoleen.

Teoriassa nieleminen lisää siirtymisen todennäköisyyttä hitusen ihan pelkästään siksi, että se suurentaa pinta-alaa, jonka kanssa sperma on kontaktissa.

Lisäksi esim. usealla ihmisellä on refluksin heikentämä ruokatorven alaosan limakalvo. Pelkkä hampaiden pesukin luo mikrohaavoja ikeniin. jne.

HI-virus on kaikkinensa kuitenkin verrattain huono tarttumaan. Sen siirtyminen limakalvojen välillä, haavaumaan tai spermasta limakalvon sisään jne. vaatii melko suuria virusmääriä, tuoretta haavapintaa ja/tai kohtuullista yhteenhiertymistä.
"Tomppa, ne jotka haluavat panna paljaalla, panevat joka tapauksessa riippumatta siitä onko estolääkistä edes tarjolla. "

Lääkettä ostetaan ulkomailta netistä, jos sitä ei ole kotimaassa tarjolla, tästä syystä estolääke pitäisi saada helpommin saatavaksi. Itseasiassa olen huomaanut sen, että aika moni haluaa panna paljaalla ja prep antaa tähän mahdollisuuden - vaikka se nyt kuinka olisikinnäitä veronmaksajan moraalikäsityksiä vastaan. Mitäpä jos lakattaisiin moralisoimasta tai demonisoimasta seksistä nauttivia ja yritettäisiin olla tekemättä mitään yleispäteviä oletuksia. Joukko voi toki a) ilmaista mielipiteensä heidän käyttäytymisestään selkeäsanaisesti ja b) suojellla itsensä kondomeilla.
Joillakin on täällä varsin naivi ja ahdasmielinen näkemys Prep:in käytön suhteen. Näette vain holtittomat, sairaat ja edesvastuuttomat paljaalla panijat. Näin ottaa kantaa ennakkoluuloiset ja asioista tietämättömät ihmiset. Asia ei ole noin musta-valkoista, joten saanen valaista vähän asiaa ja avata sumeat silmänne...

Prep-hoidossa ei ole kaikkien kohdalla kyse luvasta ja vapaudesta painaa paljaalla, ilman tartuntapelkoa. Kondomi ei myöskään anna 100%:ntti suojaa. Vaikka itse olisitkin vastuuntuntoinen ja pitäisit huolen omasta suojautumisestaan, et voi koskaan tietää satunnaisen sekstailupartnerisi HIV-statusta, etkä voi koskaan tietää mitä haavereita voipi tapahtua sekstaillessa, vai kuinka? Esim. humalapäissään monen fiksun ja valveutuneemmankin tytön ja pojan arvostelukyky saattaa pettää, estot vähenevät ja kynnys harrastaa suojaamatonta seksiä laskee, so never say never! Otin esille tarkoituksella alkoholin käytön, koska huomattava osa tartunnoista tapahtuu päihteiden alaisuudessa.

Sivuhuomautuksena, jotta suurin osa sukupuolitaudeista tarttuu myös suuseksissä ja ovat kaiken lisäksi oireettomia, joten vaihtoehtoina on -joko lateksi tatin päälle tai ryhtyminen selibaattiin, mikäli haluaa karttaa pöpöjä.

Ystävälleni tapahtui vuosia sitten niin, että hän oli sammunut ja tiedostamattomassa tilassa, jolloinka häntä käytettiin hyväksi. Lain mukaan katsottuna kyseessä oli näin ollen raiskaus. Mikäli Prep olisi ollut tuolloin saatavilla, ei hän olisi yli 90%:ntin varmuudella tänä päivänä HIV-positiivinen ja eläisi sairautensa kanssa yksin eristäytyneenä yhteiskunnasta ymv., joten olisikohan syytä katsoa asiaa myös toisesta perspektiivistä? Tähän ei auta ja päde näsäviisasteluna; olisi juonut vähemmän. Kenenkä tahansa meistä kohdalle voi osua välinpitämätön, omantunnon kadottanut sielu, joka ei kunnioita toisen koskemattomuutta ja ihmisarvoa, vai uskotko sokeasti ihmisten hyvyyteen?

Soraäänenne muuttuisi viimeistään siinä vaiheessa kellossa, kun raahaisitte yön hämärinä tunteina sänkyynne tietämättään HIV-positiivisen partnerin, jonka kanssa puuhatessa kumi sattuisi -joko rikkoutumaan kesken aktin, luiskahtaisi huomaamattanne vauhdin huumassa päältä pois tai moraaliltaan löyhä ventovieras ottaisi tarkoituksella vaivihkaa kumin veke.
Fakta homma on, että näitä vahinkoja, tahallisia tai tahattomia tartuntoja tapahtuu joka silmänräpäys jossakinpäin planeettaa, jolloinka jonkun elämä järkkyy ja elämä saa uuden, toisinaan traagisemmankin käänteen. Koskaan ei siis voi olla liian varovainen ja suojautua liikaa, sillä otollisissa olosuhteissa yksikin altistuminen HI-virukselle voi olla "bingo" -myös suihinotossa!

Jokaisella lääkevalmisteella on enemmän tai vähemmän sivuvaikutuksia, ainakin aluksi. On totta, että lääkevalmisteet rasittavat etenkin maksaa ja munuaisia, mutta Emtricitabin- Tenofovirdisoproxil cocktail ei jouduta ketään maksansiirtoleikkausjonoon. Prep:istä saatavat hyödyt ovat eittämättä suuremmat kuin haitat, joka pitää aina punnita hoitoa suunniteltaessa.

Mitä tulee itse Prep-hoitoon... Hoidossa noudatetaan WHO:n laatimaa, kansainvälistä hoitoprotokollaa, jossa kontrollikäynti ja tarvittavat labrakokeet on 3kk:n välein, joten potilasta ei saateta vaaraan millään tavoin. Elämäntilanne voi muuttua, eikä lääkitys ole tarkoitettu loppuelämäksi, kuten on taas HIV:n kohdalla.

Prep on siis tarkoitettu lisäsuojaksi yhdessä kondomin kanssa käytettäväksi, eikä tämä ole tähän astisten tutkimusten mukaan lisännyt suojaamattoman seksin harrastamista. Joukkoon mahtuu toki poikkeusyksilöitäkin, kuten on kaikessa. Eikö pääasia ole kuitenkin omasta terveydestään huolehtiminen ja että ihminen saa mielenrauhan sekä HIV-tartuntojen tehokas ehkäisy? Ottaahan jokainen järkevä ihminen erinäisiä rokotteitakin tauteja vastaan ennen tiettyjä ulkomaanmatkoja, joten komsii komsaa.

Mitä tulee kustannuksiin, kansantaloudellisesti katsottuna Prep-hoito tulee yhteiskunnalle huomattavasti huokeammaksi kuin HIV-potilaan elinikäinen hoito. Onneksi tämäkään asia ei ole kansalaisten päätettävissä, jotta tuleeko Prep myös meillä mahdollisesti KELA-korvauksen piiriin. Tuli tai ei, niin terveys ei ole mitattavissa rahassa ja maksan mielelläni omasta pussistani jatkossakin saamastani turvallisuuden tunteesta sekä terveyteni vaalimisesta! Vaikka en kuulukaan riskien ottajiin, enkä koodi.net paljaalla panijoihin, yritän pysyä jatkossakin positiivisena, mutta HIV-negatiivisena.

Nimim. Prep-hoidon juuri aloittanut
"Asia ei ole kuulkaas noin musta-valkoista, joten saanen valaista vähän asiaa ja avata sumeat silmiänne..."
Kiitos. Tässä keskustellaan siitä, tulisiko Truvadan - tai jokin muun mikrobilääkkeen - kuulua yhteiskunnan korvattaviin sukupuolitaudin estolääkkeisiin. Lisäksi on keskusteltu siitä, mikä on oikea tapa käyttää Truvadaa (väärinkäsitys näyttäisi olevan, että Truvada voisi korvata kondomin).

"vaihtoehtoina on -joko lateksi tatin päälle tai ryhtyminen selibaattiin"
Nämä kaksi vaihtoehtoa koskevat nimeomaa myös anaaliseksiä estämään n. 20 ihmiskunnassa kiertävää sukupuoliteitse siirtyvää mikrobia. Truvada ei estä esim. papilloomavirusta, joka aiheuttaa syöpää.

"Mikäli Prep olisi ollut tuolloin saatavilla, ei hän olisi yli 90%:ntin varmuudella tänä päivänä HIV-positiivinen ja eläisi sairautensa kanssa yksin eristäytyneenä yhteiskunnasta ymv., joten olisikohan syytä katsoa asiaa myös toisesta perspektiivistä? "
Oletko siis sitä mieltä, että Truvadan käyttöaihe pitäisi laajentaa ihmisiin, jotka juovat humalahakuisesti / käyttävät päihteitä sammumiseen asti? Tämä tarkottaisi aikamoista kustannuserää suomalaisille. Lääkeaineille resistenttien HIV-kantojen määrät kasvaisivat entistä nopeammin.

" Tähän ei auta ja päde näsäviisasteluna; olisi juonut vähemmän. "
Tähän tuskin pätee pitkällä aikavälillä sekään, että yhteiskunta tukisi ajatusta käyttää mikrobilääkettä vaihtoehtona kondomille irtoseksissä?

"Koskaan ei siis voi olla liian varovainen ja suojautua liikaa, sillä otollisissa olosuhteissa yksikin altistuminen HI-virukselle voi olla "bingo" -myös suihinotossa!"
Lienee perusteltu ja oikeudenmukainen vaihtokauppa hankkia Truvadaa omakustanteisesti, jos valitsee elää riskipitoista elämää. Yhteiskunta voisi kyllä osallistua huomattavasti kustannustehokkaamman ja laajkirjoisemman estokeinon, kondomin, saatavuuteen nykyistä paremmin.

"Prep:istä saatavat hyödyt ovat eittämättä suuremmat kuin haitat, joka pitää aina punnita hoitoa suunniteltaessa."
Pitkällä aikavälillä tarkasteltuna PreP saattaa johtaa resistenttien HIV-kantojen leviämiseen. Tämä on karhunpalvelus.

"Eikö pääasia ole kuitenkin omasta terveydestään huolehtiminen ja että ihminen saa mielenrauhan sekä HIV-tartuntojen tehokas ehkäisy? "
Yhteiskunnallisessa tarkastelussa pääasia on sellaisten käyttäytymismallien suosiminen, jotka pitkäkestoisesti ja tehokkaasti johtavat korkeampaan turvallisuuteen suurimmalle osalle ihmisisistä. Seksitautien osalta perustelluin ratkaisumalli on kondomin käytön suosiminen. Todennäköisyyksillä kumminkin pelataan.

"Ottaahan jokainen järkevä ihminen erinäisiä rokotteitakin tauteja vastaan ennen tiettyjä ulkomaanmatkoja"
Kyllä. Omakustanteisesti. Tämä on ihan hyvä analogia: jos tekee päätöksen mennä alueelle, jossa esiintyy endeemsenä A-hepatiitiia, eikä halua sairastaa kyseistä tautia, ostaa itse A-hepatiittirokotteen.

"Tuli tai ei, niin terveys ei ole mitattavissa rahassa ja maksan mielelläni omasta pussistani jatkossakin saamastani turvallisuuden tunteesta sekä terveyteni vaalimisesta! "
Hienoa!

edit: tarkennus
Itse aloitin geneerisen prepin käytön kahden hajonneen kondomin jälkeen viime talvena. Niihin en enää luota. Tilastollisesti prepin antama suoja hiviä vastaan on muutenkin parempi kuin kondomin. Maksan ihan mielelläni sen reilut 30 euroa kuussa suojautumisesta.
 • 16 / 23
 • Kolmoisritti
 • 11.8.2018 17:09
Tässä on sellainen asia, että kun Ruotsi on monikulttuurinen maa ja näissä joissakin ei hyväksytä homoutta, joten on ryhmä miehiä joilla on salaa seksiä miesten kanssa, niin se on aina riski. Siksi on hyvä, että Truvadaa saa edullisemmin. Nuoria homomiehiä pitää aktiivisesti suojella kaikenlaisesta sairastumisesta kaikin voimin. Minusta se on yhteiskunnan velvollisuus ja varsinkin kun on kysymyksessä todella syrjitty homomiesten ryhmä, kuten homot ovat aina joka paikassa maailmassa. Fakta joka pitää nähdä selkeästi eikä vesittää. Jokainen elämä on tärkeä ja jokaisella on oikeus hyvään elämään. Homot eivät ole poikkeus.
Hyvään elämään kuuluu tieto, esim. kokonaisuuden kannalta järkevimpien suojautumiskeinojen omaksuminen. Kaikkia nuoria miehiä pitää informoida tai opettaa suojaamaan itseään aktiivisesti kaikenlaiselta sairastumiselta.

Olipa henkilö mistä päin tahansa maailmaa kotoisin, on hänen helpompi perustella perheelleen kortsupaketin löytymistä, kuin Truvada-paketin löytymistä tavaroistaan. Kondomi antaa laajemman suojan eri taudinaiheuttajia vastaan kuin Truvada riippumatta etnisestä taustasta. Truvadalla on potentiaali luoda resistenttejä HIV -kantoja riippumatta etnisestä taustasta tai iästä. Kondomin käyttöön eivät liity verikokeet 3:n kuukauden välein. Truvadan kanssa tulee käyttää myös kondomia.
Hienoa Ruotsi!

"Olipa henkilö mistä päin tahansa maailmaa kotoisin, on hänen helpompi perustella perheelleen kortsupaketin löytymistä, kuin Truvada-paketin löytymistä tavaroistaan."

Truvadan käyttöön, kuten muuhun ehkäisyn tai suojautumisen käyttöön ei pitäisi liittyä mitään häpeällistä, silti tätä asennetta viljellään. Ikävää.
"kun Ruotsi on monikulttuurinen maa ja näissä joissakin ei hyväksytä homoutta, joten on ryhmä miehiä joilla on salaa seksiä miesten kanssa, niin se on aina riski. "

On helpompi perustella kortsupaketin löytymistä (voi selittyä niin nais- kuin miessuhteilla, eli ei tarvitse selitellä) kuin truvada-paketin (selittyy vain miessuhteilla, mikä pahimmillaan johtaa tahattomaan outtautumiseen lisäongelmineen).
Tässä pätee sama logiikka, kuin esim. seksivalistuksessa: esim. Jenkeissä kiistellään pitääkö nuorille antaa seksivalistusta sen sijaan, että kerroittaisiin olemaan harrastamatta seksiä. Kun se nyt kuitenkin menee niin, että jotkut teinit sitä harrastavat kiellosta huolimatta, on parempi että he sentään siihen mennessä tietävät kuinka lapsia syntyy ja taudit tarttuu. Huonompia kokemuksia on teiniraskauksien esiintyvyydessä niissä osavaltioissa, joissa valistusta ei anneta.

Eli siis, sen sijaan, että sanotaan kaikille "muistakaa käyttää kondomia", voidaan olla realistisia siitä, että ihan kaikki eivät sitä aina käytä. Tähän mukaan voidaan lisäksi laskea kaikki vahingot, hyväksikäytöt etc. Myös esim. tervydenhoitoalalla työskenteleville voisi prep kuulua asiaan ihan työn puolesta. Riskin perusteella voisi toki valita paljonko henkilö joutuu itse lääkkeestä maksamaan. Se kuitenkaan tuskin tulisi Suomessa olemaan 100% ilmaista.
Mitä muiden tautien esiintyvyyteen tulee, prepin käyttö ei ole kauhisteluista huolimatta lisännyt muiden tautien lisääntymistä, sillä prepin käyttäjät sitoutuvat käymään säännöllisissä testeissä. Myös suurin osa kondomin käyttäjistä ei käytä kondomia suuseksissä, joissa suurin osa seksitaudeista (esim, se nykyään kammottu supertippuri) tarttuvat. Tätä olen kuullut monen prepin käyttäjän käyttävän puolustuksena syyttelyihin tautien levittämisestä, mikä tosiaan on ihan hyvä pointti.
Ps. itse en siis prepiä käytä, enkä ainakaan heti ajatellut aloittaa.
Toisaalta Truvadan kohdalla pitää sanoa "muistakaa ottaa pilleri, muistakaa käyttää kondomia ja muistakaa käydä verikokeissa".

Tilanteet, joissa Truvada on kokonaisuuden kannalta "se pienin paha" lienevät hyvin rajallisia. Esim. parisuhde, jossa toisella osapuolella on HIV, voisi olla tällainen. Jos kysymys on irtoseksistä ja katsoo, että Truvada, kondomi ja verikokeet ovat itselle se pienin paha, niin sitten voi kustantaa nämä itse. Ainakin aikuiset ja omaehtoiset.

Melodramatiikan sijaan asiaan voi suhtautua analyyttisesti. Suuseksi olisi muuten hyvä argumentti, mutta HIV siirtyy suuseksin välityksellä niin harvoin, että Truvada on tässä selkeä overkill.
Kondomi jää monella riskiseksin harrastalla pois hetken mielijohteesta, mutta pillerin ottaminen, säännöllinen testaus ja kontrolli eivät tapahdu seksikertojen yhteydessä. Niistä on siis helpomi pitää kiinni.
HIV ei tartu, jos potilaan lääkehoito on kunnossa, eli HIV-positiivisten kumppaneilla ei juuri ole tarvetta prepille.
Jos olisit lukenut viestini kunnolla, tietäisit, että en puhunut hivistä suuseksistä puhuessani, vaan nimenomaan niistä muista taudeista, mitä prepin käyttäjien syytetään levittävän.
Jos joku arvioi olevansa unohtavainen kondomin suhteen, voi hänen olla parempi ostaa Truvadaa. Yhteiskunnan tulee kuitenkin keskittää voimavaransa kondomin käytön suosimiseen seksitautien estäjänä. Nimenomaa näiden unohtajien vastapainona tulisi olla tarpeeksi monta vastuullista toimijaa.

Vaikka HIV:tä hoidetaan antiviraaleilla, voivat HIV määrät ajottain nousta. Esim. tilanteessa, jossa HIV-kanta alkaa muuntua vastustuskykyiseksi sen hetken lääkkeisiin. Se, että virusmäärät ovatkin mitattavissa saattaa käydä ilmi vasta esim. 3:n kk:n kuluttua otettavissa verikokeissa. Huonolla tuurilla koko tuon kolmen kuukauden ajan partneri on voinut olla riskin kohteena. Tällöin hänen käyttämänsä estolääke voi auttaa välttämään tartunnan.

Luin viestisi kunnolla. Jos puolestaan ajattelisit loogisesti, niin huomaisit, että vein esittämäsi hajatelman suuntaan, jolla olisi ollut merkitystä keskustelussa PrEP:stä. On looginen virhe perustella PreP:n käyttöä kondomittomalla suuseksillä. Kummassakin tilanteessa tautien siirtymisen todennäköisyys on suurin piirtein sama. Tämä tekee PreP:stä tuossa tilanteessa turhan komponentin.

Voisihan porukka vastaavasti vetää tippurin, klamydian, syfiliksen jne. estolääkkeitä, mutta ei siinä mitään järkeä ole, se vain johtaisi multiresistentteihin kantoihin.