Trump allekirjoitti ohjeistuken transsukupuolisten henkilöiden palveluskiellosta USA:n asevoimissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 3

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump allekirjoitti perjantaina muistion transsukupuolisten asemasta Yhdysvaltain asevoimissa.

Trumpin määräämä uusi käytäntö astuu voimaan 23. maaliskuuta 2018. Se kumoaa edellisen presidentin Barack Obaman ajaman päätöksen, jonka myötä transsukupuoliset henkilöt saattoivat olla palveluksessa avoimia sukupuolivähemmistöön kuulumisestaan.

Uudessa ohjeistuksessa määrätään, ettei asevoimiin enää hyväksytä palvelukseen uusia transsukupuolisia henkilöitä, eikä puolustusministeriö Pentagon maksa terveydenhuoltobudjetistaan asevoimissa palvelevien transsukupuolisten henkilöiden hoitoja.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Presidentti Trump ilmoitti Twitterissä heinäkuussa, että transsukupuoliset henkilöt eivät voi palvella maan asevoimissa "missään asemassa". Trump perusteli asiaa lääketieteellisillä kustannuksilla ja häiriöillä.

GayStarNews: Trump issues memo ending transgender military service in 2018
Valkoinen talo antamassa Pentagonille ohjeet transsukupuolisten henkilöiden palveluskieltoa varten
Trump: Transihmiset eivät voi palvella Yhdysvaltain asevoimissa

3 kommenttia

Muissa länsimaissa kehitys on jo vuosisatoja ollut yksinvallasta moderniin parlamentarismiin. Monessa maassa monarkit ja presidentit ovat menettäneet lähes kaiken valtansa, mutta Jenkkilässä mikään ei ole muuttunut. Presidentillä on yhä huomattava yksinvalta luoda/kumota lain tasoisia määräyksiä.

Sivistyneissä länsimaissa vain ani harvoin uusi parlametti kumoaa edellisten parlamenttien tekemiä päätöksiä, mutta USA:ssa on enempi sääntö kuin poikkeus, että uusi presidentti kumoaa edellisen presidentin määräyksiä. Tämä tarkoittaa pahimmassa tapauksessa sitä, että samasta asiasta 4 vuoden välein saadaan vastakkainen määräys ja kärsijänä on tavalliset ihmiset. On hyvin odotettavaa, että Trumpin jälkeen jokin demokraatti palauttaa transsukupuolisetkin takaisin armeijaan.

Määräysmemossa lukee, että "the Secretary of Defense, after consulting with the Secretary of Homeland Security, may advise me (Trump) at any time, in writing, that a change to this policy is warranted." Onko tämä kielto siis vain suurta teatteria? Onko Trumpin koko ajan ollut vain tarkoitus tehdä kuten vaalipuheissaan lupaili, mutta tietäen että käytännössä 'joutuu' perumaan tekemänsä päätöksen ministeriöiden neuvosta? Monet armeijan johtohenkilöt ovat olleet kieltoa vastaan ja asiaan saattaa vaikuttaa myös Trumpia henkilökohtaisesti vastaan nostetut oikeusjutut asian tiimoilta.
Presidentti Trump koettaa "teatterillaan" vetää huomion pois häntä koskevista rikostutkinnoista. Mikä tahansa tunteita herättävä aihe riittää otettavaksi hänen julkiselle agendalleen, kuten nyt tämä armeijan transihmisten kielto.

Rikostutkijaksi nimetty Robert Mueller on kiinnostavasti pitänyt täyttä radiohiljaisuutta työstään. Trumpin hallinnolle se voi olla perin huolestuttavaa. Hallinnon taholtahan on ehditty julkisuudessa torjua väitteet, että Trump olisi rikostutkinnan kohteena, vaikka Muellerin pesti viittaa juuri päinvastoin.